Binnenkijken bij: het kraakpand tegenover JBZ

Bewoner Sanne. Foto: indebuurt Den Bosch

De pastorie tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft sinds zaterdag 23 juli nieuwe bewoners. Na jaren leegstand werd het pand gekraakt. Bewoner Sanne (22) geeft ons een rondleiding door het kraakpand.

Het gebouw is sinds 2005 in bezit van het JBZ. In de afgelopen jaren is het ook anti-kraak geweest, dat was tot 2018. “Daarna zou het een nieuwe bestemming krijgen, waarbij het volgens het ziekenhuis gedeeltelijk gesloopt wordt. Maar er is al die tijd niks gebeurd”, vertelt Sanne. Daarom zag Sanne de kans schoon om, samen met andere krakers, deze plek om te dopen tot kraakpand. “Er is woningnood. We kunnen niet wachten tot de overheid deze situatie voor ons oplost. We moeten zelf actie ondernemen en initiatief tonen.” Het opknappen van deze plek is een manier om te ontwikkelen voor ze, in vrijheid. Huisgenoot Peter (27) vult aan: “Ik woon nu nog bij mijn vader, het is lastig een woning of een baan te vinden in deze omgeving. Ik heb jarenlang geprobeerd om op een nette manier een woning te vinden en om aan een fatsoenlijke baan te komen. Als je het netjes probeert, lukt het alsnog niet.”

Tekst loopt door onder foto’s

Spoedcursus kraken

Er komt best wat kijken bij het kraken van een pand. “We begonnen in juni met de voorbereidingen. De pastorie kwam al een tijd ter sprake bij de lokale kraakbeweging en we wisten dat het in goede staat is”, legt Sanne uit. Ze hebben van ervaren krakers een spoedcursus gehad, zodat ze weten hoe de wetten in elkaar zitten en wat de regels omtrent kraken zijn. Toen de dag aanbrak, konden we naar binnen omdat er iets openstond. We zorgden ervoor dat de sleutels in het slot kunnen.” Daarna belden de krakers de politie om te laten weten dat ze dit hadden gedaan. “Normaal gesproken duurt het wel even voor de politie bij het kraakpand is, nu waren ze er heel snel.” Dat was wel even een verrassing.

Hoe dan ook: zolang de politie buiten stond, moest de deur dichtblijven. Als de deur open is, kunnen ze namelijk gewoon naar binnen om te ontruimen en dan is het einde verhaal. Gesprekken met de politie gingen door een raam. “We laten ze niet binnen, tenzij rechtspraak is gedaan. Als er bestemming is voor dit pand met rechtspraak, gaan wij eruit. Dan zeggen wij: ‘Oké, dit pand wordt gebruikt voor iets anders, jammer, wij gaan ergens anders heen.'” Zolang dat niet het geval is, blijven ze wonen in het kraakpand. Meestal volgt bij kraken een rechtszaak. Daar besluit de rechter of de krakers er mogen blijven, of dat ze weg moeten. De politie is later wel binnen geweest met de gemeente om de structurele gezondheid te checken en om te controleren of er geen asbest was. Dat was uiteindelijk in orde.

Tekst loopt door onder foto’s

“Natuurlijk krijg je een adrenaline-kick als de politie voor je staat. Dit duurde maar een paar uur, want op een gegeven moment hadden we contact met het ziekenhuis en merk je dat het spannende gedeelte voorbij is”, vertelt Peter. “We wisten gelukkig precies wat de politie wel en niet mocht op dat moment”, vult Sanne aan.

Achterwacht

Bij de kraakactie was er ook een achterwacht. Dat houdt in dat er mensen op andere locaties wachten tot ze opgeroepen worden. “Die hebben we gebeld toen de politie dreigde binnen te komen. Dat is iets wat niet mag. Op een gegeven moment stonden hier 25 mensen en pers buiten.” Als de politie dreigde iets te doen dat niet mocht, kon de achterwacht gaan filmen. De krakers voerden een gesprek met het hoofd van de beveiliging van het JBZ. Die zei dat die niet wist wat er op dat moment gedaan moest worden, dus de krakers mochten voorlopig blijven. “Toen hebben we echt staan juichen!” Vanaf dat moment was het tijd om de boel eens even op te lappen.

