Binnenkijken bij: het kraakpand tegenover JBZ
De pastorie tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft sinds zaterdag 23 juli nieuwe bewoners. Na jaren leegstand werd het pand…
De Paap, of Papenhulst zoals het officieel heet, stond ooit op ons lijstje met mysterieuze plekken. Dat is niet langer zo! We zijn langs geweest bij de eerste bewoner, Gertjan van Beijnum, en we keken onze ogen uit in dit voormalige klooster.
Den Bosch kent een rijk kraakverleden. In 1978 spraken we zelfs van de “Bossche Kraaklente”: een tijd waarin veel panden werden gekraakt, omdat er te weinig woningen waren. Zo kraakte Gertjan ook een pand. Daarvoor was zijn woonsituatie niet goed en destijds zat hij op de kunstacademie en in de ochtenden liep hij samen met een vriend en studiegenoot, Stan, naar school. Op de route lag de Paap. “Dat vonden we een interessant gebouw.”
Al snel wonnen hij en Stan advies in bij het JAC (jongeren advies centrum). Daarna gingen de voorbereidingen van start en werd het pand goed bekeken. “De dag van de kraak was echt geweldig. We hadden de NOS gebeld en toen ze belden dat ze vertraging hadden, zijn we gaan wachten. Ons verzamelpunt was de Sociale Academie aan de overkant, om acht uur ’s ochtends. We waren met veel.” Dus je kan je voorstellen, toen de school openging zorgde dat voor verwarring bij de studenten: wat is het ineens druk! “De kraak verliep eigenlijk heel soepel”, vertelt Gertjan.
Lees verder onder de foto’s >
In de dagen erop werden nog meer woningen gekraakt, waaronder de Baptistenklooster en de Carolusflat. Die laatste verliep helaas niet vlekkeloos: “Ik was vooral bezig met de Paap, maar bij de Carolusflat ging het mis.” Dat was heel overhaast gegaan, zonder een planning. Gelukkig verliep het bij de Paap wel goed. De ruimtes werden al snel gevuld en zo ontstond er een sociale woongroep. Het was een verwaarloosd pand dus er was veel opknapwerk. Daarna was het tijd om erin te trekken en later werd het achterpand erbij gekraakt, waardoor het nog groter werd. “We wonen allemaal samen in gangen en delen de keuken en het sanitair met elkaar”, vertelt Gertjan.
Als er iemand nieuw komt, moet diegene kennismaken met elke bewoner.
Zo’n tien jaar later kwam het pand in bezit van de gemeente. Dat ging met veel discussie. “Ik wilde door blijven kraken, maar uiteindelijk stemde de meerderheid voor huren.” Dus dat hebben ze maar gedaan, en dat bracht ook wel wat op. Nu moesten de voorzieningen bijvoorbeeld verbeterd worden en zo werd het klooster comfortabeler. “We hebben afgesproken met BrabantWonen dat we zelf alles doen, zij doen de controles of alles in orde is.” Ook hebben de bewoners hun eigen procedure hoe nieuwe mensen er komen wonen. “We wonen hier met veertig mensen. Als er iemand nieuw komt, moet diegene kennismaken met elke bewoner. Dat kan bijvoorbeeld al met een koffietje of een wandeling, maar het is belangrijk dat die persoon het kan vinden met iedereen.” Zo’n proces kan soms wel twee à drie maanden duren.
Lees verder onder de foto’s >
Er is dus heel veel collectiviteit in deze woning en iedereen werkt met elkaar samen. Dat is ook een van de eisen voor wie er woont: je draait mee in schoonmaak, doet mee aan de procedure als iemand nieuw intrekt en je wordt aangemoedigd om mee te helpen met behoud van het pand. Naast de bunker, waar een café zit, is er ook een gedeelde werkplaats. Dat is waar Gertjan zijn glas-in-lood maakt, waar hij zijn geld mee verdient. Verder is er een enorme gedeelde tuin met zelfs een geitje en een kip, inclusief speeltuin. “Er wonen hier een stuk of tien kinderen.” De Paap heeft zelfs een eigen brug, waarmee je terecht komt in een moestuin en kruidentuin. “De buren mogen daar ook gebruik van maken!”
Meer foto’s zie je hieronder:
Het is in ieder geval een erg bijzonder pand. Midden in de stad en toch ongelooflijk sereen. Eigenlijk hebben we nu niet heel veel aandacht besteed aan Gertjans woonsituatie, maar hij heeft een deel waar veel verzamelingen staan: platen, boeken en niet te vergeten: glas-in-lood. Ook heeft hij een grote collectie aan archiefmateriaal, allemaal van de tijd waarin de hoogtijdagen van de kraakperiode gedocumenteerd zijn. “Toen ik hier kwam wonen had ik niet verwacht dat ik er nog zo lang zou wonen, maar ik vind het geweldig!”
Meer foto’s zie je hieronder:
Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected] Misschien woon je wel in een hip appartement in De Muntel of heb je een leuke woning in Kruiskamp. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning is wel iets te vertellen.
In onze gids
Populaire rubrieken