Eten bij… FF Swanjéé met Koen (29) in de keuken: ‘Van mayo tot ijs, we maken alles zelf’

Aangeboden door FF Swanjéé 3 september 2019

We mochten een hapje eten bij FF Swanjéé op de Hinthamerstraat! De keuken staat bekend om de wapazz, dat zijn kleine, wereldse gerechten. Maar je kan hier ook heerlijke steaks van de grill eten of een luxe cocktail drinken. Bestel je een crêpe Suzette als toetje (zoals wij)? Dan wordt het gerecht bij jou aan tafel bereid! Check ons fotoverslag en interview met kok Koen van den Heuvel (29):

We laten ons vandaag verrassen door een selectie kleine gerechtjes uit de keuken van FF Swanjéé. Wat staat er voor ons op het menu? Vooraf krijgen we forel met een rode bietencrème, appelgel en crème fraîche én kalfstartaar op Japanse wijze gemaakt met sesamolie, zoetzure radijs, chutney en een yuzu dressing met citrusvrucht.

(Tekst loopt door onder de foto’s van het voorgerecht)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Een kijkje in de keuken

Ben je benieuwd naar de werkwijze van keukenbrigade? Je kan bij FF Swanjéé als gast in de keuken gluren! Nadat we ons voorgerecht hebben opgepeuzeld, nemen we de camera mee om de bereiding van het hoofdgerecht vast te leggen:

(Tekst loopt door onder de foto’s van de keuken)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
In de keuken staat Koen van den Heuvel. Foto: indebuurt Den Bosch

We raken in gesprek met kok Koen van den Heuvel (29). Hij werkt sinds vier maanden in het restaurant. “Je staat hier echt als team en dat is nodig want het is altijd druk! De werkdruk ligt daardoor hoog maar dat vind ik juist fijn. Je bent continu bezig.”

Het hoofdgerecht

Als hoofdgerecht krijgen we krokant gebakken zeebaars op de huid met een risotto van saffraan, basilicum vinaigrette en een crème van doperwtjes. Daarnaast serveert Koen gebakken eend met een crème van bospeen, quinoa met citrus, jus van vijf spicen en zoetzure kumquats.

(Tekst loopt door onder de foto’s van het hoofdgerecht)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Zelf gerechtjes bedenken

Vooral populair zijn de wapazz, de kleine gerechtjes: “Je kan op die manier de hele kaart uitproberen. Het menu verandert vaak en wij mogen als medewerkers ook meedenken. Chef Frank vraagt altijd vooraf of we ideetjes hebben en dan hakt hij de knoop door.” Zo staat dankzij Koen de escalivada op de kaart: “Dit is van oorsprong een Catalaans gerechtje. Het is gegrild olijvenbrood ingesmeerd met tomaat en knoflook, en met een crème van aubergine uit de oven. Daarbij poffen we paprika en voegen we ingelegd ansjovis toe.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Terwijl we in het restaurant smikkelen van het hoofdgerecht, zien we de ene na de andere lekkernij langskomen. Achter de grillbar maakt eigenaar Steef steaks klaar en de bediening serveert alles met een grote glimlach!

Crêpes Suzette

Voor we het weten, zijn we bij het toetje aanbeland. We besluiten buiten op het terras met uitzicht op de Sint-Jan verder te eten. Het laatste gerecht is wel héél bijzonder: de crêpes Suzette worden namelijk voor onze neus bereid:

(Tekst loopt door onder de foto’s van crêpe suzette)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

Koen uit de keuken vertelt over zijn werkplek: “Het is echt een familie. Steef en Kim staan altijd klaar om je te helpen en we worden bij alle beslissingen betrokken. Voor mij is deze levensstijl perfect: elke dag is anders en het is altijd een verrassing wat er gaat gebeuren.”

(Tekst loopt door onder de foto’s van alle gerechten op een rijtje)

Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
In de keuken staat Koen van den Heuvel. Foto: indebuurt Den Bosch

Alles vers en zelf gemaakt

“We maken alles zelf in onze eigen keuken: van het ijs tot aan de mayonaise”, vertelt Koen trots. “Alleen het brood maakt een bakker, maar wel speciaal op ons recept. Onze interactie met de gasten is ook belangrijk. Zeker achter de grillbar maak je veel contact. Dat is ontzettend leuk!”

Reserveren? Dat kan hier!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door FF Swanjéé. Meer over FF Swanjéé ontdekken?

FF Swanjéé restaurants en horeca

Nu open12:00 - 22:30

Hinthamerstraat 76-78, Den Bosch

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

Bosch’ mysterie: dit is waar de naam van restaurant FF Swanjéé vandaan komt

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...
ober mees

Ober Mees: ‘Voordat ik bij FF Swanjéé werkte ben ik er een keer uit eten geweest met een foute date’

De ober van de week: de gastvrije (jonge)man die jou heerlijke hapjes en drankjes komt serveren en j...

Guido is vaste gast bij dit Bossche restaurant: ‘Eerlijk koken is belangrijker dan tierelantijntjes’

Guido Meulendijks woont 150 meter van Restaurant FF Swanjéé en komt er minstens een keer per week le...

adv.