Binnenkijken bij Amber: ‘Het is mijn kinderdroom die uitkomt’

Foto: indebuurt Den Bosch

Wat gebeurt er als je een ruimtelijk ontwerper met een obsessie voor roze en dolfijnen in een appartement zet? Toen wij gingen kijken naar de enorme diamond painting van kunstenaar Amber Penders (25), zagen wij dé kinderdroom verpakt in een vrolijk appartement. Daar moesten wij nog eens terug, dachten we.

Wie binnenkomt in de studio in hartje Graafsewijk, kan meteen zien dat dit is waar kunstenaar Amber woont. Zo is Amber roze gekleed met een roze pluk in haar haar, met dolfijnensieraden en brengt ze een flinke dosis vrolijkheid met zich mee. Zo voelt de woning ook! Kleur, dolfijnen en een grote hoeveelheid blijheid; dat komt allemaal terug in de ruimte. “Ik zie mijn woning als een verlenging van mijn makerschap. Ik ben afgestudeerd als ruimtelijk ontwerper en over elke millimeter is nagedacht.” In elk hoekje vind je een andere compositie, wat zorgvuldig bij elkaar gezet is.

Mythische beesten

“Voor mijn werk combineer ik bestaande beelden met elkaar in collages. Dat samenstellen doe ik in huis dus ook. Ik verander het veel, elke keer dat ik opruim pas ik wel iets aan.” Amber is een echte spaarder; zo heeft ze nog een paar dozen vol met spulletjes uit de kringloop waar ze soms mee afwisselt. Dolfijnen, roze en nog iets waar ze dol op is: Hello Kitty. Maar waarom dolfijnen? “Ze zijn best mythisch. Iedereen denkt altijd dat ze heel lief zijn, maar dolfijnen zijn best wel rare dieren. Voor mij hebben ze ook iets nostalgisch, het was altijd een fantasie, een dolfijnenkamer.” Daarom staan overal kleine dolfijnenbeeldjes en heeft ze zelfs een dolfijnentafel in haar woonkamer staan.

Naast de dolfijnen heeft de kleur roze de overhand. Sommige spulletjes zijn roze, de muur is knalroze en de prullenbak is, ja ja, roze. “Iedereen heeft wel een kleur die de boventoon heeft thuis. Als het beige was geweest, dan was het je niet opgevallen”, legt ze uit. Maar het is niet teveel. “Soms zie ik zo’n volledig roze huis, bijvoorbeeld op TLC, en dan denk ik, ‘wow nice’, maar dat hoeft ook weer niet.” Het is een heel gezellig huis, want het is druk, maar geordend. “Dit is mijn kinderdroom die uitkomt. Ik omring mezelf met spullen waarvan ik blij word.”

Eigen werk in huis

Zoals eerder benoemd is Amber kunstenaar. “Ik werk thuis. Voor mijn werk maak ik voornamelijk collages, dus hier staan bakken vol met materiaal die ik daarvoor kan gebruiken.” Daarbij staat er ook een soort blok, die Amber heeft gemaakt tijdens een kunstproject van de Data Week over spelen. Dit roze blok heeft een plek gekregen in haar woning, wat dient als een soort kastje, maar ook als zitplaats. Er staat meer werk van Amber verspreid: “Maar niet teveel!”

Amber heeft ook een huisdier: een porseleinen hond. “Die heb ik in Barcelona gekocht. Ze was vijftig euro, maar ik heb haar helemaal afgedingd tot tien euro. Daarna heb ik een hele dag rondgelopen met die hond onder mijn arm.” Uiteindelijk is het dier zelfs door de security check gekomen. “Dat was heel grappig, toen zag ik die hond zo door dat röntgen apparaat gaan.” Nu staat de hond, genaamd Mila, veilig in de woonkamer, en soms verplaatst Amber haar. Een echt dier verplaatst zichzelf tenslotte ook.

Tot slot vertelt Amber trots op hoe dol ze op de wijk is waar ze woont. “Ik ging ooit een fiets kopen in de Graafsewijk. Toen ik hier kwam, vond ik het zo ontzettend leuk en gezellig, door de mensen die er wonen. Toen dacht ik: hier wil ik wonen.” Ze was nooit gestopt met een woning zoeken hier, en uiteindelijk was het zover. “Ik was zo ontzettend blij toen ik in deze studio mocht!”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’”

Binnenkijken bij het atelier van Romy: ‘Dit was vroeger een café’

Ga naar “Oproep: wie heeft het mooiste kersthuis van Den Bosch?”

Oproep: wie heeft het mooiste kersthuis van Den Bosch?

Ga naar “Funda Make-over: Huis in Den Bosch stijgt 1,5 ton in jaar tijd”

Funda Make-over: Huis in Den Bosch stijgt 1,5 ton in jaar tijd

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 22:00
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Velours dekbedovertrek € 19,99”

Velours dekbedovertrek € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99”

Greyhound dames- of herensloffen van € 12,49 voor € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg”

Accountmanager Regio Den Bosch / Tilburg

 • Fulltime
Ga naar “Customer Services Representative”

Customer Services Representative

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Receptioniste m/v Enexis Den Bosch”

Receptioniste m/v Enexis Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022