Let op: de HTM staakt en daarom rijden er geen trams en bussen

Door Joyce Hoogland 11 maart 2019

Medewerkers van de HTM leggen maandag 18 maart, in de ochtendspits, 66 minuten lang het werk neer. Zij staken omdat ze de voortdurende stijging van de AOW-leeftijd willen stoppen. Ze eisen op 66-jarige leeftijd met pensioen te kunnen.

De staking in Den Haag is onderdeel van een landelijke actiedag voor een beter pensioen. Ook de metro’s, trams en bussen in Amsterdam en Rotterdam staan 66 minuten stil. En verder wordt in andere sectoren het werk neergelegd: de bouw, metaal en schoonmaak.

Later op het werk

De actie van het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is een symbolische staking van 66 minuten, van 06.00 uur tot 07.06 uur. Alles wat eventueel vóór 06.00 uur zou uitrijden vervalt ook. De staking geldt voor bussen, trams en de metro.

Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer: ‘Mensen die normaal vroeg vertrekken, zijn op maandag 18 maart later op hun werk. Maar we doen dit om te voorkomen dat we straks allemaal aanzienlijk langer moeten doorwerken. Dit gaat iedereen aan en we hopen dan ook op begrip van het publiek en de reizigers.’

‘De mensen zijn echt op’

Na 07.06 uur wordt de dienstregeling weer opgestart. De verwachting is dat na de ochtendspits alle lijnen weer normaal rijden. Vermeulen: ‘Werkgevers in het stadsvervoer hebben begrip voor de actie. Ze geven aan dat ze echt last hebben van het steeds verder verschuiven van de pensioenleeftijd, dat mensen écht op zijn.’ 66 jaar is meer dan genoeg, aldus de bonden.

Politie rijdt 66 km/u op de snelweg

De vakbonden van politie, douane, brandweer en ambulance organiseren op 18 maart een estafetteactie. Werk- en dienstvoertuigen rijden met een snelheid van 66 km/u vanuit de buitengebieden richting Den Haag. Bij de grenzen van de regionale eenheden wordt het estafettestokje overgedragen. Ook sluiten er een aantal bussen aan die vervolgens meerijden naar onze stad. Hier is vervolgens vanaf 15.00 uur een demonstratie op het Malieveld.

Pensioeninzet: dit willen ze:

  • Direct bevriezen van de AOW-leeftijd.
  • Alle werkenden moeten in staat zijn om een goed pensioen op te bouwen. Dus ook zzp’ers en mensen met een onzeker contract. Het is onacceptabel dat veel jongeren nu niet of nauwelijks pensioen opbouwen.
  • De financiële spelregels en rekenregels moeten worden aangepast, waardoor indexering van de pensioenopbouw voor werkenden en het inkomen van gepensioneerden mogelijk wordt en kortingen bij veel fondsen kunnen worden voorkomen
  • Aanpassing naar nieuw pensioenstelsel: er mogen geen pech- en gelukgeneraties ontstaan door aanpassingen van het pensioenstelsel. Mogelijke negatieve gevolgen van een overgang naar een nieuw stelsel moeten direct en voldoende worden gecompenseerd

Lees ook:

Let op: maandagochtend óók geen treinen vanwege staking

Je kunt maandag maar beter lekker thuisblijven, want naast de trams en bussen staakt ook de NS in de...

adv.