Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hardloopster Gaby is slechtziend en slechthorend: ‘Rick is mijn ogen en oren’

Aangeboden door NN Running Day 13 oktober 2020

Zag jij vorige week zondag opvallend veel mensen hardlopen in Den Bosch? Dat kan kloppen, want er was een heus hardloopevent bezig: NN Running Day. Vanuit je eigen voordeur kon je meedoen aan één van de zes bekendste Nederlandse hardloopwedstrijden. Via een app ervaarde je de run alsof je er écht was. Gaby Wynia (39) en Rick Setzpfand (65) deden ook mee: “We werden bij iedere kilometer aangemoedigd.”

Durf jij door Het Bossche Broek te rennen met je ogen dicht? Gaby doet het meerdere keren per week. Door het syndroom van Usher is Gaby’s gehoor en zicht zo sterk verminderd, dat ze nu slechthorend is en bijna niets meer ziet. “Ik zie tot vijf meter voor me, maar niet scherp. Het zijn slechts schimmen.” Toch is ze niet bang om haar hardloopschoenen aan te trekken en flink wat kilometers te maken door de natuur. Dat doet ze altijd samen met haar buddy Rick, die wel ziet. “Ik vertrouw hem volledig.”

Lintje

Als Gaby en Rick trainen, rennen ze vaak gewoon naast elkaar. “We hebben een lintje, maar dat gebruiken we bijna niet.” Als Gaby achter loopt en ze allebei een uiteinde vasthouden, kan Rick haar sturen. Maar als het even kan rent Gaby zelf. Dan begeleidt Rick haar met woorden. Ze gebruiken het lint met name als er veel verkeer om hen heen is of bijvoorbeeld in het bos. “Zonder lint moet Gaby mij blind kunnen vertrouwen.” Tijdens het rennen is Rick niet alleen haar ogen, maar ook haar oren. Rick: “Er zijn momenten waarop Gaby niets kan verstaan, dan gebruik ik gebarentaal om te communiceren.”

“Zij bepaalt het tempo, ik motiveer haar om door te gaan.”

Verrijkende ervaring

Gaby en Rick trainen al twee jaar bijna iedere week samen. Gaby wil een marathon lopen, Rick helpt haar om dat doel te bereiken. Via Running Blind kwam het duo met elkaar in contact. Rick: “Hardlopen vind ik een verrijkende ervaring. Ik wilde iets terugdoen om dat gevoel kunnen delen, dus gaf ik me op als vrijwilliger.” Samen hebben ze inmiddels aan veel hardloopevents meegedaan. “Zij bepaalt het tempo, ik motiveer haar om door te gaan.”

NN Marathon Rotterdam

Dit jaar zou Gaby voor het eerst meedoen aan de hele NN Marathon in Rotterdam. Zij en Rick waren al sinds januari aan het trainen. Helaas gooide corona roet in het eten en ging het event niet door. In plaats daarvan liepen Gaby en Rick op 11 oktober de AA Drink ¼ Marathon Rotterdam, gewoon in Den Bosch. Het duo rende ruim 10,5 kilometer in één uur en zeven minuten. “Ons parcours had een aantal hellingen”, vertelt Rick. “Ik had mijn telefoon in mijn rugzak met het geluid op hoog volume. Via de app van NN Running Day hoorden we voortdurend commentaar, muziek en aanmoedigend publiek. Dat gaf een heel leuke sfeer en maakte dat je echt betrokken was.”

“Mijn motto is ‘blijf bewegen’, het maakt niet uit welke sport je doet.”

Vogels fluiten

Toen de NN Marathon Rotterdam werd afgelast, was dat flink balen voor de hardloopster. Toch is ze blij dat ze op 11 oktober kon deelnemen aan NN Running Day. “Het was lekker rustig in de Bossche natuur. Ik hoorde zelfs de vogels fluiten.” Voor renners die wel kunnen zien, is het slechts een kwestie van hardloopschoenen aan en gaan. Voor Gaby is dat niet zo vanzelfsprekend. “Mijn motto is ‘blijf bewegen’, het maakt niet uit welke sport je doet.” Daarom trainen zij en Rick vrolijk verder. Om volgend jaar wél de volledige NN Marathon Rotterdam te lopen.

Lijkt het je ook wel wat om mee te doen met NN Running Day? Dan heb je geluk! In het weekend van 24 en 25 oktober organiseert Nationale-Nederlanden een tweede editie. Je kunt je opgeven voor diverse afstanden van de volgende evenementen:
  • NN Marathon Rotterdam
  • Marathon Eindhoven powered by ASML
  • Singelloop Utrecht
  • Almere City Run
  • Maastrichts Mooiste
  • Menzis 4 Mijl van Groningen.
Deelname is helemaal gratis en inschrijven kan via nnrunningday.nl. Je ontvangt dan een unieke code waarmee je gebruik kunt maken van de app. Daarnaast kun je gebruik maken van de Nationale-Nederlanden Hardloopplanner. Hiermee kun je een hardlooproute plannen vanaf je eigen voordeur, zodat je tijdens NN Running Day sowieso een leuke route loopt. Dus waar wacht je nog op? Inschrijven maar!

Ook interessant:

Geert loopt mee met NN Running Day

Geert is gek op hardlopen: ‘Dit zijn mijn favoriete routes in Den Bosch’

Van NN Marathon Rotterdam tot Utrecht Singelloop, er is bijna geen hardloopwedstrijd die doorgaat di...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NN Running Day. Meer over NN Running Day ontdekken?

adv.