Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koen verkoopt houten speelgoed bij Hout-doe: ‘Je moet hout voelen’

Aangeboden door Hout-Doe 11 oktober 2019

Houten speelgoed in een stenen winkel, waar vind je dat nog? Nou, gewoon op de Minderbroedersstraat! We spreken met eigenaar Koen van Dijk over hoe hij zijn onderneming bijna tien jaar geleden startte met een winkel in Schijndel. “Mijn missie is om te zorgen dat stenen winkels met goed speelgoed blijven bestaan, in combinatie met de webwinkel!”

Het is maandagmorgen. Voor de winkel van Hout-doe in Den Bosch staat een busje met een lading nieuw speelgoed. Ook als je niet op zoek bent naar speelgoed, is het een genot om hier rond te lopen. Je kijkt je ogen uit!

We ontmoeten Koen en hij vertelt ons met zichtbare passie over hoe het ooit allemaal begon: “Mijn vader was hoofdonderwijzer op een basisschool en in zijn vrije tijd timmerde hij meubels voor in huis: kasten, stoelen en tafels. Als klein jongetje zag ik hoe hij knutselde met hout. In groep zeven of acht kreeg ik mijn eigen gereedschapssetje. Zo ging ik zelf ook aan de slag!”

Speelgoed repareren in de houtwerkplaats

Voor zijn winkel, deed Koen heel ander werk bij de overheid en in de scheepvaart. Maar zijn liefde voor het knutselen met hout is nooit helemaal weggeweest. “Ik maakte graag cadeautjes voor vrienden, zoals trekdiertjes en loopfietsjes.”

In Schijndel, waar Koen samen met zijn vriendin en kinderen woont, heeft hij inmiddels een eigen houtwerkplaats: “Eigenlijk wilde ik met Hout-doe zelf op kleine schaal speelgoed verkopen maar dat bleek niet rendabel door de strenge veiligheidseisen. Ik wil geen fabriek worden. Toch heb ik de houtwerkplaats gehouden zodat we speelgoed kunnen repareren. Dat is het mooiste van hout: het is altijd te repareren!”

Hout moet je voelen

Inmiddels heeft Koen maar liefst drie stenen winkels geopend, in Den Bosch, Schijndel en Leidsche Rijn. “Het is niet de bedoeling om een keten te worden, hoor”, zegt Koen lachend. “Maar het past bij mijn missie om mensen houten speelgoed te laten voelen. Bovendien heeft het voordelen bij het inkopen van speelgoed.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Voelen? Ja, dat lees je goed! “Voordat je een stuk speelgoed geeft aan je kind of kleinkind, is het fijn om het gezien en gevoeld te hebben. Die tactiele ervaring is nodig om het verschil te begrijpen: hout voelt levend en fijn. We hebben topmerken, zoals Grimm’s, maar het hoeft niet altijd duur te zijn. We bieden ook houten speelgoed voor de kleine portemonnee. Ik ben van mening dat je beter één goed cadeau geeft dat een heel leven meegaat, dan tien kleine prullen.”

Speelgoed helpt de ontwikkeling

Koen neemt zijn sociale rol als speelgoedverkoper heel serieus: “Wij weten precies welk materiaal bij welk gedrag en de ontwikkelingsfase past. Mensen komen hier regelmatig met adviesvragen.” Veel van zijn kennis kreeg de winkelier mee van zijn moeder: “Ze was kleuterleidster en was van het Montessori onderwijs. Bepaalde basismaterialen kunnen de ontwikkeling van een kind ondersteunen.”

Als voorbeeld geeft Koen de loopstok: “Door het ratelen van het speeltje, heeft het kind afleiding. De loopstok zorgt ervoor dat het kind ontspannender loopt en er plezier in heeft. Net als een trekdiertje: kinderen lopen langer omdat ze het zo leuk vinden. Daardoor trainen ze meer en leren ze lopen!”

Duurzaam

Het speelgoed van Hout-doe gaat een leven mee, volgens Koen. “Vorige week kwam iemand terug met een loopfiets want er was een paard op gaan staan. Zelfs dat lossen we op! Negen van de tien keer lukt het me om het te maken.” Hij let bij het inkopen ook op de manier waarop het speelgoed is geproduceerd.

(Tekst loopt door onder de foto’s)

De bakfiets. Foto: indebuurt Den Bosch
De bakfiets. Foto: indebuurt Den Bosch

Een favoriet van Koen is de bakfiets: een loopfietsje met een bak voorop. “Veel mensen kopen eerst een loopfiets en komen dan terug voor de aanhanger wanneer het kind wat ouder is. Als je direct de bakfiets koopt, is dat niet nodig. Hij is vriendelijk geprijsd en het is een cadeau voor het leven!”

Lieveheersbeestje voor geluk

Wanneer iemand een cadeautje koopt bij Hout-doe, komt op het ingepakte pakje een schattig, houten lieveheersbeestje: “Dat is het symbool van geluk en dat wensen wij iedereen. Elk cadeautje krijgt er eenje voor het de winkel uitgaat.” Ook wanneer je iets online in de webwinkel bestelt, kan je het artikel in laten pakken.

De deur van Hout-doe staat altijd open voor mensen met opvoedvraagstukken, maar ze krijgen ook een ander soort zorgvragen: “We krijgen ook steeds meer mensen die op zoek zijn naar items voor dementerenden. We hebben bijvoorbeeld zintuiglijke items en niet-kinderlijke puzzels.”

Een cadeautje voor pasgeborenen

“We zien hier veel dikke buiken binnenkomen, en die zijn niet dik van de Bossche bollen! We vinden het leuk om de winkel te laten zien. Daarom vragen we ouders om met hun kindje tijdens een wandeling eens langs te komen. We vinden het leuk om die kleine te zien en hangen het geboortekaartje in de winkel op. Het kindje krijgt van ons dan een duurzaam houten welkomstcadeautje, waarmee hij of zij het eerste jaar doorkomt.” Benieuwd wat dat is? Loop dan eens binnen bij de winkel!

En zoals Koen altijd tegen klanten zegt wanneer ze de winkel verlaten: “Niet houdoe, maar Hout-doe!”


Meer over Hout-Doe ontdekken?

Hout-Doe cadeauwinkels

Gesloten10:00 - 18:00

Minderbroederstraat 27, Den Bosch

Bekijk meer:cadeauwinkels

adv.