Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Martin en Sjannie: ‘In dit huis was vroeger een café’

Door Marèl Holtermans 14 januari 2020

Wanneer is een huis een thuis? Dat is voor iedereen anders. Voor Martin en Sjannie is het duidelijk: een woning hoort een familiegeschiedenis te hebben. En laat dat nou net het geval zijn bij het stel! 

In de stad wonen terwijl er een dorps gevoel heerst: dat kan niet op veel plaatsen. Maar bij Martin en Sjannie is dat wel het geval. Zij wonen op de dijk in Orthen en kennen de heel veel mensen in de buurt. “Er gaat bijna geen dag voorbij dat er niemand langskomt. Soms kinderen uit de buurt om met de honden te spelen, soms mensen die een kop koffie lusten. Dat is altijd al geweest.”

“Vroeger woonden we hier met acht mensen. Dat het paste en zo gezellig was, is best een wonder.”

Ouderlijk huis

Martin weet niet beter dan dat er mensen in huis waren. Hij groeide op in de woning en rustig was het nooit: “Dit huis was van mijn ouders en die hebben het zelf gebouwd. Vroeger was hier een café, maar dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Daarna werd het een cafetaria en ook daar zijn altijd mensen.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Flinke aanbouw

De reden dat je bijna niet meer kan zien dat het huis vroeger een andere bestemming had, komt door de verbouwing die het stel heeft gedaan: er is een grote serre bijgekomen, een kantoor waar Martin werkt en ook de slaapkamers zijn opgeknapt. “Vroeger woonden we hier met acht mensen. Dat het paste en zelfs zo gezellig was, is best een wonder.”

Gesloopt

Het leek er een tijdje op dat Martin en Sjannie niet oud konden worden in het huis, want de woning zou gesloopt worden. Het werd onteigend en iedereen moest ergens anders wonen. Maar toen kwam de reddende engel: een actiegroep vocht voor het behoud van de huizen. Met succes, want iedereen kon zijn woning terugkopen. De ouders van Martin zagen het echter niet zitten om het huis opnieuw op hun naam te zetten. Martin: “Toen zei ik voor de grap: ‘Oh, dan koop ik het toch?’ Ik dacht dat dat helemaal geen optie was met ons budget, maar het is gelukt!”

Tekst loopt door onder de foto’s.

In de moestuin

Het favoriete plekje in huis is voor de twee waarschijnlijk de serre. Daar zitten ze de hele dag door. Totdat de zon van zich laat horen: dan is het stel naar eigen zeggen áltijd buiten. Soms op de dijk met de honden, soms in de moestuin. “Het is nu misschien moeilijk voor te stellen met dit druiligere weer, maar over een paar maanden staat heel deze tuin vol met groenten”, zegt Martin. “Ook dan weten de mensen in de buurt ons te vinden, maar dat vinden we alleen maar leuk”, vult Sjannie aan.

“Vroeger was hier een café, daarna een cafetaria”

Gamekelder

De rest van de familie is ook graag in de serre, maar soms nóg liever in de kelder. Daar staat de carambole biljarttafel en de flipperkast. Martin: “Die flipperkast hebben we op Marktplaats gevonden. Ik moet toegeven dat de topscore niet op mijn naam staat, maar het is wel heel leuk om te doen!”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Oud worden in het huis

Het huis is zo opgeknapt dat de twee er nooit meer weg hoeven: op de begane grond eten, slapen en wonen ze. Sjannie: “Nu we de badkamer ook hebben verbouwd, voelt het helemaal goed.” Toch heeft de bovenverdieping wel een nuttige functie. Daar slapen de kinderen nu niet meer, maar de zus van Martin is daar nu vaak te gast. “Die is hier soms het hele weekend. Dat vinden we alleen maar leuk. Hier is iedereen welkom.”

Ben je ook dol op binnenkijken en wil je dat we bij jou langskomen? Elk huis of appartement is goed: zolang jij er trots op bent. Meedoen? Mail ons dan of reageer in de comments. Deze mensen gingen je voor:

Binnenkijken bij Jilly: ‘Deze vloer was eerst geelrood’

De vloer straalt nog, de keuken is netjes opgeruimd en slaapkamer is om door een ringetje te halen: ...

Binnenkijken bij Sarah: ‘Ik zocht zelfs naar mooie spullen voor de wc’

Sarah van Hove (30) maakte een echte fiesta van haar huis toen ze hier in de zomer kwam wonen. Ze he...

Binnenkijken bij Anne: ‘Ik hield een graffitifeestje in huis’

Een graffitifeestje in huis? Klinkt gedurfd. Anne Arnolds (40) durfde het aan. Inmiddels is haar ben...

adv.