Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goed om te weten: 5 x de gekste regels in Den Bosch

Door Marèl Holtermans 18 september 2020

Ben jij eigenlijk wel die brave Bossche burger die je denkt te zijn? Dan moet je deze regels echt even lezen! Er is in Den Bosch meer verboden dan je zou denken. We hebben een paar (gekke) regels voor je op een rijtje gezet.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Poepen in de bosjes

Het heet niet voor niks ‘behoefte’, toch? Soms móet je echt en is er geen openbaar toilet in de buurt. Dan maar even in de bosjes? Mag dat?

Nee. In de Bossche APV (Algemene Plaatselijke Verordening), artikel 4:5 staat: “Het is verboden binnen de bebouwde kom op een openbare plaats zijn natuurlijke behoefte te doen buiten daarvoor bestemde plaatsen.” Ook al gaan de plantjes er misschien goed van groeien en er niemand in de buurt is, poepen in de openbare ruimte mag niet.

Naakt zonnen?

naakt zonnen
Foto | ANP

De één zit nog net niet in een coltrui op het strand, terwijl de ander het liefst in adamskostuum vitamine D absorbeert. Dat eerste is in Den Bosch geen probleem, maar dat tweede ligt natuurlijk gevoeliger. Waar vind je een naaktstrandje nabij de stad?

Mag bij het Engelermeer, volgens Naaktstrandje.nl! Volgens de website is het sinds 1993 toegestaan om hier in adamskostuum te zonnen. Wil je bij de Zuiderplas zonder kleding liggen? Dan kun je een boete verwachten.

Bankje voor je huis?

Foto: indebuurt Den Bosch

Het antwoord is: nee. In de APV van Den Bosch staat dat het verboden is zonder voorafgaande vergunning van het college de weg of een weggedeelte anders te gebruiken dan overeenkomstig de publieke functie daarvan. Aangezien een bankje voor je huis niet per se een publieke functie heeft, is het dus niet toegestaan om voor je huis een bankje te plaatsen. Jammer!

Camper of caravan voor de deur parkeren?

Foto: Malou Bijsterbosch

Mag je je camper of caravan voor de deur zetten, en zo ja, hoe lang? Nou, je mag ‘m op de openbare weg stallen, in totaal drie dagen. In Den Bosch mogen kampeermiddelen binnen de bebouwde kom niet langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg staan.

Dit geldt niet alleen voor caravans, maar ook voor campers en vouwwagens. Het gaat hier voor de duidelijkheid dus over een openbare plaats op de weg. Heb je een eigen oprit of een eigen parkeerplaats dan is het natuurlijk helemaal aan jezelf hoelang je je caravan of camper daar neerzet.

Parkeren bij een oplaadpaal?

Foto: ANP

Het simpele antwoord is: nee, je mag niet zomaar je auto bij een laadpaal zetten. Volgens de beleidsregels van de gemeente Den Bosch moet een (elektrische) auto die bij een laadpaal geparkeerd staat, daadwerkelijk bezig zijn met opladen. Is dit niet het geval, dan gebruik je de parkeerplaats onrechtmatig en kun je een boete krijgen. Dat bedrag is minimaal 60 euro.

Neem je de regels letterlijk, dan mag je alleen bij een laadpaal staan als je auto aan het laden is. De gemeente is daarin erg streng: ook elektrische auto’s die niet aan het laden zijn, mogen niet parkeren. Natuurlijk hoef je je auto niet midden in de nacht te verplaatsen als deze opgeladen is, maar je mag ‘m ook niet zomaar parkeren. Voor sommige locaties geldt zelfs dat je ook nog eens moet betalen op een oplaadplek.

What else?

Heb jij ook een brandende vraag? Laat ons dan een handje helpen. Tip ons!

 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Opmerkelijk

adv.