Binnenkijken bij de Eendenkooi: ‘Dit stukje natuur is het hele jaar door mooi’

Foto: Jack Schipperheijn

Heb je weleens een rondje gelopen in het Burgermeester van Zwietenpark en jezelf afgevraagd waar de vlonder halverwege het pad naartoe leidt? Dat is de ingang van de Eendenkooi, een beschut stuk natuurgebied. Je kunt hier niet zomaar naar binnen, maar wij van indebuurt mochten er binnen kijken.

We worden rondgeleid door Rut Stokman. Rut stuurt namens het bestuur van Stichting Eendenkooi Maaspoort de vrijwilligers aan en is dus regelmatig in de Eendenkooi te vinden. Hij legt ons uit wat een eendenkooi nou precies is: bij een ‘eendenkooi’ moet je misschien denken aan een eend in een kooi, maar zo simpel is het niet. “Een eendenkooi is een vanginstallatie, die vroeger door de kooiker gebruikt werd om wilde eenden te vangen voor de consumptie,” vertelt Rut.

De pijp uitgaan

Hoe gaat dat vangen dan precies in zijn werk? “Aan de plas liggen vier kromme sloten. Dit zijn de vangpijpen,” legt Rut uit. Over deze vangpijpen staan bogen die steeds smaller en lager worden, met daaroverheen een net. “De kooiker lokt de wilde eenden samen met de tamme eenden door ze te voeren richting de vangpijp. Belangrijk is dat hij zichzelf nog niet laat zien: hij zit verstopt achter de rietschermen. Pas als de eenden ver genoeg de pijp in zijn, stuurt hij zijn kooikerhondje: van schrik zwemmen de eenden dan nog verder de pijp in,” wijst Rut. Over het laatste stuk van de vangpijp hangt gaas gespannen. Als de eenden onder het gaas zwemmen, jaagt de kooiker door zichzelf te laten zien, de eenden naar het einde van de vangpijp: het vanghokje. Door middel van een touw trekt de kooiker de klep op het vanghokje dicht. “Daar komt dus de uitdrukking ‘de pijp uitgaan’ vandaan,” zegt Rut.

Lees verder onder de foto >

De plas van de Eendenkooi, met in de verte de observatiehut. Foto: Jack Schipperheijn

Kooikershuisje

Het valt meteen op: een klein huisje tussen alle bomen en struiken. Rut: “Dit is het Kooikershuisje. Het is niet het originele huisje, maar we hebben het kunnen herbouwen met hulp van leerlingen van het Koning Willem I.” Nu is het huisje zo ingericht dat bezoekers een idee krijgen van hoe een kooiker vroeger zijn werk deed. Rut heeft zelf ook een bijzondere band met het beroep van kooiker: “Je zou haast kunnen zeggen dat het genetisch bepaald is. Mijn over-over-grootvader was ook kooiker,” vertelt Rut. “ Daarom ben ik ook een opleiding tot kooiker gaan doen.”

Iedere vrijwilliger heeft zijn of haar eigen taakje wat hij of zij het liefst doet

Beverburcht

In de Eendenkooi bij de Noorderplas worden al sinds 1942 geen eenden meer gevangen. Daarom ziet Rut er nu vooral op toe dat de rust in het gebied bewaard wordt. Er leven namelijk verschillende dierensoorten in het natuurgebied, waaronder meerdere soorten vogels, maar ook vossen, eekhoorns en een bever. Een bever, dat klinkt misschien spannend, maar hij bezorgt de vrijwilligers ook extra werk! Rut wijst naar een kapot geknaagde boom: “Door toedoen van de bever,” vertelt hij. “We proberen daarom door middel van gaas de bomen te beschermen.” Met een wildcamera houdt Rut de burcht van de bever daarom in de gaten: “We kunnen dan zien of er jonge bevers bijkomen.”

Lees verder onder de foto’s >

Vrijwilligers

De bomen voorzien van gaas is slechts één van de vele dingen die de vrijwilligers doen. Het knotten van bomen, dode bomen opruimen en het verstevigen van de rietschermen zijn slechts een paar van de werkzaamheden. Rut: “Dat doen we iedere zaterdagochtend en het is geheel vrijblijvend. Iedere vrijwilliger heeft zo zijn of haar taakje, wat ie het liefst doet.” Het insectenhotel is ook helemaal gebouwd door de vrijwilligers. “Hier zitten alleen maar speciale soorten bijen en wespen, die niet steken. In de gaatjes die je ziet, leggen ze de eitjes.”

Altijd wat te doen

We sluiten af met een warm drankje bij de picknicktafel. Je zou zeggen dat Rut hier wel vaker zit te genieten van de natuur, onder het genot van een kopje koffie. Maar niets is minder waar, vertelt Rut: “Dat zou je denken, ja. Maar ik kan hier gewoon niet stilzitten: er is altijd wel iets te doen.” Hij laat het werkschema zien, waar de taken opstaan: “Kijk: ieder jaar maken we een nieuw schema met wat er nog moet gebeuren. Het is aangepast aan de seizoenen: in het voorjaar halen we bijvoorbeeld al het riet weg, zodat het gebied leefbaarder wordt voor de eenden.”

Meer foto’s zie je hieronder:

Jouw beurt

Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected] Misschien woon je wel in een hip appartement in Willemspoort of heb je een leuke woning in de Rompert. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning is wel iets te vertellen.

Deze Bosschenaren gingen je voor:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Old skool: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit”

Old skool: zo zag jouw middelbare school er vroeger uit

Ga naar “Binnenkijken bij Margreet: ‘Ik vind het leuk om dingen een nieuw leven in te blazen’”

Binnenkijken bij Margreet: ‘Ik vind het leuk om dingen een nieuw leven in te blazen’

Ga naar “Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’”

Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023