Toen in Den Bosch: de brand waarbij 4000 huizen in vlammen opgingen
Wist je dat in 1463 een heftige brand uitbrak in de stad? Daarbij werden maar liefst 4000 huizen (ja, echt!)...
Je kunt je er nu bijna niets van voorstellen, maar een paar eeuwen geleden zat er een gevangenis midden in de stad. Hier werden staatsgevangenen vastgehouden voordat ze werden voorgeleid. Heb jij enig idee waar dat was?
Als je antwoord zojuist ‘de raadskelder’ was, had je het helemaal goed! In 1529 werd het Stadhuis verbouwd. Jan Darkennis, een architect die ook de bouwmeester was van de Sint-Jan, gaf hiervoor de opdracht. Hoewel er destijds al kelders waren onder het Stadhuis, besloot Jan nieuwe te bouwen.
De ondergrondse kamers waren oorspronkelijk bedoeld als een soort ontvangstruimtes. Er kwamen stookplaatsen en met de verbouwing werd rekening gehouden met speciale verlichting die voor extra sfeer moest zorgen.
Ondanks dat er flink verbouwd werd om de ontvangstruimtes te maken, werden de kamers maar weinig gebruikt. Tot 1556: de kelder was toen voor het eerst een gevangenis. 53 Franse soldaten werden vastgezet in de ruimte. Hoe lang deze mensen hier verbleven, is niet bekend.
Ook later (1577) werden hier mensen vastgehouden. Staatsgevangenen zaten in de raadskelder totdat ze werden voorgeleid aan de rechter. Werden ze veroordeeld? Dan gingen ze naar de ‘echte’ gevangenis.
Na die tijd zijn de kelders lang niet gebruikt. Niemand wist nog dat ze überhaupt bestonden. Pas in 1908 werd de ruimte herontdekt door Jan Mosmans. En die deed een bijzondere ontdekking: in de kelders stonden verschillende martelwerktuigen. En wat moet je er dan mee? Voor Jan zat er maar één ding op: tentoonstellen in een museum! Het museum heeft er flink wat jaren gezeten, tot 1927. Toen kreeg het pand een horeca-bestemming. En wij verwachten dat die er ook nog wel even blijft.
Bron: Bossche Encyclopedie
Lees ook:
In onze gids
Populaire rubrieken