Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je dat autisme rijden lastig maakt? Met speciale lessen haalde Max (19) toch zijn rijbewijs

Aangeboden door Autorijschool Coenen 25 maart 2019

ICT-student Max (19) heeft door zijn autisme moeite met autorijden. Gelukkig vond hij Autorijschool Coenen waar instructeur Jan gespecialiseerd is in het lesgeven aan mensen met autisme of ADHD. Nu kan hij zonder zorgen de weg op!

Eind 2017 begon Max met zijn rijlessen bij Autorijschool Coenen. Door zijn autisme vindt Max het lastig om te rijden: “Je moet zo veel handelingen tegelijkertijd doen. Ik kan best schakelen en ik kan ook best opletten op het verkeer, maar de combinatie van die twee is te ingewikkeld.”

Van schakelauto naar automaat

Max begon zijn rijlessen in een schakelauto, maar stapte tijdens zijn rijlessen over naar een automaat. “Jan en het CBR waren het erover eens dat het voor mij beter was om in een automaat te rijden. Ik hoef niet meer te letten op het schakelen en kan me focussen op mijn omgeving. Het is zo overzichtelijker”, vertelt Max.

Rijinstructeur Jan is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met autisme en ADHD. Hij volgde daarvoor zelfs een opleiding en hij zocht benadering vanuit de zorg. Jan: “Ik merk dat leerlingen met autisme op zoek zijn naar structuur maar structuur in het verkeer bestaat niet. Ik help ze door extra uit te leggen hoe ze daarmee om kunnen gaan.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Een geschikte examinator

Max is blij dat hij bij Autorijschool Coenen terechtkon: “Jan weet alles duidelijk uit te leggen en hij vraagt altijd even of je het echt hebt begrepen. Ook vertelt hij wat je kan verwachten bij de examens.”

“De examinator vroeg of hij tegen mij kon praten tijdens het rijden.”

Tijdens zijn praktijkexamen, reed Jan mee in de auto: “Hij regelde dat ik bij de juiste persoon van het CBR kon afrijden. Ook de examinator bij wie ik mijn tussentijdse toets had, vroeg expliciet of hij tegen mij kon praten tijdens het rijden. Dat was heel fijn.”

Rijangst, ADHD of autisme

Bij Autorijschool Coenen kan iedereen terecht: van jong tot oud. Heb je rijangst, ADHD of autisme? Dan weten de instructeurs de juiste manier om samen je rijbewijs te behalen. Via een telefonische bespreking kijkt Jan waar het probleem zit, om vervolgens stapsgewijs de weg op te gaan.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Autorijschool Coenen. Meer over Autorijschool Coenen ontdekken?

Autorijschool Coenen rijscholen

GeopendHele dag

Vechtstraat 15, Den bosch

Bekijk meer:rijscholen

Lees ook…

Foto: Pexels.com

Last van rijangst? Deze tips helpen je de weg op!

Je hart gaat sneller kloppen zodra je de autodeur opent, je klikt jouw gordel met trillende vingers ...
annemarie-cools

Annemarie (29) is al 4 jaar rijinstructeur: ‘Je hebt ontzettend veel vrijheid’

Annemarie Cools treedt in de voetsporen van haar vader, Jan Cools. Jan is eigenaar van Autorijschool...
jan-cools

Van autisme tot ADHD: rij-instructeur Jan geeft les aan ‘mensen met iets bijzonders’

Een rijbewijs halen is voor veel mensen een belangrijke mijlpaal. Niet gek, want over het algemeen k...

adv.