Vet! Frank zet nieuws om in kunst: ‘Soms haal ik inspiratie uit een gesprek op straat’
De Bossche Frank Willems is kunstenaar. Zijn werkplek, gelegen in een voormalige basisschool, staat vol met interessante maar bizarre spullen....
Stel je voor dat je geen dak boven je hoofd hebt. Geen warm eigen bed om in te kruipen, zelfs geen geld voor schone kleren. Het mag dan boven het vriespunt zijn, ’s nachts in Den Bosch op een bankje liggen is geen pretje. Daklozen worstelen dagelijks met deze realiteit. Kunstenaar Frank Willems (33) ontwerpt een speciale kledinglijn voor die mensen die een warme hoodie of schoon paar sokken goed kunnen gebruiken.
Ruim een jaar geleden wandelde Frank voor het eerst binnen bij het Inloopschip in Den Bosch, een plek veilige plek waar daklozen terecht kunnen voor hulp. “Ineens stond ik oog in oog met een oude voetbalvriend. Hij vertelde zijn verhaal en dat raakte me. Het stereotype beeld van een dakloze dat ik vooraf in gedachten had, was daarmee direct ontkracht.” In de week die volgde kwam Frank regelmatig langs bij het Inloopschip en leerde de bezoekers kennen. “Ik kreeg het idee voor een kledingactie. Een week later deelde ik de eerste truien uit.”
One and one makes two; dat is de naam van Franks webshop. Hoe het werkt? Je shopt een zachte trui of t-shirt voor jezelf en doneert er tegelijk een aan het goede doel. Frank stuurt één exemplaar naar je op, de ander brengt hij zelf naar opvangcentra om uit te delen aan een dakloze.
Tekst loopt door onder de foto.
Tegenwoordig deelt Frank de kleding niet alleen in Den Bosch uit, maar ook in Eindhoven en Amsterdam. Dat komt onder meer door de samenwerking met acteur Tim Haars. Tim is ambassadeur van StreetSmart, een Amsterdamse stichting die geld inzamelt voor gezinnen die dat nodig hebben. “Tim was meteen enthousiast over het initiatief. We hebben samen truien uitgedeeld bij de opvangcentra in Den Bosch. De bezoekers vonden het geweldig. Ze kregen een trui en konden een praatje maken met Tim.”
“Of je arm of rijk bent, we zijn allemaal van hetzelfde gemaakt”
Samen ontwierp het duo sweaters en (kids)hoodies. De achterliggende boodschap van het design draait om het accepteren van de ander zoals hij is. Op het mondkapje staat een bakkus, oftewel mond, afgebeeld. “Dat staat symbool voor gelijkheid. We hebben allemaal een mond gekregen, maar we moeten ook naar elkaar luisteren. Of je arm of rijk bent, we zijn allemaal van hetzelfde gemaakt. Ik hoop dat het mondkapje mensen aanzet om met elkaar daarover in gesprek te gaan.”
Daarnaast hoopt Frank het stereotype beeld van daklozen weg te nemen bij de Bosschenaren. “De daklozen die je onthoudt, zijn de mensen die op straat om geld smeken. Maar er zijn juist ook mensen zoals jij en ik, die niet opvallen. Het merendeel houdt zich stil en vertelt niet snel dat hij of zij in armoede leeft.”
Tekst loopt door onder de foto van Harold die kerstpakketten uitdeelt in Den Bosch.
Frank gaat geregeld langs bij de opvangcentra van MO Den Bosch om kleding uit te delen en heeft inmiddels een speciale band opgebouwd met één van de bezoekers: Harold (51). “Dat is echt mijn maat. Als ik kleding kom brengen, doen we meestal een bakkie samen. Het is een geweldige man waar ik goed mee kan lachen.”
Dit jaar kon je via Franks website ook een kerstpakket doneren aan een dakloze. “Het pakket was een set basiskleding voor de winter dat ze nu goed kunnen gebruiken. Vanwege corona kon ik ze niet zelf uitdelen. Dat deed kerstman Harold. Hij mocht 41 mensen blij maken. Supertof!”
Aangeboden door De Wit Schijndel
In onze gids
Populaire rubrieken