Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij ‘Oosterse’ woon- en vakantieboerderij van fotografe Joss

Door Marloes van Vliet 16 april 2018

Een woonboerderij op een steenworp afstand van de snelweg en het centrum. Fotografe Joss de Groot en haar gezin werden in 1994 meteen verliefd op de potentie van de boerderij aan de Herven. Potentie, want er moest nog behoorlijk wat aan gebeuren. Een verbouwing van negen jaar volgde. 

Lekker eclectisch!

Maar het resultaat mag er zijn: links een royaal woonhuis, rechts  een zeer riante ‘vakantieboerderij’ voor vriendengroepen of families, genaamd Groots Onthaal. Beiden met smaak ingericht. En nee, Joss heeft geen pasklaar recept voor haar stijl. ”Het is eclectisch, een mix van stijlen. Al komt de kleur Petrol-blauw wel veel terug. Ik ben ook niet iemand die vooraf bedenkt hoe ik een huis ga inrichten, ik loop tegen dingen aan”, vertelt ze. Ze wijst op een vaas in de hal. ”Zag ik bijvoorbeeld staan vanuit de auto toen ik ergens in Nepal reed.”

Azië en Den Bosch

In het huis waar ze met haar man en nog thuiswonende zoon woont – de andere twee kids zijn het huis al uit – struikel je bijna over bijzondere herinneringen en verhalen die aan het interieur kleven. In de woonkamer staat zelfs een heuse ‘herinneringskast’ vol met aandenkens aan mooie momenten. In 2003 vertrok het gezin naar Vietnam, voor werk van de man van Joss. Ook woonde het gezin nog even in Maleisië. Na bijna tien jaar waren ze weer terug in Den Bosch.

Bepakt en bezakt met koffers vol herinneringen én handgemaakte tafels, bankjes, een opmerkelijk Vietnamees bed en een unieke kast kwamen ze terug. Zelfs houten deuren met uitgesneden details nam Joss op haar laatste dag in Maleisië nog mee. ”Ik had toen nog geen idee wat ik ermee ging doen”, lacht ze. Na thuiskomst werd de laatste hand gelegd aan de inmiddels compleet gerenoveerde woonboerderij.

(tekst loopt door onder de foto)

Binnenkijken bij Joss de Groot
Binnenkijken bij Joss de Groot | Foto: indebuurt Den Bosch

Oud materiaal, nieuw plekje

De deuren hebben een prachtig plekje gekregen in Groots Onthaal, het gastenverblijf. Een business die nu een groot deel van Joss’ haar tijd opslokt. Al schiet ze nog steeds prachtige portretten, soms ook in de studio in haar eigen huis.

Hoewel de boerderij compleet gestript is, keren oorspronkelijke elementen in het huis wel op andere plekken terug dan waar ze vandaan kwamen. ”Ik hou ervan om materialen die uit het huis komen een nieuw plekje te geven”, vertelt Joss. Ze wijst naar tegeltjes die in de keuken, op de plek waar ooit een schoorsteen zat. ”Die heb ik ergens gevonden in het huis.” De ijsselsteentjes uit de afgebroken schoorsteen liggen nu in de vloer onder de schouw.

Een oude balk van het huis heeft Joss omgetoverd tot een altaar dat een voorname plek inneemt in de woonkamer. ”Alles op dit altaar heeft te maken met geloof. Niet dat ik per se religieus ben, maar ik geloof wel dat er wat is. Dit is een plek in huis waar ik regelmatig even stilsta.”

(tekst loopt door onder de foto’s)

Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss
Binnenkijken bij Joss

Inspireren

Haar eigen huis is al aardig aangekleed, maar toch gaat Joss nog regelmatig op zoek naar schatten bij de kringloop. ”Als ik iets zie, neem ik het toch mee. Ook al heb ik zelf al genoeg. Dan geef ik het wel weer aan iemand cadeau!” Gasten die Joss over de vloer krijgt, zijn vaak onder de indruk van het interieur. ”Ik hou ervan om mensen van alle leeftijden te inspireren. Soms geef ik ook weleens interieuradvies. Ja, ik denk dat als ik geen fotograaf was geworden ik wel binnenhuisarchitect was.”

Lees ook:

Binnenkijken bij Vincent

Binnenkijken op de woonboot van Vincent: ‘Dit schip heeft alles wat ons hartje begeert’

Het leven van Vincent van Uden staat volledig in het teken van water, varen en schepen. Hij is eigen...
Juliette van Grinsven

Binnenkijken bij Juliette in de Snellestraat: ‘Ik hou van kleur, het moet allemaal niet te clean zijn’

Ze woont twee smalle, steile trappen hoog in de Snellestraat. Pal boven The Legends Sports Bar. Hart...
Bolwoning Den Bosch

Binnenkijken in de bolwoning van Matheus: ‘Je moet creatief zijn om hier te wonen’

Hij woont in één van de vijftig unieke en misschien wel meest excentrieke huizen van Den Bosch. Dat ...

adv.