Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een wijk uit de bronstijd met trotse inwoners: dit is Deuteren

Door Myrthe van Munster 9 oktober 2019

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Bossche wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze keer gaan we naar Deuteren!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Een wijk met geschiedenis

Herken je het gebouw? Café van de Heuvel in circa 1910. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

De geschiedenis van Deuteren gaat heel ver terug. Op de website van Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) staat dat mensen zich hoogstwaarschijnlijk al in de vroege bronstijd in het gebied vestigden. Daar lijken drie vondsten op te wijzen: aardewerkscherven uit de IJzertijd, een bronzen speerpunt en een urn met asresten uit de bronstijd.

Trots en eigenzinnig

De eerste schriftelijke bewijzen van Deuteren komen uit de veertiende eeuw. Toen maakte het gebied nog deel uit van Vught en Cromvoirt. In de late middeleeuwen stonden een paar boerderijen in de nederzetting. Ze hadden door wateroverlast maar kleine stallen. In 1932 voegde Deuteren zich bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Nu is de wijk onlosmakelijk verbonden aan de stad.

(Tekst loopt door onder foto)

Noodwoningen in Deuteren, 1954. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Nieuwbouw

Na de Tweede Wereldoorlog breidde de stad uit, lezen we in de Bossche Encyclopedie. Deuteren bestond uit kunstmatige heuvels, ofwel terpen. Op een deel daarvan werden huizen gebouwd. In de jaren zeventig protesteerde een actievoerder tegen aantasting van het landschap. Van de acht boerderijen bleven twee staan, volgens nieuwswebsite Bastion Oranje. In het BD kun je lezen dat in 2017 woonblokken werden gesloopt in de Oeterselaan. Daar kwamen nieuwe woningen voor terug.

Wist je dat: ‘Euter’, ‘Cleyner Oterken’, ‘Oeteren’, ‘Uteren’ en ‘d’Euteren’ allemaal namen waren voor Deuteren? De betekenis kan ‘buitendijks’ zijn, maar ook ‘veraf gelegen’ volgens het BHIC.

Deuterse mensen

Bovenstaand artikel vertelt veel over wie in Deuteren woonden. Zo heeft de auteur het over schillenboer Van Engelen uit de Deutersestraat, die afval haalde bij de huizen. Parkwachter Schelle, een kleurrijk figuur, moest ervoor zorgen dat er niemand voetbalde op de nieuwe speelvelden. Siloy van Oeterselaars maakte mooie vliegers en dokter Fortuin bezocht zijn patiënten te fiets. Hij werkte samen met dokter Van de Krabben uit Deuteren. Die was sportarts bij de bekende bastketbalclub Nashua Den Bosch (nu Heroes).

Samenwerking met André van Duin

Daarna gaat het stuk over muziek en de schrijver bleef maar opsommen! Ad Kramers woonde in Deuteren en werkte als succesvolle producer samen met André van Duin. Achter hem woonde de familie Westenlaken, waar de populaire zanger Albert West uit stamde. Dan had je ook nog de broers Nelis en Remy Ramaekers, die allebei zongen in bands.

(Tekst loopt door onder video)

Sportkampioenen

“Deuteren sprak op sportgebied een aardig woordje mee”, staat in het artikel. “Reggy Siwaletti bokste op hoog niveau. Ben Henkelman werd nationaal judo-kampioen.” Je lees het al: Deutenaren deden het goed.

Wist je dat: Deutenaren volgens de overlevering het liefst hun eigen boontjes doppen? Vooral bij de boerderijen hebben Deutenaren een dorpskarakter, in plaats van dat van een wijk. Dat komt volgens het BHIC door de lange geschiedenis van de wijk.

Buurten voor de deur

Foto: Facebookpagina Pater Piet Festival

Sinds 2017 heeft Deuteren een wijkfeest: het Pater Piet festival. In 2017 schreef de Bossche Omroep dat de organisatoren hopen dat het feest jaarlijks terugkomt en dat is gelukt! Het buurtfeest was midden in Deuteren. Het ging om de verering van Piet Dingenouts, de in 2009 overleden pater van de St. Annaparochie in Deuteren. Volgens Bastion Oranje werd hij daar op handen gedragen. Op het feest zongen koren en zangers. In april 2019 was er een braderie en rommelmarkt op het feest.

Het duurste huis dat nu te koop staat

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Dit huis ziet er fris uit! Met een diepe woonkamer en drie slaapkamers is het perfect voor een gezin. Het huis is volgens de makelaar goed afgewerkt en je staat zo in de binnenstad.

Het goedkoopste huis dat nu te koop staat

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Nou, heel drastisch is het prijsverschil tussen het duurste en goedkoopste huis niet, maar er staan dan ook maar tien huizen te koop in Deuteren op het moment. Aan de foto te zien is deze woning een leeg canvas, want alles is wit. Dat geeft de ruimte om het helemaal naar eigen smaak te maken.

Eten in Deuteren

Het is lekker simpel: in Deuteren kun je een frietje eten bij Cafetaria Deuteren en voor een luxe hap ga je naar KASerne. Dat is een hotel en restaurant dicht bij het JBZ. Hier kun je à la carte menu’s eten voor €37,- en €33,-. Wat dacht je van eend met zoete aardappel en honing Of artisjok met aubergine en amandel? Yum!

Doen in Deuteren

Altijd een volkstuin willen hebben? Dat kan in Deuteren! De Honderd Morgen is een Bossche vereniging met een wachtlijst van drie jaar. Als je lid wil worden moet je dus geduld hebben, maar dat is sowieso handig als je tuiniert. Op vijf minuten fietsen van Deuteren ben je bij de de Moerputten, waar je goed kan wandelen. Je staat ook zo in het Westerpark. Daar kun je relaxen of picknicken. Bij café de Sjeng, naast cafetaria Deuteren, kun je iets drinken.

Lees ook:

Van een groepje arbeiderswoningen tot hippe wijk voor jonge gezinnen: De Muntel

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Bolwoningen en een monster in de Noorderplas: dit is Maaspoort

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Van een oude school tot WK handboogschieten: dit is Zuidoost

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.