MAG DAT: Spijbelen voor een beter klimaat op donderdag 7 februari?

Door Joyce Hoogland 6 februari 2019

Spijbelen voor het klimaat, ja het is een ding. Jongeren gaan donderdag 7 februari rond 10.30 uur naar het Malieveld in Den Haag om de regering op te roepen iets aan het klimaatprobleem te doen. Hartstikke goed wanneer jongeren zich druk maken om het klimaat, maar mag dat? Spijbelen om te protesteren?

Klimaatspijbelen

Nu al hét woord van 2019: klimaatspijbelen. De actie is vanuit België overgewaaid naar Nederland. Daar gingen ruim 3000 leerlingen de straat op. Toen Stijn Warmenhoven, scholier van de Haagse Daltonschool, dat zag besloot hij ook een actie op te zetten.

Samen met een groepje schoolgenoten richtte hij Youth for Climate Nederland op en samen spoorden zij scholieren aan om donderdag 7 februari te staken voor een beter klimaat.

‘Het is echt menens’

Dat er iets aan de hand is, kan volgens Stijn niemand ontkennen. “Afgelopen zomer heeft het nauwelijks geregend in Nederland, in de Verenigde Staten heerst een koudegolf. Het is echt menens”, zo staat in de Volkskrant.

En de politiek laat het afweten. “Ik heb het Klimaatakkoord gelezen. Dat is echt heel matig. Bij aardrijkskunde krijgen we te horen hoe slecht het gaat met het klimaat. En dan moeten we toekijken dat daar niks tegen wordt gedaan? Dat is hypocriet.”

Leerplicht

Ondertussen hebben ruim 7000 scholieren aangegeven te gaan spijbelen voor het klimaat. Of er daadwerkelijk zoveel scholieren naar het Malieveld komen, is nog even de vraag.

Lees verder onder de foto

Scholieren vragen aandacht voor het klimaat. ANP BART MAAT

Onderwijsminister Arie Slob is er op tegen dat scholieren spijbelen voor het klimaat, maar verboden is het niet. Toch mogen scholieren niet zomaar spijbelen. Volgens de leerplichtwet mogen scholieren tot en met 16 jaar alleen spijbelen met toestemming van de schoolleiding of hun ouders.

Oudere scholieren mogen spijbelen als ze een schriftelijk verzoek hebben ingediend. Docenten mogen aankomende donderdag niet staken en moeten dus gewoon les geven.

Stijn en zijn schoolgenootjes hebben in ieder geval toestemming van de schoolleiding.

Meer over

Acties Nieuws

adv.