WOZ-waarde van Bossche woningen is flink gestegen

Door Marèl Holtermans 13 maart 2019

Vast niet verrassend: de waarde van woningen is flink gestegen, ook in Den Bosch. Dat is goed nieuws als je je huis gaat verkopen, maar minder als je de jaarlijkse belastingaanslag van de gemeente op de mat vindt. Een hogere woningwaarde betekent ook dat je meer belasting gaat betalen.

Het gemiddelde koophuis is dit jaar in alle Nederlandse gemeenten meer waard geworden. Met name in de grote steden en aangrenzende gemeenten steeg de zogeheten WOZ-waarde flink. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Bezwaar maken

Vorige week vertelden we je nog over de woonlasten in Den Bosch. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe meer ozb je moet aftikken. Ben je het niet eens met het bedrag, dan kun je in beroep gaan tegen de ingeschatte WOZ-waarde. Dat moet binnen zes weken nadat je de belastingaanslag hebt binnen gekregen. Je leest hier hoe je bezwaar kunt maken tegen de ingeschatte WOZ-waarde van jouw woning.

Zo wordt de waarde bepaald

Zelfs als je in een rijtje met identieke woningen woont, kan de WOZ per huis verschillen. Het gaat namelijk niet alleen om het aantal vierkante meters, maar ook of er zonnepanelen op het dak liggen of het huis verbouwd is. De gemeente taxeert alle huizen op afstand. Zo krijgt de gemeente van elke woning die wordt verkocht de verkoopprijs van het Kadaster. Daarnaast verzamelen ze vraagprijzen van woningen die te koop staan.

Hier kun je de WOZ-waarde van huizen in jouw buurt bekijken.

Gemiddelde waarde

In Den Bosch is de gemiddelde WOZ-waarde met 9,1 procent gestegen. De gemiddelde woning is in onze kaasstad € 279.000,- waard. Op dit kaartje kun je de stijging per gemeente en de gemiddelde woningwaarde in Nederland zien.

Anders dan huizenprijzen

Verwar de WOZ-waarde niet met de daadwerkelijke gemiddelde huizenprijs, die is namelijk nog een stukje hoger. De WOZ-waarde wordt onder meer bepaald aan de hand van de staat van de woning, het type huis, de ligging en de grootte. De waarde wordt bepaald over het jaar voorafgaand aan de peildatum. Daarom volgt de WOZ-waarde de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging.

Lees ook…

Kleurenfabriek Panthera

Tijd voor iets anders! Met dit behang is jouw huis klaar voor de lente

De Kleurenfabriek zocht voor ons de leukste, trendy behangetjes uit die ook nog eens betaalbaar zijn...
Jessica de Groot

Binnenkijken bij interieurstylist Jessica: ‘Mensen moeten meer risico nemen met inrichten’

De verwachtingen zijn hooggespannen als we aanbellen bij Jessica de Groot. Als interieurstylist weet...
open haard Den Bosch

Deze 7 spectaculaire huizen mét open haard staan nu te koop in Den Bosch

En open haard is natuurlijk een pri-ma hulpmiddel om je door de koude maanden heen te helpen. Behalv...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.