Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verrassend (not): de gemiddelde woningwaarde is weer flink gestegen in Den Bosch

Door Marèl Holtermans 20 september 2019

Vast niet verrassend: de waarde van woningen is flink gestegen, ook in Den Bosch. Dat is goed nieuws als je je huis gaat verkopen, maar minder voor de hoogte van je jaarlijkse belastingen. Een hogere woningwaarde betekent namelijk ook dat je meer belasting gaat betalen.

Gemiddelde woningwaarde in Nederland

Het gemiddelde koophuis is dit jaar in alle Nederlandse gemeenten meer waard geworden. Op 1 januari dit jaar was de WOZ-waarde van een gemiddelde woning in Nederland 248 duizend euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging in jaren, zo meldt het CBS vrijdag 13 september op basis van nieuwe cijfers.

WOZ-waarde in Den Bosch,

In Den Bosch steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 8,6 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde WOZ-waarde is nu 278.000 euro. Begin 2018 was dat nog 255.000 euro.

WOZ-wat?

WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ-waarde gaat over alle woningen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. In de wet WOZ is bepaald dat het voor een aantal belastingen handig is als er gerekend wordt met één waarde voor een woning.

Zo wordt de waarde bepaald

De gemeente taxeert alle huizen op afstand. Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt één of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht, of die in een steekproef zijn geselecteerd. Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden, aldus de Rijksoverheid.

Hier kun je de WOZ-waarde van huizen in jouw buurt bekijken. En in het kaartje hieronder zie je hoe het met de rest van Nederland is gesteld op het gebied van WOZ-waardes:

Lees ook:

armoede den bosch

Feiten en cijfers: zoveel Bosschenaren leven in armoede

Je hebt rijk, arm en nog héél veel daar tussenin. Wanneer leef je nu echt in armoede en bij hoeveel ...
woningzoekers huurprijzen

Opgelet woningzoekers! 7 x deze huizen staan sinds deze week te koop in Den Bosch

Het is niet gemakkelijk om een (betaalbar) huis te vinden in Den Bosch. Daarom helpen wij Bossche wo...

Bizar! Amsterdam versus Den Bosch: kijk en vergelijk deze huizenprijzen

Het deed nogal wat stof opwaaien: een doodnormaal rijtjeshuis kost je tegenwoordig in de hoofdstad a...

Meer over

Wonen

adv.