Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nooit meer gaatjes! Zo zorg je voor een gezond gebit bij je kindje

Aangeboden door Tandartsenpraktijk Fick & Lobach 29 augustus 2019

Een gezonde mond met een gaaf gebit zonder gaatjes, dat wil toch elke ouder voor zijn kind? De preventiespecialisten en mondhygiënisten van tandartsenpraktijk Fick & Lobach weten daar wel raad mee. Zij geven tips hoe je zorgt voor een goed gebit van je kindje!

Gewoon Gaaf, een preventiemethode voor kinderen, kan tot bijna 70 procent minder gaatjes leiden, zo blijkt onderzoek dat in Den Bosch is uitgevoerd bij een groep kinderen tussen de 6 en 9 jaar oud. In drie jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88 procent), werden ze veel minder geseald (-66 procent) en nam het aantal vullingen per kind flink af (-62 procent).

Ook papa’s en mama’s moeten poetsen

Hoe poets je eigenlijk zelf? Uit onderzoek blijkt dat het gezondheidsgedrag van ouders ook het ontstaan van gaatjes bij jonge kinderen beïnvloedt. Het is dus belangrijk dat papa’s en mama’s twee keer per dag goed poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan.

Reem van Buggenum van tandartsenpraktijk Fick & Lobach vertelt: “Samen met mijn collega’s kan ik nog zo mijn best doen, zonder de hulp van ouders lukt het niet. Gewoon Gaaf is erop gericht om sámen het kindergebit gaaf en gezond te houden.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: Fick & Lobach
Foto: Fick & Lobach
Foto: Fick & Lobach

Een druk gezin

Herma van Drunen is mondhygiëniste en heeft als speciale interesse preventieve zorg bij kinderen. Ze stelt dat de aandacht voor mondhygiëne in drukke gezinnen niet altijd de hoogste prioriteit heeft. “Het voorkomen van gaatjes valt en staat met goed poetsen. Ouders bekennen vaak dat dit er in de ochtend en voor het slapen gaan nog wel eens bij inschiet.”

Meer eetmomenten op een dag

Ook onze voedingsgewoonten zijn veranderd. En dat beïnvloedt de kwaliteit van een kindergebitje. Vroeger aten we dagelijks drie maaltijden, nu zijn dat er veel meer. “Eigenlijk is alles wat we eten een aanval in de mond”, zegt mondhygiëniste Herma. “Daarom is ons advies om niet meer dan vijf eetmomenten te hebben. Suikers voor honderd procent uitbannen is onmogelijk, maar zet de rem op zoet broodbeleg en tussendoortjes of drankjes met veel suikers. Geef je kind liever iets hartigs en kies voor kraanwater.”

(Tekst loopt door onder de Facebookpost)

Het is voor de specialisten belangrijk om ouders in hun bootje te krijgen. Want als bij controles wordt vastgesteld dat er niet goed gepoetst is, kunnen ze het kindje daar niet op aanspreken. Tip: kinderen willen al op jonge leeftijd zelf poetsen. Stimuleer dat vooral, maar poets de tanden van kinderen tot tien jaar ook minstens één keer per dag goed na.

Speelse kennismaking met tandarts

De eerste stap die je als ouder moet zetten om de Gewoon Gaaf-methode te laten slagen, is een afspraak maken met de tandartsenpraktijk. Dat kan al wanneer de eerste tandjes doorkomen. “De eerste keer nemen we ruim de tijd voor een vooral speelse kennismaking. Kinderen krijgen, als ze van jongs af aan in de praktijk komen, de tijd om te wennen en vertrouwd te raken met de omgeving en de medewerkers”, legt mondhygiëniste Reem uit. Hoe vaak een bezoekje aan de mondzorgpraktijk nodig is, hangt af van de aandacht voor het kindergebit thuis.

Gratis tandzorg 0-18 jaar

Of er goed is gepoetst, stellen ze bij de mondhygiëniste vast aan de hand van achtergebleven tandplak (een wit-geel laagje), ook op lastige plekjes. Herma: “In ons land is de tandzorg voor kinderen tot 18 jaar geheel uit de basisverzekering vergoed. Het maakt voor de portemonnee dus niets uit of je jaarlijks twee, drie of vier keer langskomt. Tijd is de enige investering voor een gaaf gebit. Het is elke keer weer leuk om te constateren dat het hele gezin enthousiast is als blijkt dat die investering zijn vruchten afwerpt.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: Tandartsenpraktijk Fick & Lobach
Foto: Tandartsenpraktijk Fick & Lobach
Foto: Tandartsenpraktijk Fick & Lobach
Foto: Tandartsenpraktijk Fick & Lobach

Afspraak maken

De specialisten van Fick & Lobach maken graag een afspraak om samen met jou en je kind(eren) kennis te maken met de Gewoon Gaaf-methode. Zo ervaar je zelf de vele voordelen op langere termijn voor de mondgezondheid en het gebit – en voor de algehele gezondheid van je kind!Meer over Tandartsenpraktijk Fick & Lobach ontdekken?

Tandartsenpraktijk Fick & Lobach

tandartsen

Geopend08:30 - 17:00

Parklaan 4, Vught

Bekijk meer:tandartsen

adv.