Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoveel boetes voor telefoongebruik achter het stuur zijn er uitgedeeld in Den Bosch

Door Marèl Holtermans 11 juni 2019

Even snel een belletje plegen, een appje sturen of gewoon tijdens het rijden je telefoon vasthouden; het is hartstikke verboden als je dat achter het stuur van een gemotoriseerd voertuig doet. Toch zijn er nog aardig wat mensen die dit doen en dat blijkt alleen al uit de boetes die hiervoor in 2018 zijn uitgedeeld. Ook in Den Bosch heeft een flink aantal mensen een prent gekregen.

Landelijk is er een stijging van boetes voor telefoongebruik achter het stuur te zien. Er zijn er in heel Nederland namelijk meer dan 80.000 uitgedeeld in 2018 (5.000 meer dan in 2017). Gemiddeld zijn dat er 220 per dag! Ka-ching, want dat leverde 18,2 miljoen euro op. Dat blijkt uit cijfers van het CJIB, geanalyseerd door cijfertjesdienst LocalFocus.

Boetes in Den Bosch

Landelijk was er dus een stijging. Maar dat geldt niet voor Den Bosch. In Den Bosch werden er in vergelijking met 2017 iets minder boetes uitgedeeld voor het gebruik van de telefoon achter het stuur. In 2017 waren dit nog 550 boetes. Afgelopen jaar lag het aantal op 469 boetes. Dat is bijna 15 procent minder.

Wat kostte dat?

In 2018 was de boete voor telefoongebruik achter het stuur 230 euro. In Den Bosch is er in totaal in dit jaar 107.170 euro aan boetes uitgedeeld voor dit strafbare feit (voor de rekenmeesters onder ons: 469 keer 230 komt neer op een hoger bedrag dan genoemd, waarschijnlijk is er een aantal boetes kwijtgescholden). In 2019 betaal je trouwens 240 euro voor zo’n boete.

Steeds meer controles

In een reactie op de cijfers laat een woordvoerder van Politie Midden-Nederland weten aan LocalFocus dat er steeds meer gecontroleerd wordt op afleiding in het verkeer. Dat verklaart de toename in onder andere de provincie Utrecht. Ook vertelt de woordvoerder dat de politie onder andere vanuit voertuigen zoals een touringcar of een camper controleert.

Boetes voor telefoongebruik op de fiets

Vanaf 1 juli 2019 gaat de politie ook fietsers bekeuren die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden. De hoogte van deze boete is 95 euro. Lees hier meer!

Overzicht boetes regio Den Bosch

Lees ook:

Huis te koop: Gasthuiskwartier | eerste fase (Bouwnr. 39) Den Bosch, Foto 5 | Foto: Funda

Hé huizenzoeker! Er worden 67 nieuwe woningen gebouwd in Den Bosch

De zoektocht naar een woning kan best lang duren. Als je eindelijk een huis binnen budget hebt gevon...
ober verkiezing

Stemmen maar: wie van deze obers is de beste van Den Bosch?

Wij gingen op zoek naar de leukste obers van Den Bosch. We hebben lekker gehangen aan de bar, de leu...
jolande

Gaaf! Bossche kunstenares wint International Artist of the Year 2019

Het is tijd voor taart, want er is een Bosschenaar in de prijzen gevallen. Dit keer niet bij een lot...

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.