Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! In september kan je tussen Den Bosch en Tilburg rijden in een oude stoomlocomotief

Aangeboden door ModeltreinCenter 16 augustus 2019

Vier grote Duitse locomotieven – van meer dan 30 meter lang – rijden op zaterdag 21 september tussen Den Bosch en Tilburg. Eén stoomlocomotief verbruikt 25 ton kolen en 34.000 liter water, en weegt honderden tonnen! En het mooiste: tijdens de tweede editie van Den Bosch onder Stoom kan jij meerijden.

Het initiatief komt van Martijn Lankhaar (25), eigenaar van ModeltreinCenter in Den Bosch: “De beleving van zo’n enorme stoomlocomotief is overweldigend. Je reist in oude Nederlandse en Duitse vooroorlogse rijtuigen, waarvan de raampjes nog helemaal open kunnen.” Stel je voor: lekker uit het raam leunen terwijl de geur van de kolen en stoom je neus indringen. “Het is fantastisch om het geweld van een locomotief te horen. Het is voor kinderen ook heel fascinerend!”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar

Een succesvolle eerste editie

Vorig jaar kwam de allergrootste stoomlocomotief van Europa naar Den Bosch. Honderden treinliefhebbers maakten een ritje. Martijn vertelt: “Den Bosch onder Stoom is ontstaan omdat ik aan onze klanten vroeg wat ze er van zouden vinden als er stoomtreinen rondom Den Bosch zouden rijden. Die vraag werd een groot succes en dat resulteerde in de eerste editie vorig jaar. Wegens het succes én ons tienjarig winkeljubileum organiseren we het dit jaar nog een keer.

Vier Duitse locomotieven

De locomotieven zijn uitgerust met hetzelfde beveiligingssysteem als moderne treinen. Daarom mogen ze van spoorbeheerder ProRail tussen de treinen van De Nederlandse Spoorwegen rijden. Leuk weetje: bij vertrek staat er zelfs ‘stoomtrein’ op het bord in plaats van ‘Intercity’ of ‘Sprinter’!

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Martijn Lankhaar

Drie van de vier locs die komen zijn vrij laat gebouwd, tussen 1955 en 1958. De laatste stoomlocomotief reed tot in begin jaren negentig (ja, echt waar) nog in Duitsland. De vierde stoomlocomotief is de grootste, met wielen van bijna twee meter groot!

Tilburgse kolen

De organisatie heeft Martijn slim aangepakt: “De kolen komen van Rijnen Brandstoffen uit Tilburg, wat in 2019 100 jaar bestaat! Zij doneren een aantal ton kolen aan het evenement en daar zijn we ze natuurlijk heel dankbaar voor.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar
Foto: Martijn Lankhaar

Het laten rijden van stoomtreinen op het drukke spoor is ontzettend lastig. “Het is een uniek evenement. Het reguliere treinverkeer moet wel kunnen rijden en het wordt steeds drukker op het spoor. Gelukkig vindt ProRail het zelf ook erg mooi!”

Praktische informatie

Kaartjes kosten €15,- voor kinderen (4 tot en met 10 jaar oud) en €25,-voor volwassenen. Kinderen tot en met 3 mogen reizen gratis meerijden op schoot. “We krijgen ons eigen perron op Den bosch, namelijk spoor 6 en 7. De stoomlocomotief vertrekt ieder uur om 6 over naar Tilburg, dus 10:06, 11:06, 12:06 tot en met 15:06. Na 16.00 uur stellen alle vier de locomotieven zich in het station van Den Bosch naast elkaar op voor foto’s”, legt Martijn uit. Hij is zelf fotograaf dus verwacht veel mooie kiekjes. Je mag zelf bepalen wanneer je heen en terug reist (lees: dagje shoppen in Tilburg)!

Meld je op ‘aanwezig’ bij het Facebookevent en koop je tickets via onderstaande button:


Meer over ModeltreinCenter ontdekken?

ModeltreinCenter speciaalzaken

Gesloten11:00 - 17:30

Vughterstraat 92, Den Bosch

Bekijk meer:speciaalzaken

Lees ook:

locomotief Den Bosch kaartverkoop Den Bosch onder stoom

Tjoeke tjoeke tuut tuut! Kaartverkoop Den Bosch onder Stoom start bijna

Weet je nog? Vorig jaar kwam de allergrootste stoomlocomotief van Europa naar Den Bosch. Honderden t...
Martijn Lankhaar

Vet! Martijn Lankhaar haalt grootste stoomtrein naar Den Bosch

Hij was nog jong toen hij zijn eerste treintje kreeg. Op zijn speelmat liet de toen zesjarige Martij...
Stoomtrein Den Bosch

Gaaf: grootste stoomlocomotief ooit brengt bezoekje aan Den Bosch

Eerder vertelden we jullie over het plan van Modeltreincenter 's-Hertogenbosch, die de grootste stoo...

adv.