Binnenkijken bij de Paap: ‘De dag van de kraak was geweldig’

Gertjan in zijn glas-in-lood atelier. Foto: indebuurt Den Bosch

De Paap, of Papenhulst zoals het officieel heet, stond ooit op ons lijstje met mysterieuze plekken. Dat is niet langer zo! We zijn langs geweest bij de eerste bewoner, Gertjan van Beijnum, en we keken onze ogen uit in dit voormalige klooster.

Den Bosch kent een rijk kraakverleden. In 1978 spraken we zelfs van de “Bossche Kraaklente”: een tijd waarin veel panden werden gekraakt, omdat er te weinig woningen waren. Zo kraakte Gertjan ook een pand. Daarvoor was zijn woonsituatie niet goed en destijds zat hij op de kunstacademie en in de ochtenden liep hij samen met een vriend en studiegenoot, Stan, naar school. Op de route lag de Paap. “Dat vonden we een interessant gebouw.”

Drukte op school

Al snel wonnen hij en Stan advies in bij het JAC (jongeren advies centrum). Daarna gingen de voorbereidingen van start en werd het pand goed bekeken. “De dag van de kraak was echt geweldig. We hadden de NOS gebeld en toen ze belden dat ze vertraging hadden, zijn we gaan wachten. Ons verzamelpunt was de Sociale Academie aan de overkant, om acht uur ’s ochtends. We waren met veel.” Dus je kan je voorstellen, toen de school openging zorgde dat voor verwarring bij de studenten: wat is het ineens druk! “De kraak verliep eigenlijk heel soepel”, vertelt Gertjan.

Lees verder onder de foto’s >

Woongroep Paap

In de dagen erop werden nog meer woningen gekraakt, waaronder de Baptistenklooster en de Carolusflat. Die laatste verliep helaas niet vlekkeloos: “Ik was vooral bezig met de Paap, maar bij de Carolusflat ging het mis.” Dat was heel overhaast gegaan, zonder een planning. Gelukkig verliep het bij de Paap wel goed. De ruimtes werden al snel gevuld en zo ontstond er een sociale woongroep. Het was een verwaarloosd pand dus er was veel opknapwerk. Daarna was het tijd om erin te trekken en later werd het achterpand erbij gekraakt, waardoor het nog groter werd. “We wonen allemaal samen in gangen en delen de keuken en het sanitair met elkaar”, vertelt Gertjan.

Als er iemand nieuw komt, moet diegene kennismaken met elke bewoner.

Daten voor wonen

Zo’n tien jaar later kwam het pand in bezit van de gemeente. Dat ging met veel discussie. “Ik wilde door blijven kraken, maar uiteindelijk stemde de meerderheid voor huren.” Dus dat hebben ze maar gedaan, en dat bracht ook wel wat op. Nu moesten de voorzieningen bijvoorbeeld verbeterd worden en zo werd het klooster comfortabeler. “We hebben afgesproken met BrabantWonen dat we zelf alles doen, zij doen de controles of alles in orde is.” Ook hebben de bewoners hun eigen procedure hoe nieuwe mensen er komen wonen. “We wonen hier met veertig mensen. Als er iemand nieuw komt, moet diegene kennismaken met elke bewoner. Dat kan bijvoorbeeld al met een koffietje of een wandeling, maar het is belangrijk dat die persoon het kan vinden met iedereen.” Zo’n proces kan soms wel twee à drie maanden duren.

Lees verder onder de foto’s >

Gedeelde tuin

Er is dus heel veel collectiviteit in deze woning en iedereen werkt met elkaar samen. Dat is ook een van de eisen voor wie er woont: je draait mee in schoonmaak, doet mee aan de procedure als iemand nieuw intrekt en je wordt aangemoedigd om mee te helpen met behoud van het pand. Naast de bunker, waar een café zit, is er ook een gedeelde werkplaats. Dat is waar Gertjan zijn glas-in-lood maakt, waar hij zijn geld mee verdient. Verder is er een enorme gedeelde tuin met zelfs een geitje en een kip, inclusief speeltuin. “Er wonen hier een stuk of tien kinderen.” De Paap heeft zelfs een eigen brug, waarmee je terecht komt in een moestuin en kruidentuin. “De buren mogen daar ook gebruik van maken!”

Meer foto’s zie je hieronder:

Heel veel platen en boeken

Het is in ieder geval een erg bijzonder pand. Midden in de stad en toch ongelooflijk sereen. Eigenlijk hebben we nu niet heel veel aandacht besteed aan Gertjans woonsituatie, maar hij heeft een deel waar veel verzamelingen staan: platen, boeken en niet te vergeten: glas-in-lood. Ook heeft hij een grote collectie aan archiefmateriaal, allemaal van de tijd waarin de hoogtijdagen van de kraakperiode gedocumenteerd zijn. “Toen ik hier kwam wonen had ik niet verwacht dat ik er nog zo lang zou wonen, maar ik vind het geweldig!”

Meer foto’s zie je hieronder:

Jouw beurt

Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected] Misschien woon je wel in een hip appartement in De Muntel of heb je een leuke woning in Kruiskamp. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning is wel iets te vertellen.

Deze Bosschenaren gingen je voor:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Old skool: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit”

Old skool: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit

Ga naar “Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’”

Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’

Ga naar “Binnenkijken bij Margreet: ‘Ik vind het leuk om dingen een nieuw leven in te blazen’”

Binnenkijken bij Margreet: ‘Ik vind het leuk om dingen een nieuw leven in te blazen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023