Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zien! Bossche bakkers brengen een ode aan onze stad in Heel Holland Bakt

Door Marèl Holtermans 13 januari 2020

Bakkers klaar, bakken maar! Fans van het populaire Omroep MAX-programma weten direct dat het om Heel Holland Bakt gaat. Zondag 12 januari was de vijfde aflevering van het zevende seizoen en die was extra bijzonder: Bossche bakkers Esther en Anouk bakten Bossche gerechten.

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

Esther

Heel Holland Bakt
Foto: Still Heel Holland Bakt

“Zonder Den Bosch, geen Esther”, vertelt de 43-jarige deelneemster van Heel Holland Bakt. Esther is stewardess en getrouwd met een – hoe kan het ook anders – purser. Samen hebben ze twee kinderen en een hond. Als Esther thuis is gaat ze meteen bakken: “Dat is een uitlaatklep voor me”, vertelt ze in het voorstelstukje. “Het heeft wel overeenkomsten met mijn werk: ik ga altijd heel systematisch te werk. Dat is bij bakken heel erg belangrijk.” Wat Esther zo leuk vindt aan bakken? “Dat je losse eieren, bloem, boter en suiker kunt omtoveren tot iets heerlijk geurends dat uit de oven komt!”

Taarten van streekproducten

Bij elke aflevering komen drie opdrachten aan bod: de kandidaten beginnen met een signatuuropdracht, waarbij ze een taart moeten bakken maar zelf mogen kiezen hoe ze die bereiden. Daarna volgt de technische opdracht, waarbij de kandidaten alleen instructies krijgen van een gerecht en die in korte tijd moeten maken. Als laatste is het spektakelstuk aan de beurt. Hierbij mogen de bakkers helemaal losgaan, als ze maar voldoen aan het thema van de dag. Die laatste opdracht was zondagavond extra speciaal, want de kandidaten moesten taarten van streekgerechten maken.

Bossche boltaart

Esther koos voor een Bossche boltaart en die viel bij de jury erg in de smaak. Geheel terecht natuurlijk! Meesterbakker Robèrt van Beckhoven zei het volgende over het baksel: “Als je deze taart ziet, denk je direct aan Den Bosch. Hier word ik heel blij van.” Ook culinair journalist Janny van der Heijden was erg tevreden over de taart: “Esther, ik vind het er fantastisch uitzien. Eigenlijk heb je de kunst van weglaten toegepast en dat heeft goed gewerkt. Je hebt maar met heel weinig smaken gewerkt. Echt een heel goede taart.” Robèrt voegt er nog een compliment aan toe: “Deze taart zou zo in de etalage van een patisserie kunnen staan.”

Esther ging glansrijk door naar de volgende aflevering.

Anouk

Heel Holland Bakt
Foto: Still Heel Holland Bakt

Ook Anouk (43) komt uit Den Bosch. Ze is nu een van de gezichten van Heel Holland Bakt, maar bij haar leerlingen staat ze al jaren bekend als mevrouw Glaudemans. Anouk werkt namelijk als docent sociale studies bij Avans, maar het allerliefst staat ze in de keuken om te bakken. Anouk heeft twee kinderen: Rosalie (16) en Victor (11).

Bakken in de garage

“Als ik in de keuken ben, ben ik het gelukkigst.” Op dit moment bakt en kookt Anouk in de garage, omdat haar huis verbouwd wordt. “Maar ook daar heb ik mijn plekje gevonden. Je ruikt hier nu chocola en vanille en geen benzine en motorolie. Het is nu de keuken en even voor mij. Ik vind het heerlijk ruiken en leuk om alles te mengen. Als dan alles staat, deel ik het graag en dat vind ik het allergezelligste.”

Oeteldonktaart

Ook Anouk maakte in de aflevering van zondagavond een Bossche taart. En niet zomaar een! Het werd een oeteldonktaart. De bodem was gemaakt van brownies en moest het Bossche moeras voorstellen. Daarbovenop zaten rood-wit-gele stukken en… de oetelkikker! Ook deze taart viel in de smaak bij de jury. Janny vertelde dat ze meteen vrolijk werd van de kleuren en Robèrt voelde zich weer even thuis in Brabant: “Het is superlekker!”

Ook Anouk is door naar de volgende ronde en kreeg zelfs een speldje, wat inhield dat ze de beste bakker van de week was.

Wij houden je de komende tijd op de hoogte van de bakavonturen van Anouk en Esther. Houd indebuurt in de gaten! De aflevering van zondag 12 januari kun je hier terugzien.

Lees ook:

Steenrijk, Straatarm Bosschenaren televisie

Deze (oud-)Bosschenaren zagen we ooit in een bekend tv-programma

The Voice of Holland, De Wereld Draait Door, Just Tattoo Of Us– televisie-minnend Nederland smúlt va...
Carmen Hendriks tv-programma's

Terugkijktip: Bossche Carmen plaatst hilarische tattoo bij MTV’s Just Tattoo Of Us

Ken jij MTV-programma Just Tattoo Of Us? Bij de bizarre show bedenken twee vrienden, geliefden of vi...
Parade Den Bosch toren sint jan

Gaaf! Parade in Den Bosch decor van landelijke televisieshow

In de jaarlijkse televisieshow Nederland Staat Op Tegen Kanker vragen BN'ers en KWF Kankerbestrijdin...
Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.