Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

En zo worden grafkisten na een crematie weer hergebruikt

Door Caroline Lichtenberg 15 december 2017

Wanneer iemand overlijdt en voor een crematie kiest, wordt de overledene met kist en al de oven ingeschoven. “Waarom wordt een peperdure grafkist eigenlijk gecremeerd?” vroeg Davey Remie, tweedejaars Ondernemerschap & Retail Management van Avans zich tijdens een uitvaart af. “Je betaalt duizenden euro’s voor een eikenhouten kist en vervolgens gaat ‘ie in vlammen op. Dat moet anders kunnen.”

Davey sparde met medestudenten Mirsad Hrbatovic en David Snels en het drietal kwam op een briljant plan: een binnenkist van steigerhout, die uitneembaar is tijdens de daadwerkelijke crematie. “Zo wordt niet een prijzige eikenhouten kist verbrand, maar alleen een goedkope binnenkist van gerecycled materiaal. En het dure omhulsel? Dat kan worden hergebruikt. Het bespaart een hoop mensen flink wat geld”, legt student Mirsad uit in Punt, het magazine van Avans Hogescholen.

Maar hoe gaat dat nou in z’n werk? Mirsad: “Normaal worden grafkisten via een rails in een oven gegleden. Onze kisten hebben aan de achterzijde een klep, zodat de binnenkist makkelijk uit de grafkist glijdt, zo de oven in. Het is efficiënt en nabestaanden merken er weinig van. Dat laatste was voor ons alle drie ook heel belangrijk.”

Grafkist huren

Volgens het drietal besparen nabestaanden al gauw tweeduizend euro, omdat de eikenhoutenkist wordt verhuurd. Consumenten betalen dus alleen voor de binnenkist. Mirsad: “Tot op het moment van de crematie heeft men die mooiere eikenkist, dus blijft het een bijzondere uitvaart.” De mannen bieden hun Grafkistenverhuur al vanaf vijfhonderd euro aan. Davey: “De kosten die je bespaart kun je besteden aan een iets andere uitvaart bijvoorbeeld.”

Milieuvriendelijk

De binnenkist die wel wordt verbrand is ook nog eens gemaakt van gerecycled steigerhout en dus veel minder vervuilend.

Waar te koop?

Davey: “Binnenkort krijgen wij de kans ons idee te pitchen voor de Rabobank. Als het ons lukt hen te overtuigen willen zij ons verder helpen en zelfs investeren in ons concept. Dat zou natuurlijk geweldig zijn.”

Lees meer info op de website van Punt.

 

adv.