Een laatste rustplek tussen de bomen en vlinders: dit is natuurbegraven

Aangeboden door Natuurbegraafplaats Maashorst B.V. 9 juni 2019

Veelkleurige vlinders en zoemende bijen vliegen tevreden van bloem naar bloem. Graslanden, open heidevelden en een boomgaard met fruitbomen… Welkom in de prachtige natuur van een Brabants oergebied. Heb je wel eens nagedacht over een eeuwige plek in de natuur? Misschien past natuurbegraven bij natuurbegraafplaats Maashorst bij jou: “Iedereen vindt hier iets anders: rust, ruimte, inspiratie, troost of kracht. De stilte van de natuur kent vele geluiden.”

Natuurgebied De Maashorst ligt bij Schaijk in het noordoosten van Brabant, een klein halfuurtje rijden vanaf Den Bosch. Op de 26 hectare omvattende natuurbegraafplaats Maashorst vind je naast een heleboel insecten ook dassen, reeën en verschillende soorten vogels. Het bos wordt afgewisseld met heide, vennen, beekjes en stuifzand. Dit maakt de Maashorst tot een bijzonder en veelzijdig natuurgebied.

(Tekst loopt door onder de foto)

Flora en fauna in het natuurgebied. Foto: Twycer. Natuurbegraven Nederland

Wandelaars en fietsers genieten van de mooie natuur. Ook planten en dieren voelen zich hier thuis: “De rode bosmier, groene specht en kleurrijke vlinders profiteren van de boskamers die we creëren. Omdat de zon op deze open plekken in het bos de grond verwarmt, kan flora groeien en bloeien en neemt het aantal diersoorten toe”, vertelt de natuurbeheerder van natuurbegraafplaats Maashorst.

Cirkel van het leven: terug naar de natuur

Op natuurbegraafplaats Maashorst kun je een mooie plek voor later reserveren, zoals onder de wiegende takken van een bijzondere oude boom, aan de rand van het bos of bij een stil ven. “Niet iedereen is bekend met natuurbegraven, maar eigenlijk is het zo oud als de mensheid zelf! In vroege beschavingen was de natuur een plek voor ceremonies en het was de laatste rustplaats. Dat is de cirkel van het leven: terug naar de natuur.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: Twycer. Natuurbegraven Nederland
Foto: Twycer. Natuurbegraven Nederland
Foto: Twycer. Natuurbegraven Nederland

De gekozen plek is ook écht van jou: je ontvangt een natuurgrafakte met de exacte coördinaten van je rustplaats. Daarbij komen geen extra kosten voor onderhoud of verlenging. Zo komen jouw nabestaanden later niet voor moeilijke beslissingen te staan over jouw plek.

Mooi groen en sterk

“Op natuurbegraafplaats Maashorst zien we het als onze missie om de natuur een beetje mooier en groener te maken. We beheren en ontwikkelen het gebied zorgvuldig. Daarmee versterken en vernieuwen we de natuur. Ook bevorderen we de biodiversiteit. Iedereen die een plekje bij ons reserveert, zorgt ervoor dat het voor altijd zo blijft. Uiteindelijk worden ook de graven in de natuur opgenomen. In de toekomst zorgt onze partner Natuurmonumenten voor het beheer van het gebied.”

Open dag op 23 juni

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je eens een kijkje nemen? Kom dan langs tijdens de open dag op zondag 23 juni. Tussen 11.00 en 16.00 uur kom je al wandelend alles te weten over natuurbegraven en natuurbegraafplaats Maashorst. “We geloven in de kracht van ontmoeten en staan klaar om al je vragen over dit prachtige natuurgebied en natuurbegraven te beantwoorden. Maar voel je ook vrij om in alle stilte te genieten.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Wandelen door het natuurgebied. Foto: Twycer. Natuurbegraven Nederland

Altijd vrij toegankelijk

Ben je nieuwsgierig en wil je kennis maken, maar ben je verhinderd op 23 juni? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende ontmoeting. Je bent zeven dagen per week welkom op Maashorst. Het natuurgebied is tussen zonsopkomst en zonsondergang altijd vrij toegankelijk voor iedereen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Natuurbegraafplaats Maashorst B.V.. Meer over Natuurbegraafplaats Maashorst B.V. ontdekken?

Natuurbegraafplaats Maashorst B.V. gemeente en lokale diensten

Franse Baan 2, Schaijk

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

adv.