Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’

Wie bij Romy binnenkomt, is gelijk binnen bij een kunstenares. In haar huis in Vlijmen heeft ze niet alleen veel van haar interieur zelf opgepimpt, maar heeft ze ook een bijzondere werkplek aan huis: een atelier!

Het huis van Romy heeft een bijzondere geschiedenis: vroeger was het een café. Vandaag de dag is het niet meer zo’n wilde boel in Romy’s huis, maar je kunt nog wel elementen uit het oude huis ontdekken. Zo heeft ze van de oude brievenbus in de hoek van de woonkamer een speciaal plekje gemaakt: “De gleuf van de brievenbus hebben we dichtgemaakt en daarna hebben we het hoekje gezellig aangekleed. Het is nu een soort van gedenknisje geworden, met allemaal spulletjes erin die belangrijk zijn voor ons.” In de andere hoek van de woonkamer hangt een glazen kastje dat ze zelf zilver heeft geschilderd, waar al het familiezilver in staat.

Atelier in de woonkamer

Maar de belangrijkste ruimte voor Romy is haar atelier: “Hier ben ik de hele dag bezig; het is echt een fijne plek om te zijn!” Eerst was het atelier onderdeel van de woonkamer, maar uiteindelijk heeft Romy besloten om de indeling aan te passen. “Onze woonkamer had altijd al een L-vorm. We hebben uiteindelijk een deur geplaatst in de woonkamer, zodat mijn atelier afgesloten is van de rest van het huis,” legt Romy uit.

Werk en privé scheiden

“Zo werden werk en privé meer van elkaar gescheiden. Klanten stonden dan niet meer in mijn woonkamer als ze naar schilderijen kwamen kijken, en dan kon ik ’s avonds ook echt ‘afsluiten’.” Ook de indeling van het atelier zelf is al meerdere keren veranderd, vertelt Romy: “Ik ben niet echt vormvast. Soms staat in het midden een tafel waaraan ik werk, maar die heb ik nu al weer een tijdje aan de kant geschoven.”

Foto: Romy van Rijckevorsel

Werken op harde ondergrond

Alle schilderijen waar Romy op dit moment aan werkt, hangen aan de muren: “Ik werk vaak aan meerdere dingen tegelijk.” De keuze om alles op te hangen komt deels voort uit de ruimte die Romy tot haar beschikking heeft: “Ezels nemen veel te veel plek in. Maar ik werk ook liever op een harde ondergrond, dus daarom maak ik mijn doeken vast aan de muur.”

Eclectische werken

Romy beschrijft haar werk als eclectisch en dat is ook terug te zien in haar schilderijen: het zijn vrolijke doeken met veel kleur, die haast wat weg hebben van een collage: “Ik verwerk graag foto’s in mijn werk, bijvoorbeeld van een dier of een bekend iemand: die haal ik van internet en teken ze dan na.”

Foto: Romy van Rijckevorsel

Tekenles

In de hoek van het atelier staat een tafel waarop Romy bezig is met glas-in-lood: “Dat ben ik aan het leren bij een vriendin van mij; dat doe ik als hobby erbij.” Daarnaast geeft ze ook nog tekenles op middelbare scholen. “Dat is echt heel leuk om te doen. Kinderen zijn vaak heel creatief,” vertelt Romy. “Soms zijn ze wel bang om iets ‘fout’ te tekenen, maar ik zeg dan altijd dat dat juist helemaal niet erg is. Uit een ‘fout’ kan soms juist iets heel leuks ontstaan, omdat je het heel makkelijk zelf kunt veranderen, net zolang tot je het zelf mooi vind.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Kijk binnen bij Aletta: ‘Eerst was het echt een vrijgezellenhuis’”

Kijk binnen bij Aletta: ‘Eerst was het echt een vrijgezellenhuis’

Ga naar “Old skool: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit”

Old skool: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit

Ga naar “Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’”

Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023