Advertentie wordt geladen…

Van kleine jongensschool in de Hinthamerstraat tot groot gebouw: zo veranderde het Sint-Janslyceum

Zat jij vroeger op het Sint-Janslyceum? Dan ben je niet de enige Bosschenaar. Waarschijnlijk telde jouw cohort meerdere brugklassen, maar héél vroeger waren er slechts 35 leerlingen in totaal.

Advertentie wordt geladen…

Het begin

De geschiedenis van het Sint-Janslyceum gaat terug naar begin 1900. Destijds was het Sint-Janslyceum nog een jongensschool. Naast het schoolgebouw lag het pand waar Bossche meisjes les kregen (Maria Lyceum).

Samen naar huis

Voormalig geschiedenisdocent van het Sint-Janslyceum en historicus René Kok vertelde eerder over deze tijd: “De meisjes pauzeerden in de binnentuin en de jongens aten hun boterham aan de achterkant van het gebouw. Maar ja… Zodra de lessen waren afgelopen, fietsten ze samen naar huis. Het scheiden had totaal geen nut.”

Rene Kok
René Kok. Foto: indebuurt Den Bosch

Eén school

In 1918 fuseerden de scholen tot één opleidingsinstituut. De school dankt haar naam aan het feit dat-ie tegenover de Sint-Janskathedraal zat.

Eerste jaren

Het leerlingaantal stond in het eerste jaar op 18 jongens en 17 meisjes. Slechts vier jaar later stond de teller op 175, toen waren er driemaal zoveel jongens als meisjes. Stichting Vrienden van Sint-Janslyceum (SVSJ) geeft hiervoor de volgende verklaring: “De oorzaak daarvan was gelegen in de toenmalige opvatting dat het meisje haar roeping zocht in het pedagogische en in het culinaire.” Veel meisjes gingen dus niet naar school.

Het eerste pand van het Sint-Janslyceum.

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Sint-Janslyceum in oorlogstijd

De oorlog had veel impact op heel Den Bosch, en dus ook op het schoolleven in die tijd. In oktober 1944 werd de stad bevrijd en waren de Duitsers weg uit Den Bosch. Dat betekende niet dat het schoolleven direct terug was. Een deel van het schoolgebouw was in gebruik genomen door geallieerde soldaten, in een ander deel werden NSB’ers vastgehouden.

Zes lokalen

De geallieerden gaven uiteindelijk zes lokalen terug aan de school, zodat eindexamenleerlingen les konden volgen. Zij hadden hun eerste lesdag weer op 11 december 1944. Volgens SVSJ werd de kerstvakantie ingekort, om achterstanden in te lopen. Een maand later konden ook de andere leerlingen weer naar school. Vanwege de oorlog waren er niet veel kolen voor de verwarming. Veel leerlingen en docenten droegen daarom binnen dikke jassen.

Geen examen

Hoewel de leerlingen in Den Bosch alweer een tijdje naar school konden, werd het eindexamen afgezegd. Het Ministerie van Onderwijs gaf iedereen die in een eindexamenklas zat een diploma.

Bron: Stichting Vrienden van Sint-Jan

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Verhuizing

Na de oorlog krabbelde de school langzaamaan op. De school steeg in populariteit en in 1961 waren er zoveel leerlingen, dat een verhuizing noodzakelijk was. De verhuisdozen werden uitgepakt in een nieuw gebouw aan het Sweelinckplein.

Een nieuw schoolgebouw

Het nieuwe schoolgebouw werd ontworpen door architect Nico van der Laan. Die koos er volgens Bossche Encyclopedie voor om het gebouw in de stijl te bouwen van De Bossche School. Dat is onder meer te zien aan de karakteristieke binnenplaats, sobere details en natuurlijke kleuren van het gebouw.

Beste Bossche schoolgebouw

In 2010 werd het schoolgebouw uitgeroepen tot beste Bossche schoolgebouw. Inmiddels is het een officieel rijksmonument.

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Toch een afsplitsing

Het nieuwe schoolgebouw was een stuk groter en daarom was er plaats voor zo’n negenhonderd extra leerlingen. Dat bleek niet genoeg. Er schreven zich veel meer kinderen in, mede doordat Den Bosch zelf ook groeide. Volgens BD besloten gemeente en schoolbestuur samen dat er in het noorden van Den Bosch een nieuwe school moest komen.

Jeroen Bosch College

Daarom veranderde in 1974 de koers van het Sint-Janslyceum opnieuw. Het oude Maria Lyceum spitste zich af en begon zelfstandig. Zo werd het Jeroen Bosch College een feit! Ook de Ignatiusmavo, die destijds in de Postelstraat lag, werd onderdeel van het Jeroen Bosch College.

