Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Jolanda: ‘In de woonkamer staat nog een oude waterput van vroeger’

Door Marèl Holtermans 18 juni 2019

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze in een voormalige koffiebranderij wonen. Maar voor Jolanda Rust is dat wel de realiteit. Dat vinden we zo bijzonder dat we haar opzoeken in haar woning midden in de Hinthamerstraat.

Wonen in de Hinthamerstraat is al fijn. Maar wonen in het appartement van Jolanda in de Hinthamerstraat is top. Dat merken we al bij binnenkomst: we lopen via een enorme gang naar haar optrekje. Even lijkt het alsof we een écht paleis instappen. “Ja, best indrukwekkend hé?”, zegt Jolanda. “In het begin vond ik het vrij heftig. Nu geniet ik er vooral van.”

In de serre

Even later nemen we plaats in de serre. Het zonnetje schijnt, de cake ligt klaar en de tuindeuren staan wagenwijd open. “Als de zon zich laat zien, zet ik de deuren direct open. Dat geeft zo’n ruimtelijk gevoel.”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Nieuw optrekje

Jolanda woont nog niet heel lang in haar appartement. De verhuisdozen zijn pas een paar maanden geleden uitgepakt. “Eerst woonde ik op de Lauwsche Poort, hier niet heel ver vandaan. Ook dat appartement lag midden in het centrum en ik genoot zo erg van dat huis. Maar helaas besloot de eigenaar de woning te verkopen. En dus moest ik weg.” De zoektocht naar een nieuw optrekje begon. Jolanda: “Ik was bang dat ik het centrum moest verlaten, terwijl ik daar juist zo gek op ben.”

Liever een kleine woning

Op de locatie na had Jolanda eigenlijk niet zo heel veel eisen. “Het hoefde geen groot huis te worden. Sterker nog, ik vind kleine woningen vaak een stuk knusser! Ik voel me dan vaak meer thuis.” Toen ze een blaadje met daarop ‘te huur’ op de ruit van dit appartement zag, wist ze dat dit een unieke kans zou zijn. Een belletje later nam ze een kijkje. “Ik hield zo erg van mijn vorige huisje, maar toen ik hier binnenkwam, voelde het ook direct als thuis.”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Oude koffiebranderij

Dat ze zich hier op haar plek voelt, is niet gek. De verhuurder heeft de voormalige koffiebranderij prachtig opgeknapt. Inmiddels zijn er zeven appartementen die er allemaal totaal anders uitzien. De woning van Jolanda is nog in de stijl van vroeger. Het oude fornuis lijkt uit de vorige eeuw te komen en op de keukenvloer liggen zwart-witte tegels. “Leuk hè”, zegt ze enthousiast. “Het typische is dat ik zelf nooit voor deze keuken zou kiezen. Maar nu hij hier staat, vind ik het prachtig.”

“Ik zou zelf nooit voor deze keuken kiezen, maar ik vind hem hier prachtig.”

Nog een onderdeel waaruit blijkt dat het pand vroeger een andere bestemming had: de grote waterput in de woonkamer. “Wie kan er nou zeggen dat-ie een waterput heeft? Een echte! Dat vind ik nog steeds geweldig. Ik moet toegeven dat het niet heel erg praktisch is, maar het zorgt wel voor extra sfeer!”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Fijn plekje

Voorlopig ziet Jolanda zich hier nog wel wonen. “Vooral deze tijd van het jaar vind ik hier fijn. Hier in de binnentuin, die ik samen met de andere bewoners deel, is het hartstikke rustig. Je hebt helemaal niet door dat je in midden in de stad woont. En nog een ander voordeel is natuurlijk dat je zo bij de leuke plekjes bent. Af en toe een drankje in de kroeg? Daar zeg ik geen ‘nee’ tegen!”

Pssst, wil jij meedoen met onze rubriek ‘Binnenkijken bij’? Laat het ons weten via dit formulier of via Facebook! Je hoeft geen paleis of een superdeluxe huis te bezitten (mag natuurlijk wel). Zolang jij er trots op bent, een leuk verhaal hebt, óf een keer op indebuurt wilt staan is elke woning goed! 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Lees ook: 

Binnenkijken bij Isabel

Binnenkijken bij Isabel en Anne: ‘Als toeristen ons zien, roepen ze altijd ‘fijn plekje’ naar ons”

"Wat zou het leuk zijn als we samen zouden wonen", zeiden ze tegen elkaar tijdens een etentje bij ee...
Binnenkijken bij Tamara

Binnenkijken bij Tamara: ‘Sommige mensen vinden dit huis te kil, ik houd ervan’

Tamara heeft het goed voor elkaar: ze woont samen met haar vriend op tien minuten loopafstand van he...
Binnenkijken bij Imke

Binnenkijken bij Imke: ‘Ik denk niet dat ik deze fijne sfeer kan creëren in een ander huis’

Imke Leenders heeft al op veel plekken gewoond. Van Noord-Limburg tot aan Aruba: ze kan het allemaal...

adv.