Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Echt waar! Deze IXXI’s pluk je op vrijdag letterlijk grátis van de muur

Aangeboden door Het Noordbrabants Museum 22 april 2019

De tentoonstelling ‘De geur van succes’ opent op 26 april in Het Noordbrabants Museum. Om dat te vieren hangen de kleurige bloemstillevens niet alleen in het museum maar ook verspreid door de binnenstad van Den Bosch. Wat? Ja, geen grapje! 

‘De geur van succes’ is de nieuwe tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum met daarin het verhaal van de Brabantse gebroeders Van Spaendonck. Zij trokken rond 1800 met hun prachtige bloemstillevens naar Parijs en veroverden daar de harten en huizen van de adel en zelfs Marie-Antoinette. 

Het Noordbrabants Museum
Foto: Joep Jacobs, Het Noordbrabants Museum

IXXI heeft een speciale collectie uitgebracht met het werk van Gerard en Cornelis van Spaendonck. Zie jij in de stad een IXXI hangen die perfect past in jouw huis? Pluk deze dan snel! Behalve een supermooie IXXI neem je ook een gratis entreekaartje voor de tentoonstelling mee naar huis.

Hoe je een IXXI plukt

Ga op vrijdag 26 april vanaf 11.00 uur het centrum van Den Bosch in om een IXXI te plukken. Op vertoon van een ‘pluk-mij’-label ontvang je één gratis entreekaartje voor de tentoonstelling (geldig tot en met 25 augustus) én een toolkit om de door jou geplukte IXXI thuis op te hangen. Klik hier voor meer informatie.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Een sneakpreview van de werken

Benieuwd? Bekijk hieronder onze selectie van de mooiste werken:

Foto: Het Noordbrabants Museum
Foto: Het Noordbrabants Museum

De bloemschilders hadden veel succes. Koning Lodewijk XVI stelde Gerard aan tot koninklijk miniatuurschilder van bloemen en Napoleon kende hem voor zijn verdiensten zelfs het Legioen van Eer toe.

Wendel Visser van Het Noordbrabants Museum vertelt: “Wat zo leuk is aan dit schilderij, is dat deze bloemen in verschillende seizoenen groeien. We vinden dat nu heel normaal, maar in die tijd zag je ze in het echt nooit bij elkaar in één boeket.”

De koolroos

Foto: IXXI Noordbrabants Museum
Foto: Foto Joep Jacobs, Het Noordbrabants Museum
Foto: Het Noordbrabants Museum

Dit is een olieverf op marmer, ‘Koolroos’ genoemd, door Cornelis van Spaendonck. Geloof het of niet: het schilderij is in werkelijkheid heel klein, maar 32 cm bij 24 cm! Wendel: “Een leuk weetje is dat de koolroos – hij lijkt een beetje op een pioenroos – zoals je hem hier ziet, tegenwoordig niet meer bestaat.”

Botanische schets

Foto: Het Noordbrabants Museum
Foto: Het Noordbrabants Museum

Dit is de ‘Studie van geel-rode bloem’ is gemaakt door Gerard van Spaendonck. Het aquarel is in het echt maar 30 cm bij 23 cm groot. Wendel: “De botanische schetsen maakten de schilders als een soort studie. Het materiaal bewaarden ze goed om de verschillende schetsen later weer te gebruiken voor een groot doek waarop ze de bloemen samenvoegden.”

De prenten met hun botanische studies brachten ze in grote oplages en in verschillende edities en kleuren uit, om ze met flinke winst te verkopen.

Kevertjes en vlinders

Foto: Het Noordbrabants Museum
Foto: Het Noordbrabants Museum

De ‘Tulp’ van Gerard van Spaendonck is ook een botanische schets. Het is een stippelgravure, wat betekent dat de afbeelding is opgebouwd uit stippen in plaats van lijnen.

Het werk van de broers is enorm gedetailleerd. Wende vertelt: “Vaak zie je niet alleen bloemen, maar ook allemaal kleine insecten zoals kevertjes en vlindertjes. Omdat de werken soms niet zo groot zijn, moet je dus heel dichtbij gaan staan om ze te zien!”

Museum met grootste eigen collectie

IXXI Noordbrabants Museum
Foto: Het Noordbrabants Museum

De expositie toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Daarmee heeft Het Noordbrabants Museum de grootste collectie met werken van de gebroeders Van Spaendonck. Ook verschijnt er een geïllustreerde publicatie, geschreven door conservator Paul Huys Janssen.

Klik op onderstaande buttons voor meer informatie!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Het Noordbrabants Museum. Meer over Het Noordbrabants Museum ontdekken?

Het Noordbrabants Museum musea

Gesloten11:00 - 17:00

Verwersstraat 41, Den Bosch

Bekijk meer:musea
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.