Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koen heeft de gouden tip voor een cadeau: ‘Het is erg populair’

Aangeboden door Hout-Doe 18 november 2019

Ben je nog op zoek naar een presentje voor Sinterklaas en heb je even geen idee wat je de kids toch moet geven? Nou, alvast een gratis cadeau van ons dan: loop binnen bij speelgoedwinkel Hout-Doe in de Minderbroedersstraat in Den Bosch. Daar spotten we een leuk geschenk, wat ook nog eens goed is voor de ontwikkeling van kinderen!

Weet je nog hoe jij vroeger zelf elke dag in je eigen speelkeukentje stond? Fruitje in de mand, eitje in de pan, kopjes in de kast… Uren leefde je je uit in je eigen keuken! Die jeugdherinnering kun je nu overbrengen op je eigen (klein)kinderen, want bij Hout-Doe koop je toffe houten keukentjes. En ze zijn volgens eigenaar Koen van Dijk ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen.

Een winkel vol

“Houten speelgoed is de afgelopen 150 jaar ontwikkeld, omdat kinderen een bepaalde drift hebben. Een kind wil zich ontwikkelen en de motoriek verfijnen en ziet elk materiaal als speelobject”, vertelt Koen. “Een loopkarretje, trekfiguur of blokkendoos zijn van die materialen om je te ontwikkelen; vanaf zes maanden begint een kind de fijne motoriek en oog-hand-coördinatie (‘wat zien mijn ogen en doen de handen’) te ontwikkelen. Je ziet het vaak zat: een peuter pakt iets, bekijkt het en gooit het dan weer weg. Daarna gaan ze over in het opstapelen en zo bouwt die ontwikkeling zich langzaam uit.”

Tekst loopt door onder foto. 

cadeau Den Bosch
Servies voor in het keukentje. Foto: indebuurt Den Bosch

Fantasiespel

‘Fantasiespel’ noemt Koen het. “Stapje voor stapje ontwikkelingen de kids fantasie. Vanaf een jaar of 3, 3,5 gaan ze dromen, dingen beleven in hun hoofd en imiteren. Dat geldt ook voor houten speelgoed. Kinderen zien het, stapelen bijvoorbeeld blokken op en ontdekken wat ze kunnen met het speelgoed. Zo ontwikkelen ze langzaam hun motoriek. En ja, kinderen gooien in hun speeldrift dingen op de grond. Hout gaat niet snel kapot dus dat is ideaal voor de ouders en opa’s en oma’s.”

Een keuken vol lekkers

Zeker rond deze tijd (met de feestdagen voor de deur) ontvangt Koen veel mensen die zoeken naar een leuk cadeau voor de kinderen. Een cadeau dat dus leuk is om te geven én dat lang mee kan. Wat er zoal de winkel uitgaat? Met name speelkeukentjes, maar ook winkeltjes, houten garages en poppenhuizen. “De keukentjes zijn erg populair”, zegt Koen. “Vooral omdat de kids er ook nog een hoop accessoires bij krijgen. Fruit, pannetjes, bordjes, kopjes, noem maar op. Vaak krijgen kinderen bij hun tweede of derde verjaardag een keuken van de ouders en opa en oma kopen dan de fruitjes en ander eetgerei.”

Tekst loopt door onder foto’s. 

Fruit en ander eetgerei in de keuken. Foto: indebuurt Den Bosch
Pannetjes voor in de keuken. Foto: indebuurt Den Bosch

Een hoop leuke accessoires

Hoe ouder het kind, hoe meer accessoires in de keuken komen. “Na het eetgerei volgen pannetjes. Deze bijvoorbeeld.” Koen laat een pannetje met daarin een gebakken eitje zien. “En deze…” Koen tovert pollepels tevoorschijn. “Ze gaan er lekker mee aan de slag, ontdekken hoe je de lepel gebruikt en ontwikkelen zo hun fantasie.” Volgens Koen is houten speelgoed geschikt voor (bijna) alle leeftijden. “Het wordt vaak geassocieerd met baby en klein, maar veel houten speelgoed is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar. Tot die tijd ben je als kind bezig met je fantasie-ontwikkeling.”

Cadeau Den Bosch

Overigens heeft Koen nog wel een dringend advies: koop een keuken pas als het kind de eerste verjaardag heeft gehad. “Dan gaat het kind de motoriek ontwikkelen. Als ouder zie je dan ze het kastje open en dicht doen en zo door hebben hoe het allemaal werkt. Dus niet te vroeg cadeau geven.” Welke speelkeukens Koen aanraadt om te kopen? “De keukens van Van Dijk Toys. Haha nee, die heb ik niet zelf gemaakt [Koens achternaam is Van Dijk, red.], puur toeval. Maar het grote verschil is dat de keukens van dat merk verlijmd zijn met berken multiplex. Het hout zit goed vast en gaat niet jutteren.”

Wat Koen bedoelt: de keukens van Van Dijk Toys (zie foto hieronder) zijn van goede kwaliteit en gaan volgens hem de hele kindercarrière mee. “Dat is toch prettig. Het is ook zo zonde als de keuken na twee jaar is afgeschreven.” Lachend: “Dat is voor mij gunstig natuurlijk, maar niet voor het gezin.”

Benieuwd naar wat Hout-Doe nog meer verkoopt? Bekijk de website eens! 

cadeau Den Bosch
De keukentjes van Hout-Doe met boven de Van Dijk Toys. Foto: indebuurt Den Bosch

Lees ook:

cadeau den bosch

Koen verkoopt houten speelgoed bij Hout-doe: ‘Je moet hout voelen’

Houten speelgoed in een stenen winkel, waar vind je dat nog? Nou, gewoon op de Minderbroedersstraat!...

Meer over Hout-Doe ontdekken?

Hout-Doe cadeauwinkels

Gesloten10:00 - 18:00

Minderbroederstraat 27, Den Bosch

Bekijk meer:cadeauwinkels

adv.