Heavy! OM vroeg belgegevens Bossche journalist Jos van de Ven op

Door Marèl Holtermans 13 juni 2018

Als de politie belgegevens van iemand opvraagt, heeft diegene vast iets ergs gedaan. Dat is in ieder geval wat je denkt. Toch liep dat anders in het geval van de Bossche journalist Jos van de Ven, die voor het Brabants Dagblad werkt. Het Openbaar Ministerie vroeg zijn belgegevens op, omdat hij vorige zomer verslag deed over de burgermeestersbenoeming. 

Het proces rondom het aanwijzen van de nieuwe burgemeester was bijna helemaal rond. Net voordat Jan Hamming officieel aangekondigd zou worden als nieuwe burgemeester van Den Bosch, wees hij de baan af en kreeg Jack Mikkers de titel. Hier kwam journalist van het Brabants Dagblad, Jos van de Ven achter en hij schreef er meerdere artikelen over. Een knap staaltje journalistiek, zou je denken. Maar het Openbaar Ministerie was not amused.

Afgeluisterd in café

Om erachter te komen wie de lek had veroorzaakt, werden de belgegevens van Jos van de Ven opgevraagd. Dit is opmerkelijk, omdat journalisten extra bescherming krijgen en alleen in geval van nood afgeluisterd mogen worden. Hoofdredacteur Lucas van Houtert vertelt hierover: “Ik maak me hier best zorgen over. Het is de bedoeling dat onze verslaggevers veilig journalistiek kunnen uitoefenen.” Van Houtert geeft daarom aan dat het Brabants Dagblad eist dat de belgegevens verwijderd worden.

Daarnaast wilde het OM de verslaggever afluisteren in een café in Den Bosch. Om welk café het precies gaat, is nog niet duidelijk.

Het gevolg was een storm van kritiek vanuit de Tweede Kamer en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Dat maakte van Jos van de Ven opeens ongewild een beroemde Bosschenaar. Het OM heeft inmiddels aangegeven ‘de zaak te betreuren‘. Of de belgegevens van de journalist inmiddels verwijderd zijn, is nog niet duidelijk.

Lees ook: 

selfie jack2

Jack Mikkers aan de slag als nieuwe burgemeester van Den Bosch

Onze nieuwe burgemeester Jack Mikkers wordt vanavond in een bijzondere raadsvergadering geïnstalleer...
Burgemeester jack mikkers

Jack Mikkers wordt geïnstalleerd als nieuwe burgemeester

Een nieuw tijdperk met een nieuwe burgemeester breekt aan. Jack Mikkers (VVD) wordt op 11 oktober ge...

 

Meer over

Nieuws

adv.