Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Slim hoor! Tristan verduurzaamde zijn huis en bespaart nu 70% op aardgas

Aangeboden door Brabant Woont Slim 13 juni 2019

Hoe is het om te wonen in een woning die klaar is voor de toekomst? Tristan Sanders en zijn vrouw hebben hun huis ingrijpend verduurzaamd. Knap, zeg! De Gemeente wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Wist je dat het verduurzamen van je huis leidt tot lagere maandlasten?

Misschien verhuis je binnenkort naar die jaren ’30 woning waar je je hele leven van droomt en wil je zo duurzaam mogelijk wonen. Voor mensen die net een huis hebben gekocht en dat willen verduurzamen, is Brabant Woont Slim het project ‘Nu of Nooit’ gestart. Meer wooncomfort, minder maandlasten en geen stress: je verbouwt maar één keer!

Tristan woont met zijn vrouw en twee kinderen in de wijk Maaspoort: “Toen we dit huis kochten, dachten we gelijk na over verduurzaming.” Er waren ook zorgen: “Mijn vrouw zei: die duurzaamheidswensen zijn hartstikke mooi, zolang de kinderen en ik in de winter maar niet in de kou zitten.”

Koud in de winter en heet in de zomer

Tristan en zijn vrouw verlieten jaren geleden hun huurwoning aan de Buitenpepersdreef. Het was een flinke verbetering: “Het was daar in de winter altijd te koud en in de zomer te heet. Dit nieuwe huis dateert van 1987 en is in die tijd goed geïsoleerd. Maar het begon al snel te kriebelen. We wilden meer.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Tristan. Foto: Brabant Woont Slim

Veel vragen rond het verduurzamen

Waar begin je als je je huis gaat verduurzamen? Vooral in het begin had Tristan veel vragen: “Wat voor maatregelen zijn mogelijk? Wat leveren ze op? Wat zijn de voor- en nadelen? Ik ontdekte al snel dat ik met die vragen vaak niet terecht kon bij installateurs.”

Daar heeft de gemeente iets op bedacht! Het energieloket Brabant Woont Slim geeft kopers van een woning nu gratis advies. Samen met experts kijk je naar de technische en financiële mogelijkheden. Zo hoef je minder zelf uit te zoeken en heb je geen stress. Je hoeft nu ook niet te kiezen tussen die nieuwe keuken of isolatie en zonnepanelen. Het kan allebei.

Warmtepomp en zonnepanelen

Tristan start met wat de meeste CO2-besparing oplevert. “We zijn begonnen met een hybride warmtepomp die je laat plaatsen naast je bestaande cv-ketel. We verbruiken 70% minder gas. En we konden het huis de hele winter goed warm houden!”

Ook wil het gezin graag eigen elektriciteit opwekken. Daarom laten ze 16 zonnepanelen op het dak plaatsen. Tristan: “Eerst dacht ik dat ik veel te veel elektriciteit zou opwekken. Maar door de warmtepomp en de nieuwe elektrische auto kunnen we alle opgewekte stroom goed gebruiken. We rijden nu op de zon!”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Facebook Brabant Woont Slim

Ook zonder spaargeld verduurzamen en besparen

Volgens Tristan hoeven de aanpassingen niet duur te zijn. Zijn warmtepomp verdient hij binnen zes jaar terug en de zonnepanelen binnen acht jaar. Tristan: “Door de korte terugverdientijd is het een goede investering. Het mooie van al die maatregelen is: het zijn geen offers. Dat geldt ook voor mijn elektrische auto. Ik leef duurzaam en bespaar geld. Wat wil je nog meer?”

Ralf Klop van Brabant Woont Slim vertelt: “Tristan heeft spaargeld ingezet voor zijn duurzame verbeteringen. Goed om te weten is dat er nu ook aantrekkelijke financiële voordelen zijn. Je mag bijvoorbeeld 106% lenen van je woningwaarde in plaats van 100%. De extra maandlasten voor je duurzame investeringen, kun je vaak wegstrepen tegen de energiebesparing die je maatregelen opleveren. Uiteraard hangt dit wel af van je energieverbruik.”

Met een energiebespaarlening van de overheid kun je dus ook zonder eigen spaargeld voordelig verduurzamen en besparen. Al met al is de aankoop van een woning hét moment om te verduurzamen. Nu of nooit!

Je woning is meer waard

Niet alleen grote maatregelen, maar ook de kleine stappen helpen. Bij de verbouwing van de badkamer kocht Tristan een systeem om warmte terug te winnen voor de douche. Ook plaatste hij dubbel glas in de voordeur en verving zijn gloeilampen door ledverlichting.

Een niet onbelangrijke reden om te verbouwen bij aankoop, is de waarde van je huis. Je nieuwe woning wordt direct meer waard door de duurzame, toekomstbestendige verbeteringen. Goede isolatie kan bijvoorbeeld waardevermeerdering tot wel 60% opleveren.

Gemeente helpt met verduurzamen van je nieuwe huis

Wil jij ook je nieuwe woning direct verduurzamen? Doe het nu of nooit! Vraag via het energieloket van de Gemeente – Brabant Woont Slim – nu een gratis advies aan. Je kunt extra lenen en door de energiebesparing nemen je maandlasten niet of nauwelijks toe. Wil je meer informatie? Kijk hier!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Brabant Woont Slim. Meer over Brabant Woont Slim ontdekken?

Brabant Woont Slim dienstverlening

Stadskantoor, Den Bosch

Bekijk meer:dienstverlening

adv.