Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nederlanders koken het kortst. Dit en meer bij Design Museum Den Bosch

Aangeboden door Design Museum Den Bosch 19 juli 2018

Overheerlijke beelden, lekkere verhalen. Voedsel verleidt ons niet alleen met smaak, vooral de vormgeving bepaalt of we iets lekker vinden: het oog wil ook wat. Tijdens Food is fictie ervaar je hoe we ons steeds meer laten verleiden door aantrekkelijke ontwerpen en smakelijke beloften. En hoe de designer ook jouw smaak bepaalt. Supertof! 

Deze zomer biedt Design Museum Den Bosch een tentoonstelling inclusief tof programma van workshops, demonstraties en vertellingen bij Food is fictie. Zie het als aanbiedingen van de week met steeds een ander thema uit de tentoonstelling in de reclame. Elke week twee fictieknallers, op zaterdag een designworkshop en op zondag een gratis inloopprogramma op zaal.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Kant-en-klaar?

krachtvankantenklaar
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

In Nederland wordt gemiddeld 18 minuten per dag gekookt, daarmee hebben Nederlanders een record gebroken, nooit en nergens anders was de kooktijd zo kort. We gaan blijkbaar voor gemak. Jon Verriet van de Radboud Universiteit vertelt over de voedselgewoontes van de Nederlanders en hoe deze zich ontwikkeld hebben.

Klik hier voor meer info over deze lezing.

Verrot lekker!

Fermenteren
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

Functioneel laten rotten van voedsel, het klinkt misschien wat onaangenaam maar veel fijnproevers likken er hun vingers bij af. Christian Weij is internationaal vermaard fermentatiespecialist en schrijver van het boek ‘Verrot lekker’. Hij leert je tijdens deze workshop alles over het fermenteren van groente, fruit, graan en zuivel. Doe mee! En zie, ruik én proef tot wat voor lekkers en gezonds gecontroleerde verrotting leidt.

Klik hier voor meer info over deze workshop.

Vissticks met jam of een kroket gevuld met hagelslag?

Hutsekluts
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

Ga aan de slag als een echte voedselontwerper. Gebruik je fantasie en bedenk zelf een gek, nieuw voedingsproduct. Hoe zou het smaken? Hoe zou het er uit zien? Hoe zou je dit verkopen? Ontwerp zelf de poster of de verpakking en neem je eigen reclamefilmpje op. Er staat een speciaal ingerichte studio klaar. Het filmpje wordt later naar je toegestuurd!

Klik hier voor meer info over deze workshop.

De ander is anders

de-anders-is-anders
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

Een ander neerbuigend of minderwaardig behandelen op basis van ras of huidskleur, is racisme. Reclamemakers waren er dol op, en nog steeds soms. Chiquita bijvoorbeeld presenteerde tot in de jaren 80 een donker meisje in een bananenrokje: ‘De lievelingen van Moeder Natuur’. In deze vertelling over exotisme en racisme in de supermarkt vormt het Chiquita-verhaal de rode draad; we volgen het bedrijf vanaf zijn ontstaan tot nu.

Klik hier voor meer informatie over deze lezing.

Leer hoe je voedsel smakelijk fotografeert

kracht-van-foto
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

Elke zaterdag om 14.00 uur kun je deelnemen aan een designworkshop, waarin je zelf aan de slag gaat met een uitdagend en bovenal smakelijk thema. Op zaterdag 29 juli kom je alles te weten over Voedselfotografie; de belichting, de kleur en glans op het eten, het is allemaal even belangrijk – vaak werkt de fotograaf daarom ook samen met een foodstylist. Maar een goede foodfoto heeft meer nodig: het juiste moment, rust, tijd om na te denken, een stapje terug. Tijdens deze workshop krijg je een kijkje in de wereld van de voedselfotograaf, en ga je zelf aan de slag met het fotograferen van voedsel.

Klik hier voor meer informatie over deze workshop.

De grenzen van gebak

grenzenvangebak
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

Een gebakje of taart is vaak een smakelijke constructie van structuren en kleuren. De bakker is een designer die tovert met vormgevingsprincipes als stapelen, rollen en vullen. Hoe hij zo die verrukkelijke beloften creëert, leer je in deze workshop. We analyseren een aantal klassieke patisserieën en gaan op zoek naar de grenzen van gebak. Vervolgens maak je je eigen constructie- of deconstructiegebakje, yummie!

Klik hier voor meer informatie over deze workshop.

De fictiesupermarkt

tentoonstelling
Foto: Food is fictie | Design Museum Den Bosch

In de ‘fictiesupermarkt’ van Food is fictie ontdek je hoe we zijn gaan geloven in wat we zien en horen. Tijdens workshops en interactieve lezingen ervaar je zelf hoe we onze dagelijkse honger naar verhalen, betekenissen en verlangens stillen met thema’s als echtheid, ambacht, nostalgie, gezondheid, patriottisme en lust.

Na Food is fictie smaakt alles anders…


Meer over Design Museum Den Bosch ontdekken?

Design Museum Den Bosch musea

Geopend11:00 - 17:00

De Mortel 4, Den Bosch

Bekijk meer:musea
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶
  • Wil jij een 'Nieuw in Den Bosch' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Den Bosch.

adv.