Toen in Den Bosch: 9 x oude winkeletalages
In deze tijden van internetshoppen is de etalage voor winkeliers misschien wel belangrijker dan ooit. Het is natuurlijk dé manier...
Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ooit kostte een bezoek aan de bioscoop in Den Bosch een paar dubbeltjes. Eerlijk is eerlijk: toen kon je nog niet naar luxe filmzalen. En zo is er op bioscoopgebied nog wel meer veranderd in een paar decennia tijd, kijk maar!
Wat was het een bijzonder plaatje; het concertgebouw aan de Jan Heinsstraat. Helaas is dit statige gebouw niet meer in de stad te vinden. Het pand kent een lange geschiedenis: in 1930 werd het gebouwd als stadsschouwburg. Er was een ruime toegangshal, twee traphallen, een grote foyer met buffet en een grote zaal mensen konden plaatsnemen.
Uiteindelijk werden hier niet alleen toneelvoorstellingen gehouden, maar ook films afgespeeld. Dat veranderde plotseling op 13 februari 1965: een grote gasexplosie vernielde het pand volledig. Renoveren was geen optie en helaas werd het afgebroken. Op dezelfde plek is nu VUE gebouwd.
Ook aan de Hooge Steenweg was vroeger een culturele hotspot: Luxor. Dit was in eerste instantie een theater. Het pand werd in 1919 geopend en was dé nieuwe plek waar menig Bosschenaar naartoe ging om vermaakt te worden. Na de oorlog werd Luxor een bioscoop. Op de bovenstaande foto’s krijg je een indruk hoe het eruitzag. De tweede foto is gemaakt in de ontvangsthal, waar mensen voor de start van de film bijkletsten of wat dronken.
Na verloop van tijd ging de bioscoop dicht en kreeg het pand weer een nieuwe functie. Dit keer werd het een winkel met een heel andere indeling: het grote, statige trappenhuis op de begane grond werd gesloopt en de toneeltoren werd met de grond gelijk gemaakt. In 1991 is het pand gerestaureerd en is het trappenhuis in ere gesteld.
De afgelopen tijd zaten veel verschillende winkels in het pand: MEXX huisvestte jaren in het gebouw. Na het faillissement werd de zaak opgevolgd door Sissy Boy en in december trok By-Bar in het gebouw. Ook die zaak is inmiddels weg.
In de Hinthamerstraat kon je vroeger een filmpje pakken. Je ging dan naar Cinema Royal. De bioscoop bestaat niet meer, maar aan de gevel herken je nog steeds authentieke details. De boog en de ingegraveerde letters zijn bewaard gebleven. Daarnaast zijn ook de pilaren nog te herkennen.
Cinema Royal werd volgens Erfgoed ‘s-Hertogenbosch in 1912 – 1913 ontworpen door de Arnhemse architect J. Walker. Nog daarvoor werd het pand gebruikt als woonhuis. Cinema Royal bleef tot in de jaren zestig bestaan, daarna werd het een winkel. Nu huisvest Zeeman in het pand.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Den Bosch en blijf op de hoogte van alles over en rondom Den Bosch.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken