[VIDEO] Binnenkijken bij Maartje: ‘Ik heb met een klein budget iets heel leuks gemaakt’

Door Marèl Holtermans 2 april 2019

Maartje Smit (36) is het liefst in haar huisje in de Twaalfmorgenstraat. Het was de bedoeling dat ze er een jaartje of twee zou blijven, maar inmiddels is ze twaalf jaar verder en geniet ze nog volop van haar stekkie. Wij gingen langs om haar appartement te bewonderen. 

Via twee steile trappen komen we in haar appartement terecht. Het moet een hele klus zijn geweest met verhuizen. “Ja, dat klopt. Maar ik had geluk. Ik had toevallig al een vakantie gepland, dus mijn ouders en kennissen hebben het meeste werk gedaan”, vertelt ze lachend. “Toen ik terugkwam, was bijna alles af. Ideaal!”

“Tijdens de verhuizing was ik toevallig op vakantie, toen ik terugkwam was bijna alles af. Ideaal!”

Laag budget

Maartje heeft alle meubels in de loop der tijd bij elkaar verzameld. “Ik had niet zozeer één idee of één stijl, het is gewoon zo bij elkaar gekomen. Als het goed matcht, is dat eigenlijk toeval”, geeft ze aan. “Ik kan niet werken en hierdoor is mijn budget niet superhoog. Ik ging daarom op zoek naar betaalbare meubels die ook leuk zijn. De keukentafel is misschien niet heel mooi, maar met een voordelig kleed erop, kom je al heel ver. Ik heb met een klein budget iets heel leuks gemaakt!”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Bijzondere meubels

“Ik ben niet het type dat elke avond tv kijkt. De tv staat hier eigenlijk meer aan voor de muziek. Je vindt me veel vaker in deze hangstoel”, vertelt ze. “Die stoel komt uit Portugal, waar ik een tijdje verbleef in een kliniek.” Maartje kampt sinds haar pubertijd met een eetstoornis en die heeft veel invloed op haar leven. Maartje: “Ik ben mijn baan kwijtgeraakt door de ziekte. Mijn huis moet daarom wel gezellig zijn, want het is de plek waar ik veruit het meest ben.”

Maartje is hard aan het werk om de eetstoornis te overwinnen. “Maar het is heel zwaar. Ik verwacht dat ik nog wel een jaar bezig ben. Dit zwarte beeldje hier op dit tafeltje geeft het proces het best weer.” Maartje wijst naar een beeldje van een poppetje dat een stap zet. “Ik doe, net als het poppetje, heel erg mijn best om steeds een stapje verder op de trap te zetten. Maar de ziekte houdt me altijd tegen. Volgend jaar hoop ik bovenaan de trap te staan.”

(Tekst loopt door onder de foto’s) 

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Ondanks haar gezondheid, geniet Maartje wel. Vooral in de keuken komt ze tot rust. Maartje: “Ik ben gek op taarten maken. Dat klinkt misschien heel raar, gezien mijn gezondheidsproblemen, maar ik vind het zo leuk om te doen. Ik lees er veel over en ga vervolgens zelf aan de slag!”

Gezellige buurt

Naast haar eigen huisje, vindt Maartje de buurt zelf ook heel erg fijn. “Het is niet zo dat we de deur platlopen bij elkaar, maar het is hier wel áltijd gezellig. Voor het huis staat een picknicktafel, daar zitten in de zomer elke dag mensen. Zet iemand de barbecue aan? Dan wordt de hele buurt uitgenodigd. Net een klein, gezellig dorpje in de stad!”

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Het uitzicht. Foto: indebuurt Den Bosch

Iedere week nemen we een kijkje bij Bosschenaren thuis. Wil jij jouw hobbyzolder, je mancave, je honderd procent Ikea-interieur of je kattenpaleis ook laten zien? Stuur even een mailtje naar [email protected] en we komen bij je langs! 

Lees ook:

Havensingel brugplein

Binnenkijken bij Hans: ‘Mensen vinden het gebouw op een frietzak lijken’

Vragen jullie je ook altijd af hoe het is om te wonen in het hoekhuis aan de Havensingel op het Brug...

Binnenkijken bij Hana: ‘Ik vind het belangrijk dat er een thuisgevoel is’

Haar beste vriendin kwam met de gouden tip voor de woning. Vier jaar later woont Hana Salihagić (33)...
Louwschepoort

Binnenkijken bij: het kleinste huis dat te koop staat in Den Bosch

Er komen weer steeds meer woningen vrij in onze stad. En nu waren we eens benieuwd: wat is het klein...

adv.