Van leefbaar naar comfortabel

Er lag op veel plekken puin, dus ze hebben eerst vooral schoongemaakt. Dat is iets waar ze nog steeds mee bezig zijn. De keuken en woonkamer zijn al gedeeltelijk ingericht en er is een kraantje waar ze water uit kunnen halen. Op sommige kamers zijn de bewoners al ingetrokken. “Het huis is leefbaar zolang er water en elektriciteit is, dat is nu het geval. We zijn bezig met het huis comfortabel maken.” Het dak is toe aan vervanging en op sommige kamers is er schimmel. De sanitaire voorzieningen moeten ook geplaatst worden, want de wastafels die in elke kamer zitten, zijn gesloopt. Daarbij is er ook nog geen werkende douche.

Tekst loopt door onder foto’s

“We verwachten hier zeker twee maanden werk in te hebben”, vertelt Peter. “Daarna willen we dat deze plek ook van maatschappelijk belang wordt”, zegt Sanne. “Denk aan een voedselbos, een kledingruil, een weggeefwinkel en atelierruimtes op de tweede verdieping. Ik heb er een hart voor om iets toe te voegen aan de maatschappij. Ik wil de buurt en jongeren zoveel mogelijk daarbij betrekken, want ik zie dat dat nu nog niet genoeg is.”

Krankenhause

Voor nu is het een hoop aanpoten voor de bewoners van Krankenhause, zoals het kraakpand heet. Helaas hebben ze niet heel goed nieuws van het ziekenhuis gehad: met een brief hebben ze de krakers verzocht om te vertrekken. “Dit is standaard bij kraakacties, daar hoort zo een ‘oprotbrief’ bij. Wij willen afspraken maken over het gebruik en ons verblijf in het pand.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Oproep: mogen we eens bij jou binnenkijken?”

Oproep: mogen we eens bij jou binnenkijken?

Ga naar “Gluren maar! 5 x de allerduurste huizen van Den Bosch die nu op Funda staan”

Gluren maar! 5 x de allerduurste huizen van Den Bosch die nu op Funda staan

Ga naar “Gedichten gespot? Dit komt er in het pand van de Bristol”

Gedichten gespot? Dit komt er in het pand van de Bristol

In onze gids

Ga naar “Boerengoed Den Bosch”

Boerengoed Den Bosch

 • Ketsheuvel 7
 • Grillrooms
 • Gesloten
Boerengoed Den BoschBoerengoed Den Bosch

Nu gesloten

Ga naar “Daisy’s Den Bosch”

Daisy’s Den Bosch

 • Vijverlaan 81
 • IJssalons
 • 12:00 - 21:00
Daisy's Den BoschDaisy's Den Bosch

Nu geopend

Ga naar “Aardbeien Walk-in J&B”

Aardbeien Walk-in J&B

 • Vughterstraat 34
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 19:00
Aardbeien Walk-inAardbeien Walk-in

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “JBL Flip Essential speaker van € 49,99 voor € 29,99”

JBL Flip Essential speaker van € 49,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Huishoudelijke hulp bij ouderen”

Huishoudelijke hulp bij ouderen

 • UWassistent | Debbie Smits
 • Parttime

Topper

Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • UWassistent | Debbie Smits
 • Parttime
UWassistent Debbie Smit zoekt een parttime begeleider in regio Den BoschUWassistent Debbie Smit zoekt een parttime begeleider in regio Den Bosch

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker(s)”

Verkoopmedewerker(s)

 • Van den Assem Schoenen
 • Fulltime/Parttime
winkel assem den boschwinkel assem den bosch

Topper

Ga naar “Huishoudelijke hulp bij ouderen”

Huishoudelijke hulp bij ouderen

 • UWassistent | Debbie Smits
 • Parttime
UWassistent Debbie Smit heeft een parttime vacature voor een huishoudelijke hulp in regio Den BoschUWassistent Debbie Smit heeft een parttime vacature voor een huishoudelijke hulp in regio Den Bosch

Topper

Agenda

Ga naar “Moodboards maken”

Moodboards maken

 • iederal
 • 28 september 2022

Topper

Ga naar “EK Petanque”

EK Petanque

 • Van 1 jun t/m 31 aug
Ga naar “Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch”

Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch

 • Van 15 sep t/m 18 sep
Bourgondisch 's-Hertogenbosch
Ga naar “Open Monumentendag in Den Bosch”

Open Monumentendag in Den Bosch

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch”

Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch

 • Van 15 sep t/m 18 sep
Bourgondisch s-hertogenbosch