Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Emmy: ‘Ons huis is een verzameling van herinneringen’

Door Nikki Segers 15 januari 2019

De fascinatie voor kleine huisjes in combinatie met haar beroep als concept designer voor onder andere To Many Places bracht Emmy Polkamp (29) bij haar droomhuisje. In de buurt de Muntel waar ze is opgegroeid staan nog steeds de noodwoningen die direct na de Tweede Wereldoorlog zijn geplaatst. Ooit woonden er gezinnen met wel zes kinderen. Nu zijn de huisjes monumenten van de gemeente die te huur worden aangeboden als atelierwoningen voor kunstenaars. Wij werden ontzettend nieuwsgierig van de schattige witte bungalows met rode daken. De drempel was daarom laag om onszelf uit te nodigen voor een bezoekje.

Er moest nog veel aan het huis gedaan worden toen Emmy het ging bezichtigen. De vorige bewoner was vermoedelijk een oude hamsteraar die zichzelf omringde met spullen met emotionele waarde. Het plafond en de muren waren verkleurd door het roken en ook de troep liet sporen na. Emmy zag dit als een uitdaging om hier haar eigen plekje van te maken en knapte alles stukje bij beetje zelf op. “Het is een doorlopend project waar ik maar al te graag mijn ziel en zaligheid in steek om het woongenot maximaal te kunnen benutten”, vertelt ze. “Alles is nu zo mooi wit, waardoor het een zeer lichte ruimte is geworden. Dit geeft al snel veel sfeer en licht tegelijk alle objecten goed uit.”

(tekst loopt door onder foto’s) 

Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Toilet museum - foto Nikki Segers

Samen verzamelen

Stiekem is Emmy ook een verzamelaar, maar zij weet hierin wel de grens te bewaken tussen mooie spullen met emotionele waarde en troep dat weg kan. Haar huis is een persoonlijk museum, waar de kunst en souvenirs vakkundig worden geëxposeerd. Sinds een jaar is haar vriend Bart bij haar ingetrokken. Emmy zou zichzelf niet zijn als ze te snel haar eigen plekje zou delen. Gelukkig delen zij en Bart de verzamelverslaving waardoor elk object eerst door hun zware keuring heen moet voordat het een plek krijgt binnen het interieur.

Verzameling haaientanden

“Het is grappig om te zien hoe mensen die voor het eerst hier binnenkomen netjes met hun handen op de rug aandachtig hun eigen route afleggen langs alle snuisterijen die ik gaande weg heb verzameld”, zegt Emmy. Ze wijst naar de witte kast met objecten gerangschikt op trots en mooie herinneringen. “Tijdens het omploegen van de grond rondom het huis kwam ik een hoop bijzondere objecten tegen van de vorige bewoner. Dit leidde voor mij tot een interessant designproject. De meeste ingelijste kunst is van bekenden zoals vrienden en familie. De pronkstukken zijn verdeeld over de woning, zoals een doosje van glas met daarin het as van mijn nichtje, de ingelijste print die mijn opa ooit maakte en mijn verzameling haaientanden op het toilet.”

(tekst loopt door onder foto’s) 

Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers

De hond Phayam laat tussendoor weten wanneer er iemand aan de deur staat. Emmy vervolgt het gesprek: “Zoals je merkt wordt de deur hier platgelopen door vrienden en kennissen. Misschien zou je het zelfs een open huis of vriendinnenopvang kunnen noemen. Velen hebben door omstandigheden hier tijdelijk gelogeerd of nemen hier een break als ik zelf een paar dagen weg ben. Het is heerlijk dat iedereen zichzelf hier zo snel thuis voelt. Vriendinnen gaan gewoon hun gang omdat ze precies weten waar alles staat. Door de grote tafel kunnen we altijd gezellig samen eten. Dit huis leeft. Het verzamelt dierbare herinneringen, ook zonder de spullen.”

(tekst loopt door onder foto’s) 

Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers
Foto: Nikki Segers

Gezelligheid tot in de late uurtjes

Lachend vertelt Emmy dat de buurvrouw een vrolijke verzameling beesten heeft. Via de knusse keuken naderen we de achtertuin. De grens tussen de tuinen is verlegd waardoor het pluimvee gezellig een stukje kan wandelen op het terrein van Emmy en Bart. “Zelfs in de zomer horen we enkel het geluid van de haan en soms een rondvaartboot op rivier de Aa. Zelf hebben we ook een bootje aangelegd, zodat we via de binnenstad een fijne plek kunnen bereiken voor een picknick. Zomers zitten we tot in de late uurtjes met vrienden in het glazen tuinhuisje. Wanneer de hemel donker is en de kaarsjes aanstaan is dit echt een paradijsje. Een klein landhuis op de grens van het centrum. Ik heb mezelf nog nooit zó thuis gevoeld zoals op deze plek, daarom fantaseer ik erover om het ooit te kopen. Dan plaats ik nog een badhuisje in de tuin dat mijn droom compleet maakt.”

Lees ook:

Jessica de Groot

Binnenkijken bij interieurstylist Jessica: ‘Mensen moeten meer risico nemen met inrichten’

De verwachtingen zijn hooggespannen als we aanbellen bij Jessica de Groot. Als interieurstylist weet...
Jan-Willem

Binnenkijken bij Jan-Willem: ‘In deze woning kon ik mijn droom verwezenlijken’

Toen de foto's van het appartement op Facebook stonden, was het niet meteen liefde op het eerste gez...
binnenkijken bij Kimberley

Binnenkijken bij Kimberley: ‘Ik hou van gekke meubels die anderen lelijk vinden’

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of appartementen. Dit keer b...

adv.