Christel kwam op straat te staan, krabbelde op en doet nu vrijwilligerswerk: ‘Het kan iedereen overkomen’

Een wandeling met iemand maken, moestuin onderhouden of voetbaltraining geven. Met één of twee uurtjes van jouw tijd kun je veel verschil maken. Met de vacaturebank van Galant Vrijwilligersnetwerk vind je gemakkelijk werk dat echt bij jou past. Christel Boleij is vrijwilliger bij Stichting Vrienden van het Inloopschip, de dak- en thuislozenopvang waar ze vorig jaar mei zelf terechtkwam. “Als ik het Schip binnenloop, groet ik iedereen bij hun naam.”

Christel is een echte Bosschenaar. Maar na haar scheiding wil ze een nieuwe start. Ze verhuist naar Arnhem op aanraden van een vriendin en gaat aan het werk. Plotseling wordt ze ontslagen en dan gaat haar leven bergafwaarts. “Ik weet nu wat eenzaamheid is. Maar je houdt de schijn op. Tegen iedereen om me heen zei ik dat het financieel goed ging, maar dat was niet zo.”

Ze wordt haar huis uitgezet en gaat op zoek naar hulp. “Ik was er klaar mee. In de opvang heb ik mijn verhaal gedaan. Daar zeiden ze: ‘Je moet terug naar Den Bosch, daar liggen jouw roots.’ Een dag later kon ik terug.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Christel. Foto: indebuurt Den Bosch

Soep uitdelen bij het Inloopschip

Ze komt terecht bij het Inloopschip op de Hinthamerstraat: “Ik ben ontzettend goed opgevangen. Mijn tijd daar heeft mij zo gegrepen dat, toen ik er eind september uitstroomde, ik ben gebleven om vrijwilligerswerk te doen.” Elke woensdagavond werkt ze achter de bar en ze deelt soep en brood uit. “Als ik het Schip binnenloop, groet ik iedereen bij hun naam. Mensen vertrouwen mij. Ik maak altijd een praatje met de bewoners en weet wat ze nodig hebben want ik heb het zelf meegemaakt.”

Na twintig jaar van een uitkering geleefd te hebben, werkt Christel nu bij een kledingzaak. Volgend jaar gaat ze er een jaartje tussenuit om te studeren als Werkervaringsdeskundige. “Ik heb veel meegemaakt, maar het heeft zo moeten zijn. Ik heb de bodem aangetikt om zo bij mezelf terug te komen. Iedereen weet dat ik in het Schip heb gezeten en daar schaam ik me niet voor. Het kan iedereen overkomen.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Christel. Foto: indebuurt Den Bosch

De boel op de rit

Via Galant Vrijwilligersnetwerk volgt Christel een cursus ‘wooncoach’. Ze leert hoe ze mensen thuis kan begeleiden in het huishouden of met financiële en sociale zaken. “Inmiddels ga ik één keer per week langs bij drie verschillende mensen als social coach. Ik help ze de boel weer op de rit te krijgen. Soms klets ik gewoon een uurtje. Ik kan goed luisteren. Volgende week ga ik langs bij een vrouw en dan neem een boormachine mee zodat we samen wat dingetjes aan de muur kunnen hangen.”

Ze woont nu op de Jan de la Barlaan en is blij met haar woning: “Alles wat je hier ziet staan, heb ik gekregen van mensen om mij heen. Ik heb een hele lieve zus die me helpt. In de opslag bewaar ik ook veel en als iemand iets nodig heeft, geef ik het weg. Je moet dankbaar zijn en dat ben ik. Heel erg.”

Werken via Galant

Christel vertelt: “Bij Galant ben ik heel goed geholpen. Voor mij was het belangrijk dat ik op psychologisch niveau met mensen kon werken, want daar ligt mijn kracht. Ze hebben echt naar mijn wensen geluisterd. En eens in de zoveel tijd komen we samen om over een casus te praten.”

Vrijwilligerswerk is er in veel soorten maten, voor mensen met veel of weinig tijd. Je kunt er nieuw werk uitproberen, ervaring aan je cv toevoegen, je talent inzetten en nieuwe mensen ontmoeten. En dat allemaal terwijl je iets goeds doet voor een ander of de samenleving.

(Tekst loopt door onder de foto)

Galant Farent
Foto: indebuurt

Vacaturebank voor vrijwilligers

Goed nieuws! Galant Vrijwilligersnetwerk heeft een nieuwe vacaturebank, waar je gemakkelijk de vacature van je dromen vindt. De website heeft handige zoekfuncties en je vindt er ook vrijwilligerswerk voor een kortere periode. Dat kan een mooie gelegenheid zijn voor organisaties om nieuwe vrijwilligers te leren kennen.

Vrijwilligersprofiel met jouw talent

Ook tof is het vrijwilligersprofiel. Je kan je eigen talent aanbieden zodat je gevraagd kan worden voor specifieke werkzaamheden. Organisaties die aangesloten zijn bij de vacaturebank kunnen de profielen bekijken en vrijwilligers benaderen.

Ben je net zo enthousiast als wij geworden? Kijk dan snel via de oranje button:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Galant Vrijwilligersnetwerk & VrijwilligersAcademie073. Meer over Galant Vrijwilligersnetwerk & VrijwilligersAcademie073 ontdekken?

Galant Vrijwilligersnetwerk & VrijwilligersAcademie073 dienstverlening

Nu gesloten09:00 - 17:00

Rogier van der Weydenstraat 2, 's-Hertogenbosch

Bekijk meer:dienstverlening

Lees ook:

Galant voedseltuin voedselbank

Dit is waarom je je nú moet inschrijven voor de Week van VrijwilligersAcademie073

Wisten jullie dat maar liefst 39% van de Bosschenaren actief is als vrijwilliger? Wauw! De Week van ...

adv.