Cosmo past mbo-studies toerisme en vrije tijd aan op corona: ‘Ook nu is de kans op werk groot’

Aangeboden door Cosmo

Studenten van de opleidingen leisure en toerisme bij Cosmo. Foto: Marion Zijlstra

Corona legde de afgelopen tijd regelmatig de toerisme- en vrijetijdssectoren plat. Dat zorgde voor onzekerheid onder studenten die wellicht in die branches willen werken en onder hun ouders. Onnodig, blijkt uit onderzoek van Cosmo, ROC-opleider aan het Koning Willem 1 College. “Er is altijd werk in deze branche en de voorwaarden worden steeds beter.”

Cosmo in Den Bosch merkt een terugloop in inschrijvingen voor de studies toerisme en leisure. “Het aantal studenten loopt landelijk al langer terug”, zegt Isabelle van Aarle, directeur Business development bij Cosmo. “Dit jaar merkten wij het ook op onze opleidingen. Dat was voor ons reden om uit te zoeken hoe we de leisure sector weer tot een aantrekkelijke werkgever maken.”

Cultuurswitch

Een cultuurswitch was nodig, constateerde de opleider. “De voorwaarden voor medewerkers moeten beter. Uit ons onderzoek bleek dat (oud-)studenten niet tevreden zijn over het salaris. Ook willen zij niet altijd werken als anderen vrij zijn, wat vaak het geval is in de leisurebranche”, zegt Isabelle.

De branche verandert

De mbo-opleider legde deze resultaten voor aan verschillende werkgevers. Isabelle: “Veel van onze partners willen betere voorwaarden bieden. Zo krijgen medewerkers op vakantieparken meer betaald dan het minimumloon. Ook denken werkgevers mee met de medewerker. Heb je bijvoorbeeld een gezin met kinderen, dan moet je in de zomervakantie twee weken weg kunnen. Wil je naar een meerdaags festival? Dat moet een optie zijn. Wij merken dat een deel van de werkgevers dit begrijpt en dat hier verandering in komt.”

De ideale opleiding

Samen met werkgevers uit de branche kwam de opleider tot de conclusie dat studenten verschillende vaardigheden nodig hebben om succesvol een baan te vinden. “Aan de ene kant moet je breed en algemeen onderlegd zijn, van front office werkzaamheden tot entertainment. Zo kan een werkgever jou het hele jaar door werk bieden. Aan de andere kant vragen gasten steeds hogere kwaliteit. Dat betekent dat je op sommige vakken juist verdieping nodig hebt”, zegt Isabelle.

Die verdieping komt in alle vormen en maten. “Denk aan training tot professionele showentertainers, eventorganisatoren en aerobic- of bootcampinstructeurs. De gast wil geen halfslachtige bootcamples maar verwacht iemand met verstand van zaken. We willen onze opleiding hierop inrichten, zonder afbreuk te doen aan het reguliere programma. Een specialisme zou bijvoorbeeld een keuzevak kunnen zijn”, zegt ze.

Baanzekerheid

Bij Cosmo leer je vaardigheden waar je de rest van je leven profijt van hebt. Isabelle: “In de vrije tijdsbesteding krijg je te maken met veel verschillende type mensen. Daar leer je goed mee omgaan. Daar heb je in je dagelijks leven elke dag profijt van.” Met een diploma op zak heb je daarnaast ook de rest van je leven baanzekerheid volgens de opleider. “Vrijetijdsbesteding verdwijnt niet. Mensen willen in hun vrije tijd iets leuks doen. Of ze nu hier of in het buitenland op vakantie gaan; dát ze gaan is zeker. Dus is er altijd werk in deze branche.”

Lees verder onder de foto’s >

Nederlandse vakantieparken

Dat beaamt Marco Budding, manager marketing bij Europarcs. De coronacrisis zorgt juist voor meer gasten in hun Nederlandse vakantieparken. “Door de reisbeperkingen konden veel mensen niet op vakantie naar het buitenland. Ze kozen daardoor vaker voor een vakantie in eigen land. Dat gaf ons de kans om ze te laten zien hoe leuk Nederland is als vakantieland. Met succes: veel gasten komen sindsdien vaker terug bij ons”, zegt hij.

De toenemende stroom gasten vraagt om meer werknemers. Marco: “Europarcs groeit hard en daarom is de kans op een baan groot. Wij werken met stagiaires, zodat je kan laten zien wat je in je mars hebt. De parels bieden wij na de stage een baan aan.” Bij die baan horen goede voorwaarden. “Stagiaires krijgen een vergoeding. Dat is niet bij alle werkgevers het geval, maar bij ons wel. We bieden goede begeleiding en regelen huisvesting als iemand dat nodig heeft. Daarnaast heb je sommige weekenden vrij, omdat gasten ook doordeweeks arriveren.”

Lees verder onder de foto’s >

Medewerkers van Julianahoeve tijdens de musical The Lion King. Foto: Julianahoeve

Drukte op de camping

Beachresort Julianahoeve in Renesse zag het aantal vakantiegangers ook flink stijgen de afgelopen periode. “Sinds het begin van corona zijn wij 365 dagen per jaar open”, zegt Peter Verhaaf, entertainmentcoördinator bij Julianahoeve. “Wij waren altijd al volgeboekt in het hoogseizoen, maar zien nu over het hele jaar meerdere pieken. Dit heeft te maken met de afwisselende vakantieperiodes in eigen land en buurlanden. Mensen hebben Nederland opnieuw gevonden als vakantiebestemming.”

Twee maanden vakantie

Door deze drukte werken medewerkers het hele jaar door op de camping. “Daardoor kunnen we een vast contract bieden en meer uren. Onze stagiaires werken veertig uur per week en hebben twee dagen per week vrij, net als ieder ander. Ook zijn er veel jongeren die bij ons acht maanden werken en daarna twee maanden vakantie nemen om te backpacken. Dat kan allemaal in overleg”, zegt Peter.

Hoger salaris

De goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn het resultaat van veranderingen in de branche. Peter: “Animatie en entertainment had vaak het imago van ‘een goedkope kracht’. Men zag de toegevoegde waarde, maar het mocht niks kosten. De toegevoegde waarde van deze functies wordt wel degelijk gezien en gewaardeerd. Zo zijn de afgelopen twee jaar onze salarissen meerdere keren verhoogd, is het werk veelzijdiger geworden en is er veel aandacht voor doorgroeimogelijkheden. Naast dat het werk heel leuk is, zijn de geboden salarissen dus ook aantrekkelijk voor een medewerker.”

Ben jij enthousiast en wil je meer weten? Stuur een mailtje naar [email protected]. Bekijk de voorlichtingsvideo. Of bezoek een van de informatiedagen om een nóg beter beeld te krijgen van de opleiding.

Cosmo

Vlijmenseweg 2, 5223 GW Den Bosch

Nu gesloten

Meer informatie

Cosmo

Vlijmenseweg 2, 5223 GW Den Bosch

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Studenten

Ga naar “Bossche middelbare school gooit het over een andere boeg: ‘Iedere leraar is bij ons een taaldocent’”

Bossche middelbare school gooit het over een andere boeg: ‘Iedere leraar is bij ons een taaldocent’

Aangeboden door Sancta Maria Mavo

Sancta Maria Mavo
Ga naar “Leer iets nieuws in 2022! Deze toffe cursussen volg je bij Volksuniversiteit Den Bosch”

Leer iets nieuws in 2022! Deze toffe cursussen volg je bij Volksuniversiteit Den Bosch

Aangeboden door Stichting Volksuniversiteit ‘s-Hertogenbosch

Ga naar “6 x herinneringen aan jouw schooltijd op het Jeroen Bosch College”

6 x herinneringen aan jouw schooltijd op het Jeroen Bosch College

In onze gids

Ga naar “Boerengoed Den Bosch”

Boerengoed Den Bosch

 • Ketsheuvel 7
 • Grillrooms
 • Gesloten
Boerengoed Den Bosch

Nu gesloten

Ga naar “Aardbeien Walk-in J&B”

Aardbeien Walk-in J&B

 • Vughterstraat 34
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Aardbeien Walk-in
Ga naar “Daisy’s Den Bosch”

Daisy’s Den Bosch

 • Vijverlaan 81
 • IJssalons
 • Gesloten
Daisy's Den Bosch

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99”

Oral-B elektrische tandenborstels PRO en duopak van € 69,99 voor € 34,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Open wandkast € 69,95”

Open wandkast € 69,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “Q Legendary hoodie € 7,95”

Q Legendary hoodie € 7,95

 • Action
 • Geldig t/m 25 januari 2022
Ga naar “AH Rundergehakt van € 7,37 voor € 5,50”

AH Rundergehakt van € 7,37 voor € 5,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerkers bediening”

Medewerkers bediening

 • FF Swanjéé
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Horecamedewerker”

Horecamedewerker

 • McDonald’s Rosmalen
 • Fulltime/Parttime
horecamedewerker

Topper

Ga naar “Management Trainee”

Management Trainee

 • McDonald’s Rosmalen
 • Fulltime/Parttime
Management Trainee

Topper

Ga naar “Bedieningsmedewerker”

Bedieningsmedewerker

 • Jack’s Foodbar
 • Fulltime/Parttime
flexwerkplek den bosch

Topper

Agenda

Ga naar “Trouwbeleving XL @ Den Bosch”

Trouwbeleving XL @ Den Bosch

 • 20 maart 2022
Ga naar “Bosch Parade”

Bosch Parade

 • Bosch Parade
 • Van 16 jun t/m 19 jun
Ga naar “Trouwbeleving @ Teugel Resort”

Trouwbeleving @ Teugel Resort

 • 13 februari 2022
Ga naar “EK Petanque”

EK Petanque

 • Van 1 jun t/m 31 aug