Het mozaïek

Sinds de jaren negentig is aan de zijkant van het pand een groot mozaïek dat zien, dat misschien wel het officieuze symbool van de school is. Oud-docent en rector René Kok vertelt hierover: “In die tijd was ik rector van het Sint-Janslyceum en waren we druk bezig met de voorbereiding van ons 75-jarig bestaan. Op een dag kreeg ik een telefoontje van een oud-leerling die me erop attendeerde dat er in de Hinthamerstraat flink gesloopt werd op de plek waar onze school veertig jaar lang (tussen 1923 en 1963) gehuisvest was. Hij adviseerde me met klem om het tableau te redden en er in de huidige school een plekje voor te zoeken.” Zo gezegd, zo gedaan!

Bron: Stichting Vrienden van Sint-Janslyceum.

Op onderstaande foto zie je het mozaïek.

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Schoolmusicals

Net als bij veel andere scholen, produceert het Sint-Janslyceum elk jaar een musical. Met succes! De school ontving in 2015 de Tom Odems Award. Deze wordt uitgedeeld aan de school die in twee jaar de beste musical maakt.

West Side Story

Van de musical van 2015 zijn geen openbare beelden. Hieronder zie je een video van de musical van 2008. De leerlingen voerden toen West Side Story op.

100 jaar Sint-Janslyceum

Een paar jaar geleden, in 2018, bestond de school een eeuw. Dat werd groots gevierd met een jubileumweek. Op de reünie kwamen oud-leerlingen massaal af.

Gebedsdienst

De feestweek werd ingeluid met een gebedsdienst in de Sint-Jan. Rector Jean Wiertz vertelde hierover tegen BD: “We hechten er aan om ook op deze manier stil te staan bij ons jubileum; terugkijken, docenten en leerlingen gedenken die ons ontvallen zijn en dankbaarheid tonen. Wij zijn een school met een traditie in het verbinden. Het is intussen meer dan alleen onze katholieke achtergrond.”

Meer over vroeger:

Meer in deze categorie

Genieten van Den Bosch

Ga naar “Nostalgie: 7 x herkenbare situaties tijdens een stapavond in Den Bosch”

Nostalgie: 7 x herkenbare situaties tijdens een stapavond in Den Bosch

Parade in Den Bosch
Ga naar “Mysterie: wat is de functie van dat kleine huisje in Het Bossche Broek?”

Mysterie: wat is de functie van dat kleine huisje in Het Bossche Broek?

Gemaal den bosch
Ga naar “Ahaa: dit zijn dus die gele bloemen die overal zo uitbundig bloeien in de berm”

Ahaa: dit zijn dus die gele bloemen die overal zo uitbundig bloeien in de berm

raapzaad

In onze gids

Ga naar “Time to Wine”

Time to Wine

 • Orthen 85
 • Winkelen

Nu geopend

Ga naar “Noemme”

Noemme

 • Korte Putstraat 1-G
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Terra Rosa”

Terra Rosa

 • Poeldonkweg 5
 • Bloemisten

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting op alle proefpakketten”

10% korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 21 juli 2021

Topper

Ga naar “Twee trouwringen voor de prijs van één”

Twee trouwringen voor de prijs van één

 • Anny van Buul Juweliers B.V.
 • Geldig t/m 30 juni 2021
Ga naar “AH Nederlandse aardbeien 400 gram 2 stuks € 4,50”

AH Nederlandse aardbeien 400 gram 2 stuks € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Ga naar “Ola handijs van € 2,39 voor € 1,79”

Ola handijs van € 2,39 voor € 1,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 juni 2021
Ga naar “bij aankoop van een van de deelnemende acties gratis robijntje boekje, 2 voor € 7,50”

bij aankoop van een van de deelnemende acties gratis robijntje boekje, 2 voor € 7,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Medewerk(st)er Contact Center”

Medewerk(st)er Contact Center

 • Libéma
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Bedieningsmedewerker”

Bedieningsmedewerker

 • Lunch- & Dinercafé Van Puffelen
 • Parttime

Topper

Ga naar “Bedieningsmedewerker”

Bedieningsmedewerker

 • Sitio | Food – Drinks – Friends
 • Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok”

Zelfstandig werkend kok

 • Lunch- & Dinercafé Van Puffelen
 • Fulltime
Van Puffelen

Topper

Ga naar “Bedieningsmedewerker”

Bedieningsmedewerker

 • FF Swanjéé
 • Parttime

Topper