Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bosschenaren opgepast! Bij deze overtredingen raak je jouw rijbewijs kwijt

Door Marèl Holtermans 12 augustus 2020

Iedereen die achter het stuur kruipt, heeft een keer bij het CBR zijn of haar theorie- en praktijkexamen moeten doen. Maar weet jij nog bij welke overtredingen je jouw rijbewijs kwijtraakt?

Bron: indebuurt Bergen op Zoom / Rijksoverheid. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Het zal je niks verbazen, maar je rijbewijs kun je kwijtraken als je te hard rijdt over de randweg of als je te veel biertjes achterover hebt geslagen op de Tramkade en je vervolgens achter het stuur kruipt. Maar wat is precies té hard en wat is té veel alcohol?

Alcohol en rijden

Ben je een ervaren bestuurder, dan kan je rijbewijs afgepakt worden bij een promillage van meer dan 1,3 promille (meer dan vijf glazen). Voor beginnende bestuurders is dit 0,8 promille (meer dan drie glazen). Een beginnend bestuurder ben je de eerste vijf jaar nadat je jouw rijbewijs gehaald hebt.

De ondergrens bij drank in het verkeer

Hoewel je als ervaren automobilist bij meer dan 1,3 promille in bloed je rijbewijs kwijt bent, is het al verboden om met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) achter het stuur te stappen. Beginnende bestuurders moeten rekening houden met 0,2 promille, dat is dus minder dan een glaasje bier. Nog beter is het natuurlijk om helemaal niks te drinken. Weiger je trouwens om mee te werken aan een alcoholonderzoek van de politie? Ook dan kan je je rijbewijs kwijtraken.

NB het promillage in het bloed na het drinken van alcohol verschilt van persoon tot persoon, onder andere door gewicht en geslacht.

Scheuren in het verkeer

Niet alleen mensen die met drank achter het stuur kruipen kunnen hun rijbewijs kwijtraken, ook bij hardrijders is dit het geval. Rijd je meer dan 50 kilometer per uur te hard met je auto? Dan ben je jouw roze pasje kwijt. Voor bromfietsers ligt dit trouwens anders. Daar raak je het rijbewijs al kwijt als je meer dan 30 kilometer per uur te hard rijdt. Ook wanneer je gevaarlijk rijgedrag vertoont, kan je de sigaar zijn. Spookrijden met de auto of een wheelie op een motor zijn hier voorbeelden van.

Het rijbewijs is ingenomen, wat nu?

Stel: je bent dus de pineut omdat je rijbewijs is ingenomen. Wat kan je daarna verwachten? Volgens de Rijksoverheid stuur de politie jouw rijbewijs binnen drie dagen naar de officier van justitie. Die beslist vervolgens binnen tien dagen of jij je rijbewijs terugkrijgt of niet. Binnen deze tien dagen mag jij niet achter het stuur kruipen, ook niet als je een taxichauffeur, boer of pizzabezorger bent. Heeft de rechter besloten dat jij je moet komen verantwoorden? Dan wordt in de rechtbank bepaalt of je een bepaalde tijd je rijbewijs kwijtraakt.

Voorgoed je rijbewijs kwijt

De tijd dat je jouw rijbewijs kwijt was voor de rechtszitting, wordt afgetrokken van deze periode. In het slechtste geval kan je zelfs je rijbewijs voorgoed kwijtraken. Je raakt in ieder geval je rijbewijs kwijt bij twee veroordelingen binnen vijf jaar voor rijden onder invloed van alcohol. Bij de tweede veroordeling moet je dan minimaal een alcoholpromillage van 1,3 promille hebben gehad.

Lees ook:

Wist je dat autisme rijden lastig maakt? Met speciale lessen haalde Max (19) toch zijn rijbewijs

ICT-student Max (19) heeft door zijn autisme moeite met autorijden. Gelukkig vond hij Autorijschool ...
rijschool den bosch

Opvallend: zoveel mensen in Den Bosch slaagden voor hun rijbewijs

Kandidaten voor een autorijbewijs in Den Bosch hebben het in 2017 nét iets minder goed dan het lande...
rijbewijs den bosch

Handig: je kunt je rijbewijs nu ook online verlengen in Den Bosch

Wachten met je nummertje totdat je ein-de-lijk je rijbewijs kunt verlengen in het gemeentehuis hoeft...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112 Verkeer

adv.