Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heftig! Zoveel straatroven vonden er in 2019 plaats in Den Bosch

Door indebuurt Den Bosch 19 november 2019

Stel, je loopt op straat en wordt ineens vastgepakt. Iemand dwingt jou om je mobiel of geld af te geven, anders kan het heel vervelend aflopen. Je moet er toch niet aan denken?! Helaas nemen straatroven voor het eerst in acht jaar weer toe in Nederland. Hoe zit dat eigenlijk in 2019 met straatroven in Den Bosch?

Het jaar is nog niet eens voorbij, maar het is nu al duidelijk dat er in 2019 meer straatroven in Nederland zijn gepleegd dan in 2018. Tot en met september 2019 werden er in ons kikkerlandje al 2600 straatroven gepleegd. Dat komt neer op tien straatroven per dag. Dit is landelijke een stijging van vier procent ten opzichte van vorig jaar.

Jonge daders

Volgens Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator bij de politie, is het niet duidelijk waar de landelijke stijging precies vandaan komt. Wat de politie wel weet? Dat het vaak jonge daders zijn die straatroven plegen. Heftig!

Straatroven Den Bosch in 2019

Zijn er in Den Bosch tot en met eind september 2019 ook meer straatroven gepleegd dan in 2018? We kunnen opgelucht adem halen. Tot september werden er 15 straatroven gepleegd in onze stad. Dit zijn 9,7 straatroven per honderdduizend inwoners. In 2018 waren dat er ietsjes meer, namelijk 17. Natuurlijk moeten we daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als er dit jaar nog minimaal drie straatroven worden gepleegd, spreken we wél van een stijging.

Meeste straatroven in Brabant

Er zijn Brabantse steden waar héél duidelijke stijging te merken is. Tilburg spant de kroon als het om straatroven in Brabant gaat. Daar werden in 2019 al 53 (!) straatroven gepleegd. Dat komt per honderdduizend inwoners uit op 24,4 straatroven. In 2018 waren dit er nog 28. In Eindhoven is juist een sterke daling te zien. Daar werden in 2018 65 straatroven gepleegd. Tot eind september 2019 waren dit er 31. Dat komt uit op 13,4 straatroven per honderdduizend inwoners.

Drie straatroven per dag

De meeste straatroven in Nederland werden in Amsterdam gepleegd. Het gaat om 876 (!) straatroven van januari tot en met september 2019. In heel 2018 werden er in onze hoofdstad 883 straatroven gepleegd. Per honderdduizend inwoners zijn dit 101,5 straatroven. Gemiddeld vinden er in Amsterdam iedere dag drie straatroven plaats.

Hier vind je alle gegevens over straatroven in 2019:


Lees ook:

criminaliteit in Den bosch

Bosch’ mysterie: zoveel criminaliteit in Den Bosch is er nu echt

In de rubriek ‘Bosch' Mysterie’ behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Dez...
ouderen

Bossche buurtbewoners geven hun mening over criminaliteit in de wijk

Het Brabantse PvdA-Kamerlid Attje Kuiken roept samen met zuidelijke lijsttrekkers als Pieter Paul Sl...
weersvoorspelling pasen

Dieven komen ook in je schuur of garage: zo vaak slaan ze toe in Den Bosch

Elke dag weer wordt er in Nederland zo’n zeventig keer ingebroken door dieven in een schuur, box of ...

adv.