Ga je de weg op? 5 x tips in het verkeer van een ervaren rijinstructeur

Aangeboden door Autorijschool Coenen 15 mei 2019

Ben jij een echte forens en pak je vaak de auto? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om deel te nemen aan het verkeer. Tijd om eens met een expert te praten over iets wat voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld is: autorijden. We spreken met Jan Cools, een rijinstructeur in Den Bosch met tientallen jaren ervaring.

Jan Cools is eigenaar van Autorijschool Coenen. Hier leer leert er stapsgewijs rijden, waardoor je minder druk ervaart. De praktijkinformatie wordt zo goed mogelijk gedoseerd en niet alle info wordt in tien lessen gepropt. Wat zijn volgens hem de belangrijkste tips?

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Zorg dat je uitgerust bent

Autorijden coenen
Foto: Pexels

Het lijkt logisch, maar het is belangrijk dat je alleen in gezonde toestand achter het stuur zit. Wanneer je ziek of onder invloed bent, moet je niet gaan rijden. Zorg ook dat je geen afleiding hebt van je telefoon of andere externe factoren.

Jan vertelt: “Veel problemen ontstaan wanneer mensen niet uitgerust zijn. Ze zijn prikkelbaar en hebben een kort lontje. Zelfbeheersing is belangrijk. Laat je niet opjagen en doe rustig aan. Vertrek op tijd van huis zodat je genoeg de tijd hebt voor de rit.”

Automaat rijden is soms de beste keuze

Autorijden
Foto: Pexels

Het verkeer wordt steeds drukker en de meeste mensen rijden in een schakelauto. “Soms adviseer ik om in een automaat te rijden. Dan heb je minder handelingen. Het leidt allemaal af en het reactievermogen is steeds minder goed, bijvoorbeeld wanneer je ouder wordt.”

Ook mensen met ADHD of autisme kunnen baat hebben bij het rijden in een automaat: “Ze hebben vaak meer moeite met de omgang met het verkeer. In een automaat rijden ze rustiger en ze hebben meer tijd om op het verkeer te letten.”

Oudere chauffeurs hebben een opfrisles nodig

Autorijden
Foto: Pexels

Mensen die wat ouder zijn, doen er goed aan een opfrisles te nemen. Jan geeft als één van de weinige rijscholen deze opfrislessen: “Vaak komen ze naar mij omdat ze hun rijbewijs moeten verlengen of om even te kijken of ze nog wel veilig rijden. Niet zo lang geleden had ik nog een meneer van 88 jaar oud in de auto. Hij kreeg voor de derde keer een rijbewijsverlenging!”

Mensen komen naar Jan omdat ze zichzelf afvragen of ze nog wel goed rijden. Jan: “Meestal kijken ze maar half, dus leer ik ze beter op het verkeer te letten. Ook gaan wat oudere mensen niet goed om met de bediening van het voertuig. De auto waarin ze hebben leren rijden is heel anders dan de auto nu.”

Onafhankelijkheid is belangrijk

De mogelijkheid om te blijven rijden, is voor veel mensen heel belangrijk. Jan: “Als een rijbewijs wordt ingenomen, neemt het ook de onafhankelijkheid weg.” Toch kunnen ook mensen van onder de 75 jaar oud eens een opfrislesje gebruiken. “Dikwijls zeggen kinderen over hun (groot)ouders dat ze een lesje moeten nemen. Ze rijden soms met zestig kilometer per uur de snelweg op en denken dan: ‘Wat rijdt die vrachtwagen hard!’ Ik help ze veilig de weg op.”

Toon respect voor elkaar

autorijschool-coenen
Foto: Autorijschool Coenen

De allerbelangrijkste tip van Jan: respect hebben voor een ander. “Ik zie op de weg veel agressie. Mensen denken al gauw dat ze voorrang hebben, maar voorrang moet je altijd kríjgen. Ze moeten leren omgaan met de fouten van anderen. Het zijn heus niet altijd kwade bedoelingen.”

Bij autorijden komt verantwoordelijkheid kijken. “We vergeten wel eens dat we in iets heel gevaarlijks rijden. Als iemand met een pistool rondloopt, rennen mensen weg. Maar met een auto ziet niemand het gevaar!”

Vergeet niet dat ook theorie heel belangrijk is

Autorijden coenen
Foto: Pexels

Kennis van het verkeer betekent dat je ook alles van theorie moet weten. Rijinstructeur Jan ziet dat mensen die in een paar uur hun theorie leren en halen, de stof na korte tijd weer kwijt zijn: “Om de theorie echt te onthouden, moet je er tijd voor maken. Vaak vergeten mensen dat ze er nog heel lang mee moeten doen. Ze denken dat met vier uurtjes stampen de kennis er wel in zit, maar dan blijft het niet hangen.”

Wil je ook theorielessen volgen? Voor tien lessen van twee uur én het theorieboek betaal je bij Jan maar €195,- als je leerling bent. Je kan ook online lessen volgen via de website van Autorijschool Coenen. Kijk hier voor meer informatie.

Lees meer:

jan-cools

Van autisme tot ADHD: rij-instructeur Jan geeft les aan ‘mensen met iets bijzonders’

Een rijbewijs halen is voor veel mensen een belangrijke mijlpaal. Niet gek, want over het algemeen k...

Wist je dat autisme rijden lastig maakt? Met speciale lessen haalde Max (19) toch zijn rijbewijs

ICT-student Max (19) heeft door zijn autisme moeite met autorijden. Gelukkig vond hij Autorijschool ...
Autorijschool Coenen

Door deze lessen durft Suzanna weer te rijden: ‘Ik zat met knikkende knieën achter het stuur’

Ga je je rijbewijs halen? Dan is het slim om alvast te studeren voor je theorie-examen. Wist je dat ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Autorijschool Coenen. Meer over Autorijschool Coenen ontdekken?

Autorijschool Coenen rijscholen

Nu openHele dag

Vechtstraat 15, Den bosch

Bekijk meer:rijscholen
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.