Wist jij dit? Dit Bossche restaurant was vroeger een gevangenis
Je kunt je er nu bijna niets van voorstellen, maar een paar eeuwen geleden zat er een gevangenis midden in...
Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen, maar vroeger waren martelingen, opsluitingen en experimenten op mensen héél normaal. Op een paar plekken in Den Bosch (waar je tegenwoordig nietsvermoedend langsloopt) gebeurden vroeger allerlei lugubere dingen. Lees en huiver!
Je kunt je er nu bijna niets bij voorstellen, maar een paar eeuwen geleden zat er een gevangenis midden in de stad. Om precies te zijn: in de kelder van het Stadhuis.
In de gevangenis zaten omstreeks 1556 eerst Franse soldaten, daarna staatsgevangenen. Na die tijd zijn de kelders lang niet gebruikt. Niemand wist nog dat ze überhaupt bestonden. Pas in 1908 werd de ruimte herontdekt door Jan Mosmans. En die deed een bijzondere ontdekking: in de kelders stonden verschillende martelwerktuigen. Deskundigen zagen dat de martelwerktuigen gebruikt waren…
Het is een bizar idee: in 1820 stond de Markt vol met nieuwsgierige mensen die naar een executie van een vrouw keken. Zij zou haar vader hebben vermoord en werd daarom – te midden van de stadsgenoten – gewurgd. Op de geschiedeniswebsite Historiek staat een verslag van een ooggetuige:
“Ik stond tegenover het schavot, in de eerste rij, en dus redelijk in de buurt, want ik was er al om 11.30 uur. Klokslag 12.00 uur werd de ellendige misdadigster op het schavot geleid, in gezelschap van een priester. Haar armen en handen waren gebonden, maar ze kon nog een crucifix in haar handen houden. Sinds ik haar op het stadhuis had gezien, was ze veranderd: magerder en verminkt in het gezicht, maar schijnbaar nog sterk. Toen ze namelijk op de voorste balustrade van het schavot stond sprak ze de menigte met luide stem toe en zei: ‘Lieve kinderen, neem aan mij een voorbeeld hoe de kromme wegen der jeugd tot misdaad leiden.”
De Leuvense Poort stond vroeger in de Hinthamerstraat en was de toegangspoort tot het centrum. Het werd ook wel de gevangenenpoort genoemd, doordat mensen hier werden vastgehouden. Als je hier werd vastgezet, had je het niet gemakkelijk. De gevangenissen waren klein, vies en er was nauwelijks daglicht.
Bij de Bossche Encyclopedie staat: “De lucht kon in gevangenishokken slechts binnendringen door tralies, die van dik ijzerdraad gevlochten waren, zodat de hokken erg bedompt waren. In elk hok lag stro en een deken. […] Het was een onderaardse put.”
Sommige mensen zaten jarenlang in een hokje, zonder dat ze ooit de paar vierkante meters mochten verlaten.
In 1928 was er een moord in Den Bosch, die landelijke bekendheid kreeg. De reden? De moord was bloederig en pijnlijk. Volgens de krant De Rijnbode liep een man op 30 oktober 1928 in de Uilenburg. Daar zou hij een onbekende (genaamd E. Thijssen) tegenkomen die hem uitdaagt voor een vechtpartij. De man duwt Thijssen tegen de muur en steekt hem met een mes in zijn hart. Volgens de krant zei Thijsen over de messteek: “Die was raak…”
Thijssen strompelde vervolgens naar een café, waar hij stierf. De uitbater was woest en ging achter de moordenaar aan met een zeis. Helaas raakte hij niet de moordenaar, maar een toevallige passant. Volgens de krant zat het hoofd van de passant aan de zeis…
Beide moordenaars zijn opgepakt.
Een andere lugubere plek gepost? Laat het ons weten via [email protected] of via de comments op Facebook. Alle input is welkom!
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Den Bosch en blijf op de hoogte van alles over en rondom Den Bosch.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper