Van vroeger tot nu: deze bekende voetballers komen uit Den Bosch

Door Caroline Lichtenberg 4 december 2017

Dat wij in Den Bosch een aantal goede voetballers hebben bij FC Den Bosch, is voor ons niets nieuws. Maar er zijn een paar voetballers uit onze stad die het wel heel ver hebben geschopt. Letterlijk en figuurlijk. Deze 5 toppers komen uit Den Bosch en daar zijn wij best een beetje trots op. 

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Cees Schapendonk

cees schapendonk
Foto: Wikipedia

Deze Bossche aanvaller speelde onder andere voor Eindhoven, MVV en KAA Gent en kwam één keer uit voor het Nederlands elftal. Via Concordia SVD was Schapendonk bij de jeugd van Eindhoven terechtgekomen. Daar maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal. Van 1975 tot 1977 kwam Eindhoven uit in de Eredivisie. Later ging hij naar MVV en voor deze club scoorde hij in drie seizoenen 52 doelpunten. In seizoen 1980/81 voerde hij lange tijd de topscorerslijst van de Eredivisie aan. Dit leverde hem een uitverkiezing voor het Nederlands elftal op. In een door zeven spelers van AZ’67 gedomineerd team maakte Schapendonk op 22 februari 1981 onder interim-bondscoach Rob Baan zijn interlanddebuut tegen Cyprus, waarbij hij één keer scoorde. Onder de nieuwe bondscoach Kees Rijvers werd Schapendonk niet meer opgeroepen, waardoor het bij deze ene interland bleef. In 1993 beëindigde hij zijn loopbaan en liet hij zich overschrijven naar de amateurvereniging BVV in zijn geboorteplaats Den Bosch.

Gino Coutinho

coutinho
Wikipedia

Deze Bosschenaar speelde voor SV Real Lunet voor hij werd ontdekt door PSV. De Eindhovenaren lieten de keeper daarna naar FC Den Bosch gaan, waar hij reservekeeper werd. In Den Bosch kwam hij niet aan de bak en keerde daarom aan het einde van het seizoen terug naar PSV zonder een wedstrijd gespeeld te hebben. In 2003 vertrok hij naar NAC Breda, waar hij drie keer keepte voordat hij weer vertrok. Hij keepte verder als reserve bij Vitesse, daarna ging hij weer naar FC Den Bosch en later ADO Den Haag. Coutinho kwam in 2009 in het nieuws omdat hij betrokken was bij een misdrijf.

Anthony Lurling

lurling
Sportnieuws

Lurling was een aanvaller en speelde meestal als buitenspeler, maar kon ook achter de spits uit de voeten. Hij speelde voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, Feyenoord, NAC Breda, RKC en FC Köln. Met 77 doelpunten is hij all-time topscorer van FC Den Bosch. Op zijn 39ste verjaardag nam hij na tweeëntwintig seizoenen in het betaalde voetbal afscheid als speler.

Arnold Scholten, alias ‘de Witte Socrates’

arnold scholten
Foto: Wikipedia

Arnold Scholten begon zijn profcarrière bij FC Den Bosch en heeft in zijn verdere profcarrière bij de volgende profclubs gespeeld: Ajax, Feyenoord en het Japanse JEF United. Scholten sloot zijn voetbalcarrière vervolgens af bij FC Den Bosch.  Grappig: hij presteerde het om van Ajax naar de grote rivaal Feyenoord te gaan, om vervolgens later weer terug te keren naar Ajax. Naast nationale prijzen met Ajax won hij met deze club ook zijn internationale grote prijzen, zoals de Europacup II in 1987 en later, in 1995, de Wereldbeker voetbal en de UEFA Super Cup. Bij Feyenoord won hij vier nationale bekers, de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal en één landskampioenschap. Hij behaalde tevens de halve finale van de Europacup II in 1991/92. Scholten stopte in 2001 met betaald voetbal en heeft sindsdien verschillende functies bekleed bij FC Den Bosch, RKC Waalwijk en Feyenoord.

Ruud van Nistelrooij

ruudvannistelroooij
Bron: ANP

Ok, we spelen met Ruud een tikje vals omdat hij geboren is in Geffen, dat sinds de gemeentelijke herindeling bij Oss hoort. Maar kan ons het schelen. Ruud van Nistelrooij begon zijn carrière wél bij FC Den Bosch. Hij speelde van 1993 tot en met 2012 voor achtereenvolgens FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en Málaga CF. Hij werd landskampioen in Nederland, Engeland en Spanje en in alle drie die landen ook minimaal één keer nationaal topscorer. Van Nistelrooij kwam zeventig keer uit voor het Nederlands voetbalelftal en scoorde daarin 35 doelpunten.

Ken jij nog meer Bossche voetbalhelden? Zet ze hieronder!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