In deze Bossche buurt is het met Koningsdag groot feest

Aangeboden door NL Wonen Makelaars & Taxateurs 15 april 2019

De Componistenbuurt in Den Bosch Zuid viert feest met Koningsdag: elk jaar wordt een grote buurtbrunch georganiseerd en heffen de bewoners samen het glas. NL Wonen Makelaars en Taxateurs zijn betrokken makelaars: ook dit jaar sponsoren zij het evenement op Koningsdag.

Alain Lebon is mede-eigenaar van NL Wonen Makelaars en Taxateurs, en hij woont al jaren in Den Bosch Zuid. Alain: “Elk jaar ben ik wel te vinden op het Koningsfeest in de Componistenbuurt.”

Dit is het derde jaar dat zijn bedrijf de hoofdsponsor is van het evenement: “We bekostigen de grote tent die hier wordt opgezet omdat we het leuk vinden om iets terug te doen voor de buurt. We regelen natuurlijk de huisvesting als makelaar, dus dan regelen we ook de huisvesting voor dit buurtfeest!”

Hoe het allemaal begon

Paul Hilgers praat samen met zijn compagnon Titus Spitzen tijdens het buurtfeest de hele dag aan elkaar. Het feest bestaat al jaren en daar is hij trots op. Paul: “Het begon ooit toen ik als hulp-Sint werd gevraagd wat ik zou willen. Mijn antwoord was: ‘Ik wil heel graag een buurtfeest. Daarvoor kom ik terug uit Spanje, maar dan wel incognito.’ We hebben de koppen bij elkaar gestoken met acht gezinnen en ieder honderd gulden ingelegd. Samen hebben we – toen nog – Koninginnedag gevierd. Het was meteen een groot succes!”

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Foto: Wendy Ikkersheim
Foto: Wendy Ikkersheim

“Ik ben sinds de oprichting lang betrokken gebleven. Inmiddels is er nog steeds een harde kern. Gelukkig heeft een nieuwe generatie de organisatie overgenomen”, vertelt Paul.

Voor jong en oud

De dag voor Koningsdag wordt een grote tent opgebouwd in de Händelstraat. Het evenement start met een versierde fietstocht voor kinderen met inmiddels al jaren de band Lôpes voorop. Paul: “De stoet trekt zo door de wijk. Natuurlijk wint de mooiste fiets een prijs!” Kinderen kunnen de hele dag klimmen, klauteren en knutselen.

De brunch is het hoogtepunt van de dag. Maar liefst 175 mensen van alle leeftijden kunnen aan lange tafels genieten van een eten dat door buurtbewoners is klaargemaakt. “Het is de bedoeling dat mensen elkaar op een andere manier ontmoeten. Zo verbinden we jong en oud.” Tijdens de brunch zingt de buurt samen luidkeels het al 25 jaar bestaande wijklied. Paul: “En Titus heeft al jaren een eigen variant. De één nog mooier dan de ander.”

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Foto: Wendy Ikkersheim
Foto: Wendy Ikkersheim

Jongeren uit de Zuiderschans

Natuurlijk is er ook een ruimte om je eigen kraampje op te zetten, een soort vrijmarkt dus. Uit
elke straat zijn wel bewoners die een handje meehelpen. En sinds vorig jaar is er ook een
aantal jongeren uit de Zuiderschans die helpen met het organiseren. Zo wordt iedereen betrokken!

Om 16.00 uur begint de buurtreceptie. Paul: “Daar komen ook veel mensen van buiten Zuid op af. Ouders drinken een Spa-tje (of iets anders) aan de bar, terwijl hun kinderen springen op het luchtkussen.”

Zuid Zingt…

Dit jaar heeft de organisatie gekozen voor een discotheek in de grote tent: “We noemen het Zuid Zingt… Een beetje zoals Den Bosch Zingt dus. Buurtbewoners kunnen zelf de microfoon pakken. Het begint rond half vijf en uiterlijk half tien stoppen we. Vooral voor een buurtfeest geldt: geen overlast voor de buurt.”

Alle bewoners van Zuid zijn ontzettend blij met Alain en NL Wonen Makelaars en Taxateurs. Paul: “Onze vrienden van NL Wonen sponsoren de tent. Daar moeten we het echt van hebben. Zonder sponsoring zou het feest niet kunnen bestaan!”

“Op de dag na het feest zorgen we dat er een fustje over is voor na het opruimen”

Den Bosch Zuid is een gewilde buurt. Alain van NL Wonen Makelaars en Taxateurs vertelt: “We zijn sinds 2003 hier gevestigd en hebben al heel veel mensen blij gemaakt met een nieuwe woning. Het is fijn als we het vertrouwen van mensen krijgen om hun woning te verkopen. Je creëert echt een band met de buurt. Zo sponsoren we ook tennisclub De Pettelaer hier in Den Bosch Zuid. Als bewoner spreek ik mijn buren natuurlijk ook regelmatig, ik laat elke dag de hond uit!”

Samen uit, samen thuis

De dag na Koningsdag trekken alle buren de straat op om samen op te ruimen. Paul: “We zijn binnen drie uur klaar en zorgen dat er nog een fustje van de vorige dag over is. Dat is voor de tientallen vrijwilligers die zich vaak al jaren gepassioneerd inzetten voor onze Koningsdag. Zo sluiten we samen een mooi feest af. Titus en ik hebben de microfoon, maar het echte werk wordt door veel andere (onzichtbare) krachten gedaan. En dat is fantastisch!”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NL Wonen Makelaars & Taxateurs. Meer over NL Wonen Makelaars & Taxateurs ontdekken?

NL Wonen Makelaars & Taxateurs makelaars

Nu open09:00 - 17:30

Pettelaarseweg 198A, Den Bosch

Bekijk meer:makelaars

Lees ook:

NL Wonen

Met deze actie van NL Wonen wordt verhuizen écht een feestje

Ben jij van plan om te gaan verhuizen? En zoek je een toffe makelaar? Meld je dan bij NL Wonen! De m...

adv.