Wist je niet: 4 x dit wijzigt er op de hypotheekmarkt in 2023

Aangeboden door Hypotrust – Woonbewust

Je hebt het vast wel om je heen gehoord en gezien: de huizenmarkt is de afgelopen maanden weer volop in beweging. Ben jij van plan om in 2023 een huis te kopen? Dan is het goed om te weten dat er ieder jaar dingen wijzigen op de hypotheekmarkt. Welke precies en kun je nog actie ondernemen om gebruik te maken van de regelingen van 2022? Dat legt geldverstrekker Hypotrust jou graag uit.

Of je nu voor het eerst een huis koopt of niet: het is een grote stap. Daarom wil je deze beslissing bewust en goed doordacht nemen. Gelukkig kan dat met een van de hypotheken van Hypotrust: de Woon Bewust Hypotheek. Wil je weten of deze hypotheek bij jou past? Vraag het aan een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt of neem een kijkje op de website van Hypotrust.

#1 Afschaffing van de belastingvrije ‘jubelton’

Als ouder kun je in 2022 tot een bedrag van 106.671 euro belastingvrij schenken aan je kinderen. Dit bedrag kun je gebruiken voor de aankoop, het onderhoud of het aflossen van de schuld van je woning. De afgelopen jaren was er veel kritiek op de jubelton: als je rijke ouders had, kon je met een ton op zak meer bieden op een huis dan anderen. Daardoor stegen de huizenprijzen enorm. Vanaf 1 januari 2023 gaat deze belastingvrije schenking dus omlaag naar 28.497 euro.

Wil je toch een belastingvrije schenking in 2022 doen aan je kinderen, maar heb je die volledige 106.671 euro nog niet bij elkaar? Geen probleem! Als je een deel van het bedrag in 2022 al schenkt, kun je dat bedrag in 2023 altijd nog aanvullen tot 106.671 euro. Anders is de maximale belastingvrije schenking dus 28.497 euro

Foto: Hypotrust

#2 Stijging hypotheekrente lijkt af te vlakken

In de afgelopen maanden is de hypotheekrente flink gestegen. Dat heeft niet alleen effect op je maandelijkse hypotheeklasten, maar ook op de maximale hypotheek die je kunt krijgen als je een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Gelukkig is er ook goed nieuws, want de stijging van de hypotheekrente lijkt iets af te nemen. Met de stijgende prijzen voor je boodschappen en energiekosten kan het lenen namelijk een lastig verhaal worden. Maar, met de aankondiging van het voorgestelde prijsplafond van de energierekening en bepaalde heffingskortingen zal je maandelijks toch meer geld over kunnen houden voor je hypotheek dan voorheen gedacht. 

Foto: Hypotrust

#3 Subsidie krijgen voor isolatie

Wil jij lagere maandlasten? Dat kan. In 2022 krijg je ongeveer dertig procent subsidie op twee isolatiemaatregelen of één isolatiemaatregel in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.

Vanaf 1 januari 2023 kun je al subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. Je krijgt dan vijftien procent van de kosten terug en je kunt hem zelfs met terugwerkende kracht aanvragen. Let op: dit moet wel na 2 april 2022 zijn uitgevoerd. Dat is mooi meegenomen!

Foto: Hypotrust

#4 Grens van Nationale Hypotheek Garantie gaat omhoog

Misschien ben je het wel eens tegengekomen: een hypotheek afsluiten met NHG. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie en is een extra vangnet voor jou als koper. Vanuit de stichting Waarborgfond Eigen Woning, de initiatiefnemer van NHG, krijg je de garantie dat de lening wordt terugbetaald aan de geldverstrekker, ook als je dat niet meer kunt. Je betaalt hier dan eenmalig een bedrag bij het afsluiten van je hypotheek.

Op dit moment kun je een NHG-hypotheek krijgen tot 355.000 euro. Omdat de woningprijzen flink zijn gestegen de laatste tijd kun je in 2023 deze hypotheek afsluiten tot 405.000 euro. Het mooie is dat dit bedrag nog verder opgehoogd kan worden naar 429.300 euro als je energiebesparende maatregelen neemt in je woning. Een echte win-winsituatie dus!

Foto: Hypotrust

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Geen verbouwing, wel een nieuwe look: 7 tips voor een make-over van je Bossche huis”

Geen verbouwing, wel een nieuwe look: 7 tips voor een make-over van je Bossche huis

Lardes wonen
Ga naar “It’s a date! Deze makelaar en hypotheekadviseur komen bij jou op bezoek om advies te geven”

It’s a date! Deze makelaar en hypotheekadviseur komen bij jou op bezoek om advies te geven

Aangeboden door Boumij Hypotheken

Ga naar “Dalende huizenprijzen? 5 x Bossche huizen voor 2,5 ton of minder”

Dalende huizenprijzen? 5 x Bossche huizen voor 2,5 ton of minder

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023