Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maak je borst maar nat: 5 x grote veranderingen in Den Bosch

Door Marèl Holtermans 20 september 2019

Oh, wat gebeurt er toch altijd veel in Den Bosch! Maak je borst maar nat, want er gaan flink wat veranderingen plaatsvinden in onze stad. Wij zetten een aantal grote plannen voor Den Bosch op een rijtje die – na uitwerking – wellicht de skyline iets doen veranderen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Theater aan de Parade

De plannen rondom de verbouwing van Theater aan de Parade zijn inmiddels al een hele tijd gaande, maar er blijkt een doorbraak te zijn. Architectenbureau NOAHH uit Amsterdam heeft het voorlopige ontwerp gepresenteerd. NOAHH geeft de volgende reactie: “Het gebouw is breed programmeerbaar, van de kelder tot het dak. Overal kunnen bezoekers komen en beleven. Het nieuwe theater heeft twee zalen, een auditorium, een theaterrestaurant en verschillende foyers die aan elkaar geschakeld kunnen worden. In deze ruimten is rekening gehouden met hoogwaardige en toekomstbestendige theatertechniek.”

Inspraak vanuit bewoners

NOAHH werkt op dit moment verder aan het definitieve ontwerp. Zo vertelt een woordvoerder:We moet bijvoorbeeld nog keuzes maken over uitstraling en materialen van zowel de binnen als buitenkant. Natuurlijk krijgen omwonenden en de klankbordgroep de kans om mee te denken over de uitstraling van het gebouw. Ook bespreken we met hen hoe de sloop en bouw gaan verlopen.” Wanneer het theater af is, is nog even de vraag. 

Brabanthallen

Ook bij de Brabanthallen wordt flink geklust. Door een andere indeling ontstaat een nieuwe hal waar 3.100 mensen kunnen zitten en daar bovenop zijn maximaal 6.000 staanplaatsen. Brabanthallen heeft de nieuwe naam bekendgemaakt: Mainstage. Vanaf 1 november kun je naar een feestje in de hal.

Grote artiesten

Met de uitbreiding van de zaal moeten grote sterren naar Den Bosch komen. In het verleden traden meerdere opzienbarende acts op in de Brabanthallen, zoals Joe Cocker en Bryan Adams. Nu gaan de meeste grote artiesten naar Amsterdam, Rotterdam of Arnhem.

Nieuwe naam

Jeroen Dona, directeur Beurzen & Evenement Zuid en West bij Libéma, vertelde eerder tegen het BD: “Er komt een eigen entree, een nieuwe foyer met ruimte voor een drankje en een hapje en een theaterrestaurant. Bij grote producties waar zesduizend bezoekers op af komen, leggen we voor het parkeren en de entree een andere route aan zodat omwonenden weinig overlast hebben.”

Het is wel de bedoening dat grote evenementen die nu al in de zaal worden gehouden, zoals de Margriet Winterfair en Brabant Indoor, onze stad als locatie aanhouden.

Boschveldweg

Nabij het station ligt de karakteristieke Boschveldweg. De enigszins verstopte straat verbindt de bewoners van Boschveld met de stad en het station. Daarnaast is het een plek waar de hele dag door mensen wandelen en genieten van een stukje groen, door de vele bomen naast de weg.

Weg met de bomen

Dat kan nu nog, maar niet meer voor lang. Als het aan spoorwegbedrijf ProRail ligt, maken de 34 bomen plaats voor een trillingswand. Een woordvoerder van het spoorwegbedrijf vertelde eerder tegen het BD: “Omdat het om landschapsbepalende bomen gaat, is er serieus gekeken naar een alternatief. Daarbij is onderzocht of het mogelijk zou zijn de wand dichter op het spoor te plaatsen. Daarvoor moeten echter meerdere panden langs het spoor gesloopt worden.”

Protest vanuit bewoners

Zodra het nieuws kenbaar werd gemaakt, kwam er protest vanuit bewoners. Samen stonden ze een tijd voor de bomen in een lang menselijke lint. “Want de bomen horen bij een groenstructuur waarbij insecten van noord naar zuid de stad door kunnen en hebben dus een functie.” Of het de bewoners lukt om het kappen tegen te houden, valt nog te bezien. Meer hierover lees je hier.

Omleiding Zuidwal

De brug op de Hekellaan is aan vervanging toe, vond de gemeente. Daarom is de weg ernaar toe en de brug zelf sinds afgelopen maandag dicht. Hierdoor is één van de belangrijkste routes richting de stad sinds kort gesloten en moeten automobilisten omrijden. Hoewel de gemeente bang was voor grote verkeersopstoppingen, valt het tot nu toe mee. Op dit moment wordt de brug verstevigd en dit duurt nog een paar weken.

Paleiskwartier

Voortgang van de bouw van UPstairs. Foto: indebuurt Den Bosch

Het Paleiskwartier blijft in ontwikkeling. Zo is de verkoop van de luxe woontoren UPstairs gestart en ondertussen is het volgende project al gaande. Woontoren Terrazzo komt eraan! Daarover lees je later meer op indebuurt, dus houd de site in de gaten.

Lees ook: 

byoni Koffiebar Fortin gewapende agenten

Doe maar een bakkie! Den Bosch krijgt een nieuwe koffiebar

Kenners weten het: de ene koffieboon is de ander niet en er zit heel veel (smaak)verschil tussen de ...
Xandres

Modenieuws! Kledingwinkel Xandres komt naar Den Bosch

Den Bosch blijft in beweging, want de ene na de andere winkel komt naar onze stad. Onlangs spotten w...
World press photo

Leuk nieuws! World Press Photo komt terug naar Den Bosch

Boedapest, Mexico City en Nairobi; het zijn slechts een paar wereldsteden waar de expositie van Worl...

Meer over Infocentrum Paleiskwartier ontdekken?

Infocentrum Paleiskwartier dienstverlening

Geopend09:00 - 17:00

Hugo de Grootlaan 82 , Den Bosch

Bekijk meer:dienstverlening
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.