Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat jammer! Brugwachter Teus is weg en de reden is verdrietig

Door Marèl Holtermans 4 december 2019

Het sprookje van de pop – eh… brugwachter – Teus eindigt na een halfjaar alweer. Ofja, het Bossche gedeelte stopt. Brugwachter Teus is vanwege heimwee naar Dordrecht verhuisd. 

Varen op de Bossche wateren is elke keer weer anders. De wind, de drukte en regenval hebben allemaal invloed. Eén ding was zeker: de levenloze Brugwachter Teus stond altijd voor iedereen in het huisje van de Hinthamerbrug klaar. Daar is abrupt een eind aan gekomen, nu Teus verhuisd is.

Heimwee naar Dordrecht

Op Facebook vertelt hij meer over de reden van zijn vertrek: “Oh mensen, wat heb ik verlangd naar Dordrecht! En dát terwijl ik al die tijd op het mooiste plekje van Den Bosch woonde. Het stomme is: ik kon er niet van genieten. Hoe aardig de mensen ook waren, hoe indrukwekkend de klokken van de Sint-Jan ook beierden en hoe voortreffelijk de Bossche bollen me ook smaakten, ik miste Dordt.” Tja, dan kun je niets anders doen dan terug naar Dordrecht gaan…

Tekst loopt door onder de foto 

Pensioen

Teus kwam in april naar Den Bosch, nadat hij jaren in Dordrecht had gewoond. In een eerder interview gaf hij aan dat hij met pensioen was en daarom naar Den Bosch kwam. Maar stilzitten was (ironisch genoeg) niets voor Teus. Daarom ging hij bij het Bossche brugwachtershuisje aan de slag.

Wietkwekerij

Hoewel Teus niet lang in Den Bosch verbleef, maakte hij veel mee in onze stad. In de zomer werd hij zelfs opgepakt: de brugwachter had een wietkwekerij! Hij zei hier destijds het volgende over: “Maandagochtend, rond een uur of vier, ben ik door een peloton agenten van mijn bed belicht en geboeid afgevoerd. Wat een toestand! Het hele huisje overhoop, Henk [zijn hond, red.] in paniek en ik moest in mijn pyjama het arrestantenbusje in.”

Naast zijn illegale kweekactiviteiten, trof hij een maand geleden een vernielde brievenbus aan:

Hopelijk heeft hij in Dordrecht wat meer rust! Ben je benieuwd naar het hele verhaal van brugwachter Teus? Op Facebook en op de site van Bossche Brugwachtershuisjes is alles terug te lezen.

Helaas is Teus, de ‘levenloze brugwachter’, een pop. Hij speelt de hoofdrol in een kunstproject. Het project is bedacht door de Dordtse kunstenaar Jan Stroeve. Dit kunstwerk beeldt een jaar uit het leven van een brugwachter uit.

Meer over Teus:

Waar is Brugwachter Teus (en wie zit er nu in het brugwachtershuisje)?

Huh? Waren we net zo blij met de komst van Brugwachter Teus in het brugwachtershuisje, blijkt hij pl...
Brugwachter Teus op dieet

Bosch’ mysterie: wie is die man in het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug?

In het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug zit sinds kort een man. Jawel, jawel: het is niemand m...

adv.