Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Harmen op de Vughterstraat: ‘Mijn straat is een dorp op zich!’

Door Nikki Segers 30 oktober 2018

Soms heb je van die mensen, van die gezelschapsdieren, die hard werken maar net zo hard genieten van het leven. Als ondernemer en oprichter van Rural Spark heeft Harmen van Heist (33) de perfecte balans gevonden in zijn woning middenin één van de mooiste straten in het centrum van Den Bosch. Met prachtige monumentale panden en het groeiend aantal leuke winkels en horeca gelegenheden komt de Vughterstraat opnieuw tot leven. Wij wilden ook wel eens ervaren hoe het is om in het bruisende centrum te wonen en gingen bij Harmen op visite.

Via een gevaarlijk smalle trap naar de eerste verdieping verwacht je bij binnenkomst niet direct zoveel sfeer. “Kopje koffie? Ik heb ook nog een heel lekker wijntje voor je als je wil…”, vraagt Harmen met een knipoog. Nadat hij lekkere koekjes en chocolaatjes op de grote eetkamertafel heeft gezet, steekt hij enkele kaarsjes aan. Het is donker buiten, maar binnen heerst een heerlijke sfeer waardoor iedereen zich snel thuis voelt. Het valt gelijk op dat Harmen veel waarde hecht aan boeken en kunst. Kwaliteitsvolle spullen die zijn ultieme woongenot verrijken, niks te veel maar ook niet te weinig.

(tekst loopt door onder foto’s) 

Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers

Gezelligheid kent geen tijd

“De Vughterstraat is een dorp op zich.” vertelt Harmen met zijn gulle lach. “Iedereen kent, begroet en spreekt elkaar. Daarom zijn we allemaal op de hoogte van wat er speelt bij de ander. Mijn deur staat altijd open voor een goed gesprek. Van mijn gastvrijheid wordt veel gebruik gemaakt. Daar zorgt mijn woning onder andere voor. Regelmatig komen er mensen gewoon langs om alleen maar in mijn bad te liggen of voor een kopje koffie tijdens het winkelen. Vaak is het zo gezellig dat random avondjes flink uit de hand lopen. Gelukkig is er zo weer nieuwe wijn bijgehaald natuurlijk, met de slijterij om de hoek. De overbuurvrouw roept dan ook wel eens vanaf haar balkonnetje als ik op de bank zit met koffie, waarom ik nog niet aan de wijn zit. Voor mij is het nog wel een mysterie wie die naakte man aan de overkant is. Waarom loopt hij áltijd kledingloos door zijn appartement? Net een aflevering van Friends…”

(tekst loopt door onder foto’s) 

Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers

Bijzijn is meemaken

Harmen: “Ik maak vanuit deze woning dingen mee die ik nergens anders mee zou kunnen maken. Iedere week repeteert een koor van ouderen in de school aan de achterkant van mijn huis. Aangezien het gezang vanaf hier goed te horen is, voelt het soms als een privéoptreden. Vanaf mijn dakterras volg ik yogalessen die op het pleintje gegeven worden. Ik weet niet of dat yogaklasje mij ook kan zien, maar ik doe gewoon lekker mee. De carnavalsverenigingen van Oeteldonk verzamelen hier vlakbij, dat klinkt altijd zo vrolijk en gezellig dat je jezelf schuldig gaat voelen wanneer je nog met een kater op bed ligt. Vanuit mijn favoriete plek in de vensterbank kan ik gluren naar de seks-cinema. Tot heden heb ik er nog geen bekenden naar binnen zien gaan.”

(tekst loopt door onder foto’s) 

Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers

Een huis om in te leven

“Toen ik mijn verjaardag hier vierde stonden er wel honderd mensen binnen. Dit was mogelijk aangezien er geen deuren tussen de verschillende vertrekken zitten, uitgezonderd van de badkamer.  Ja, het was daarna een flinke troep, maar dat mag wel één keer per jaar. In een huis moet geleefd worden. Het is geen museum. Als ik niet gezellig thuis met vrienden een spelletjesavond heb, dan ben ik wel op één van de terrassen te vinden. Vanaf mijn werkplek bij het Gasthuiskwartier naar huis is het me tot de dag van vandaag nog niet gelukt om een route te vinden waar ik geen terras of kroeg tegen kom. Al ga ik alleen even aan de wandel voor wat boodschappen, ik blijf toch altijd plakken als ik vrienden in de stad tref. Gelukkig ben ik zo weer thuis als het nodig is…”

Heb jij zelf ook een heel tof huis dat je wil laten zien? Stuur een berichtje naar [email protected] of via deze link en wie weet komen wij bij jou langs.

Lees ook:

Binnenkijken bij Nicolette

Binnenkijken bij Nicolette: ‘Al winnen we een miljoen euro, ik wil hier nooit meer weg!’

Een instapklare woning op Hintham of een ‘doe-het-zelf’ huis op Zuid. Nicolette en haar vriend Leo, ...
design museum

Moet je zien: binnenkijken bij 248 Nederlanders met Thijs Wolzak

Van september 2011 tot januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak 248 keer Nederlanders in hun interieu...

Binnenkijken bij Annegien: ‘Ik was meteen verliefd op dit huis!’

Twaalf jaar geleden verloor Annegien haar hart aan Den Bosch. Inmiddels voelt ze zich een echte Boss...

adv.