Binnenkijken bij Michel en Lys-ann: ‘Het huis was op last van de brandweer leeggehaald’

Foto: indebuurt Den Bosch

Een bouwval kopen: de een durft het niet, de ander ziet het als een uitdaging. Michel van der Elst en Lys-ann van Bussel (allebei 56) trokken bijna twintig jaar geleden in een uitgeleefd huis in de Hinthamerstraat. Het pand is beschermd stadsgezicht en heeft zelfs zijn eigen naam gekregen: De Kattendans. Volgens de bewoners was het voorbestemd om hier te wonen, want ze zijn kattenfans en hun voorletters zitten in de postcode (M en L). 

“Onze deur is misschien wel de meest gefotografeerde van de stad. Tijdens het Jeroen Boschjaar hoorden we vaak klik, klik, klik, dan stonden toeristen voor de deur om er kiekjes van te maken”, vertelt Lys-ann glimlachend. Het komt door de deurknop, die in de vorm is van een kat. “We hebben zelf vier katten en het huis heet De Kattendans, dus het is voorbestemd”, vult Michel aan. Waarom de naam? “Vroeger hingen er beeldjes van houten, dansende katten aan de gevel.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Oud vanbuiten, nieuw vanbinnen

Het eerste wat opvalt wanneer je binnenkomt, is de diepte van de woning. Lys-ann heeft een eigen praktijk voor huidtherapie aan huis, dus dient de entree meteen als wachtkamer. De gang is lang en smal en leidt tot Michels ruime werkkamer. Maar de echte eyecatcher is de trap, die doorgaat tot de bovenste verdieping. “Hij is ontworpen door een architect. Eigenlijk is het huis vanbinnen helemaal nieuw. Een vriendin heeft een keer onderzoek gedaan en die ontdekte dat het achterhuis waarschijnlijk uit 1590 komt en het voorhuis uit 1860. We weten het niet zeker, maar in de tekst werden De Kattendans en buurhuizen genoemd.”

“Er was zelfs een ‘dopekamer’ en een ‘snuifkamer'”

Tekst loopt door onder de foto’s

Niet schrikken

Het huis van Michel en Lys-ann was een bouwval toen ze hier kwamen wonen. “Het was totaal uitgeleefd. De vorige eigenaar had kamers gemaakt en bouwde zelfs een illegale etage. Op last van de brandweer was het leeggehaald, het was gewoon onveilig”, legt Michel uit. Ze kochten het pand in 1999, toen ze al elf jaar in de stad woonden. Hun buren hadden gezegd dat het huis in de Hinthamerstraat te koop stond, maar dat ze niet moesten schrikken. “Er was zelfs een ‘dopekamer’ en een ‘snuifkamer’. Een architect renoveerde het huis.” Toch voelden ze zich geen een keer moedeloos, hoewel het veel geld kostte. “Op maandag kwam het geld binnen en op dinsdag was het op”, zegt Michel.

Eerste eigenaren

Al het beschadigde moest eruit en wat authentiek en onaangetast was, bleef bestaan. Zo hebben ze nog wat glas-in-loodramen en is de voorgevel origineel, voor de rest werd veel vervangen. “We voelen ons de eerste eigenaren.” En hoewel het huis helemaal vernieuwd is, blijven ze bezig met verbeteringen. “Toen we op vakantie waren, sloegen de stoppen door. Onze vrienden die op de katten pasten roken iets raars. De koelkast en vriezer waren uitgevallen en lekten. Dat tastte de rest aan, dus nu moeten we een nieuwe keuken. Zo blijf je bezig!”

Tekst loopt door onder de foto’s

Kleine schilderijen vallen niet op

De inrichting hebben ze helemaal zelf gedaan. “Het hoeft echt geen toonzaal te zijn, je ziet dat hier geleefd wordt. De meubels hebben kattensporen.” Verspreid over het huis hangt veel kunst. “Je kan wel kleine schilderijen kopen, maar dat valt niet op. We kopen gewoon wat we tegenkomen.” Ook neemt Lys-ann veel spullen mee uit het buitenland. “Ik nam een keer een pot mee in het vliegtuig, dus bij het inchecken van de bagage hebben we die een beetje voor ons uit geschoven. Toen bleek dat hij niet eens op het rek van de handbagage paste… Gelukkig was dat alleen voor een korte vlucht en is het goedgekomen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Druk om te jatten

We stuiten op een heel bijzondere verzameling: reserveringsbordjes! “Ik nam het eerste bordje mee bij Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch. Nu vraag ik het wel netjes bij restaurants en cafés, maar het is grappig dat onze vrienden altijd een soort druk voelen om het te jatten”, vertelt Michel lachend. “Ohja, dit is ook wel interessant.” Onder de trap wijst Michel een oude, stenen pilaar aan. “Deze komt uit de Sint-Jan.” Tussen het stel ontstaat enige discussie of dat wel in het artikel moet: “Dit mogen we eigenlijk helemaal niet hebben, maar we kregen het”, legt Lys-ann uit. “Ze kunnen het toch niet meer terughalen”, zegt Michel.

“Als je stil bent, hoor je helemaal niks van de stad. Dat komt omdat het goed geïsoleerd is, maar in de tuin heb je ook niet veel door. We vinden het leuk om in de stad te wonen en we lunchen elke week bij hetzelfde restaurant. Je hebt de lusten én de lasten, want je kan nooit de auto voor de deur zetten en mensen vinden het nog weleens leuk om na het uitgaan belletje te lellen. Dat is tegenwoordig wel minder, ik vermoed omdat mensen op hun mobieltjes kijken. Dit is een groot huis voor maar twee personen, maar we gaan hier niet snel weg. ”

Wil je dat we bij jou ook een keer binnenkijken? Kan! Reageer in de comments of stuur een mailtje naar [email protected] en dan komen we langs! 

Meer binnenkijken? Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’”

Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’

Ga naar “Oproep: wie heeft het mooiste kersthuis van Den Bosch?”

Oproep: wie heeft het mooiste kersthuis van Den Bosch?

Ga naar “Funda Make-over: Huis in Den Bosch stijgt 1,5 ton in jaar tijd”

Funda Make-over: Huis in Den Bosch stijgt 1,5 ton in jaar tijd

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek € 19,99”

Velours dekbedovertrek € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg”

Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg

 • Fulltime
Ga naar “Customer Services Representative”

Customer Services Representative

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Receptioniste m/v Enexis Den Bosch”

Receptioniste m/v Enexis Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022