Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het kersthuis van Jan en Nelly: ‘We beginnen eind oktober met opbouwen’

Door Marèl Holtermans 10 december 2019

Sinterklaasversiering eruit, kerstboom erin; dat is bij veel mensen de standaard. Niet voor Jan (40) en Nelly Rosmalen (32). Zij beginnen eind oktober met de decoraties voor kerst. En hoe! De hele benedenverdieping én trap zijn omgetoverd tot een waar kersthuis.

Met de navigatie aan fietsen we richting het huis van Jan en Nelly, maar vanwege de harde regen is het scherm niet goed leesbaar. Op de gok fietsen we een stukje door en slaan we linksaf. Een goede beslissing, want als we de nieuwe straat in rijden, zien we links een huis dat van top tot teen versierd is. Een opblaasbare sneeuwpop met lichtjes begroet ons. Dit móét het huis van Jan en Nelly wel zijn. En jawel, daar staan de twee.

Kersthuis

Na een vrolijke begroeting lopen we via een versierde gang door naar de woonkamer. Al is ‘kerstparadijs’ wellicht een beter woord. Elk stukje van de woonkamer is gebruikt om kerstversieringen te plaatsen. Aan ene muur hangen lichtjes en op de andere muur zie je een projectie van een beamer met Merry Christmas. Wow! “Vorig jaar hadden we het plafond ook helemaal versierd met kerstverlichting, maar dat vond ik dit jaar een beetje té.”, vertelt Nelly.

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Familiekwaal

Nelly: “Veel mensen verwachten dat ik degene ben die het huis zo wil versieren. Maar nee hoor, het komt echt vanuit hem”, zegt ze terwijl ze naar Jan wijst. “Dat klopt”, vult hij aan. “Het is echt een familiekwaaltje. Al klinkt dat misschien een beetje negatief. Mijn vader was een kerstgek en andere familieleden ook. Op die manier heb ik het overgenomen. Misschien geven wij het weer door aan onze kinderen.”

“Sommige mensen tuigen de kerstboom pas na Sinterklaas op, maar dat vind ik zo zonde!”

Vroeg opbouwen

We kijken om ons heen: overduidelijk onder de indruk. “Ja, het is veel, he”, reageert Nelly. “Hoeveel dozen aan spullen we hebben? Poeh, dat is een lastige vraag. In ieder geval tien, maximaal vijftien.” Aangezien de hele benedenverdieping – inclusief serre en een deel van de tuin – is versierd, zit er aardig wat tijd in. Jan: “We beginnen eind oktober met opbouwen, maar daarvoor kriebelt het al een beetje. Meestal duurt het opbouwen een paar weken, maar dat is dan wel af en aan. Sommige mensen tuigen de kerstboom pas na Sinterklaas op, maar dat vind ik zo zonde! Dan heb je er maar een paar weken plezier van. Wij kunnen een stuk langer genieten.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Facebook

De meeste spullen voor het kersthuis hebben de twee in de loop der jaren verzameld, op veel verschillende manieren. “Maar het meeste vinden we via Facebook”, geeft Nelly aan. “Er zijn veel mensen die spullen op zolder zetten of niet meer gebruiken. Als zij het goedkoop wegdoen, vinden wij er vast wel een plekje voor. Ook gaan we af en toe in de winkels op zoek naar nieuwe items, maar vaak vind ik het te duur.” Hoeveel de verzameling in totaal heeft gekost, weten de twee niet. “In ieder geval genoeg!”

“Hoeveel dozen aan spullen we hebben? Poeh, dat is een lastige vraag. Ieder geval tien, maximaal vijftien”

Kerstdorp

Jan vindt veel spullen leuk, maar er is één onderdeel waar hij extra blij mee is: het grote kerstdorp. Huisjes worden verlicht, poppetjes zingen kerstliedjes en bij de kerk zijn wat minituurbezoekers. “Dit is mijn grote trots en blijf ik mooi vinden. Het is gewoon supersfeervol!”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Na kerst

“In principe blijft het tot net iets na nieuwjaar staan”, geeft Nelly aan. Jan: “Maar wel beetje bij beetje, want anders is het ook weer meteen zo kaal. Als het maar voor 6 januari weg is, want dan ben ik jarig. Al hebben we de gekleurde kerstlampjes ook weleens laten hangen als feestverlichting.”

Kerstbrug

Na een volledige rondleiding gaan we weer weg. We zijn nu al benieuwd hoe het kersthuis er volgend jaar met kerst uitziet. Jan geeft ons wel vast een hint: “In 2020 wil ik in de kamer een soort kerstbrug met lichtjes maken. Dat wordt het volgende project!”

Wil jij ook graag jouw huis laten zien? Heb je de grootste verzameling kerstlampjes van Den Bosch, staat jouw stekkie vol met designspullen, maak jij al je meubels zelf of heb je gewoon een heel tof huis? Neem contact met ons op via [email protected] of reageer onder de Facebookpost en dan bellen we ook eens bij jou aan.

Meer binnenkijkers:

Kersthuis

Binnenkijken bij het kersthuis van Domini: “Ik koop daags na kerst versieringen voor 2019”

Het huis van Domini Passier staat ongeveer zes weken per jaar helemaal in het teken van kerst. Dan b...

Binnenkijken bij Michel en Lys-ann: ‘Het huis was op last van de brandweer leeggehaald’

Een bouwval kopen: de een durft het niet, de ander ziet het als een uitdaging. Michel van der Elst e...

Binnenkijken bij Claudia: ‘De wijntap komt uit Zuid-Spanje’

Claudia van Beurden (34) heeft Spaans gestudeerd en woonde in Spanje, maar na een tijdje dacht ze: v...

adv.