Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het leed dat de file heet: deze Bossche snelweg staat in de ANWB file top 10

Door Marèl Holtermans 8 januari 2020

De files op de Nederlandse wegen zijn in 2019 opnieuw flink gestegen met 17 procent. Dat concludeert ANWB op basis van haar filecijfers die zij gedurende het hele jaar gemeten heeft over alle A- en N-wegen. De ANWB stelde een file top 10 samen en wat blijkt? Daar komen we ook een Bossche snelweg tegen.

Volgens de ANWB nam de filezwaarte niet alleen in de spitsuren toe, maar ook overdag was er meer hinder. Het aantal files overdag steeg met maar liefst veertig procent ten opzichte van 2018. Ondanks dat het wegennet flink uitgebreid is, blijkt het alsnog niet voldoende om het toenemende verkeer aan te kunnen.

Het weer

Naast het toenemende verkeer is ook het weer van invloed geweest. De drukste dag was 22 januari 2019 toen door sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land zorgden voor enorme verkeershinder met een filerecord van maar liefst 2.287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor uitzonderlijke drukke spitsuren.

Bossche wegen

Hoe zit dat in Den Bosch dan? Op plek nummer zeven staat de A2 tussen Utrecht en Den Bosch met knooppunt Culemborg – Zaltbommel. Daar is de filezwaarte met tien procent toegenomen vergeleken met 2018. In dat jaar stond deze snelweg nog op nummer acht.

Tekst loopt door onder het kaartje

Meeste fileleed op de A4

De weg met het meeste fileleed is echter niet bij Den Bosch, maar op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag. Daar namen de files toe met 25 procent en eindigt daarmee op de eerste plek. Benieuwd naar de complete file top 10? Check dan hier het complete onderzoek van de ANWB.

Lees ook:

gevaarlijkste kruispunt Den Bosch

Opletten! Dit is het gevaarlijkste kruispunt van Den Bosch

Waar je als automobilist zeker op je hoede moet zijn? Op de kruising van de Sint Teunislaan en de Ro...
gevaarlijkste kruispunt Den Bosch

Bosch’ Mysterie: dit zijn de gevaarlijkste kruispunten van Den Bosch

Het aantal verkeersdoden op kruispunten is toegenomen in de afgelopen drie jaar, dat blijkt uit onde...
vrachtwagens vertraging

Vrachtwagens mogen straks niet meer inhalen op deze snelwegen rondom Den Bosch

Verschillende snelwegen rondom Den Bosch zorgen nog weleens voor wat discussie. Hoe hard mogen we ri...

Meer over

Verkeer

adv.